Alle kaarten op tafel! ♠️ ♥️ ♣️ ♦️
1. In de kaarten kijken ♠️ ♥️ ♣️ ♦️
Alexander Klöpping start een fijne jaarlijkse traditie: zijn kijk op journalistiek. Natuurlijk zet hij merkbaar zijn Blendle-bril niet af, bijv. als het gaat om de waarde van ogen 👀 vs. oren 👂🏼, maar desondanks bevat zijn visie genoeg interessante gezichtspunten om hier enthousiast te delen.
Voetbal International (VI) doet het goed op TV, maar heeft het op papier al jaren zwaar. Dat geldt voor meer tijdschriften en kranten, maar zeker als het gaat om een populair onderwerp als voetbal waar liefhebbers hun behoeften op 1.001 plekken online kunnen bevredigen. Die strijd om eyeballs is moordend. VI startte in januari 2017 met platform PRO, vol duiding, analyse, diepgang en achtergrondverhalen over voetbal. Afgelopen maand tikten ze daarmee de 10.000 leden aan en Pieter Zwart deelt de lessen die ze leerden:
2. Geschiedenislessen om te smullen 😋
Amazon interviewde de 2 overgebleven Beastie Boys over Ill Communication, de afsluiter en het meest succesvolle van een trio briljante albums uit de jaren '90 (waarvan – eerlijk is eerlijk – Check Your Head mijn persoonlijke favoriet is). Over inspiratie, platen kopen en dagenlang draaien, het floppen van de andere plaat uit die trilogie, Paul's Boutique, en overleden vriend en bandlid Adam “MCA” Yauch. Producer Mario Caldato en muzikant Mark “Money Mark” Nishita komen ook aan het woord. Kijk de samenvatting:
Nog een geschiedenisles, altijd leuk & leerzaam om te lezen:
3. For The Love of Money 🤑
Met die sample opent Check Your Head, van The O'Jays. Maar het geldt onverminderd voor de muziekindustrie. De prognoses over omzetten en winsten voor de komende 10-20 jaar worden met de week optimistischer. Maar wie profiteren daarvan? Plukken de makers en muzikanten ook de vruchten van die zonnige voorspellingen? Pitchfork dook erin:
4. Ruzie bijgelegd
Festival Primavera maakt dit jaar een statement: de helft van hun line-up is vrouw. Waarom? Gewoon, omdat we dat al veel eerder hadden moeten doen, aldus de Spanjaarden. Het is een belangrijk moment in een discussie over representatie die ook in de Nederlandse muziekindustrie flink gevoerd wordt. Wat zien we ervan terug op de Nederlandse festivals?
Verder staan we in de nieuwe Machine-podcast stil bij de succesvolle reünies van Krezip en The Fatal Flowers. En hoe zit het nou bij het meest spectaculaire copyright geschil van de afgelopen dertig jaar? Mick Jagger en Keith Richards gaven de rechten van Bittersweet Symphony terug aan Richard Ashcroft van The Verve. We leggen het precies uit:
Dat was het weer voor deze week. Tot de volgende!
Groet,
Niels