🔴⚪️ Alles in hetzelfde mandje: goed idee? 🗑️
1. Lijstjes werken altijd – dus krijg je er 2!
De stembus van de Song van het Jaar 2021 is inmiddels gesloten. Op vrijdag 3 december a.s. tellen we op 3FM van 12:00-18:00 uur af naar de #1. Graag stil ik je honger naar lijstjes met deze tips die ambitieuze & creatieve muzikanten bevestigen in hun onderbuikgevoel. Focus ligt niet op snel hitsucces, maar juist op een langdurige carrière. Zeven tips, gebaseerd op gesprekken met muzikanten als Björn Ulvaes (ABBA), Fink, Los Lobos, KT Tunstall, Ed Robertson (Barenaked Ladies) en Mew:
Het was niet het eerste lijstje van het uitstekend en enthousiast geschreven The Song Sommelier 🍷 Hier de vorige 7 lessen:
2. En ik hou niet eens van U2!
Laat ik het anders formuleren: niet van de U2 die onze wereld komt redden met wijdse armgebaren. Wél van de hitmachine U2 en vooral van hun beste album, Achtung Baby (net 30 geworden, gefeliciteerd! 🎂). Een ijzersterke plaat, vette productie, stapel goede remixen en met één van hun meest geliefde songs erop, One. Waar ik ook van houd: journalisten of fans (of allebei tegelijk) die hun liefde voor een song of band overtuigend en fraai op papier weten te zetten. Daar hoef ik geen fan voor te zijn! Via Job:
U2's album Achtung Baby was released 30 years ago this week. Why does its single One continue to have such power, asks Dorian Lynskey.
3. Drama 😢
In De Machine bespreken we het drama bij Astroworld en of een dergelijke onveilige situatie ook op Nederlandse festivals en massale concerten zou kunnen gebeuren (spoiler: natuurlijk)? We spraken met een deskundige beveiliger die uitlegt hoe je dit soort paniek voorkomt. Heel boeiend! Verder vroegen we ons af of dat Benelux-kantoor van Atlantic Records, waar Nederlandse hip hop wordt getekend en uitgebracht, een goed idee is of mosterd na de maaltijd? Tot slot draaiden we met veel plezier de leukste Adele-remixen, huisvlijt, rip-offs en mash-ups:
De leukste Adele mash-up bewaarden we voor het laatst!
Morgen nemen Atze, Bart en ik een nieuwe aflevering op.
4. Rondje zakelijk
Ter afsluiting alle zakelijk boeiende artikelen die ik de afgelopen 2 weken tegenkwam, 4 stuks om precies te zijn.
Het eerste legt het pijnlijke spanningsveld uit tussen teveel en niet genoeg marketing. Moet je dagelijks het monster voeden dat de algoritmes van social media zijn, of kun je je veroorloven te focussen op je muziek, Facebook negeren en slechts af & toe je poes op Instagram te laten zien? Of iets daar tussenin, maar hoe doe je dat? Prima column:
In music, the world of marketing is beginning to feel like another contronym: “resigned” (meaning either having quit or signing up to something again). To give this all a feeling of grandiosity, I term this The Ubiquity Paradox: acts are expected to be using heavy artillery in some marketing contexts while simultaneously holding down a ceasefire in others.
Het tweede artikel is saillant en een beetje gênant na alle hoepla rond Universals recente, zeer succesvolle beursgang. Aan de overkant van het Kanaal zijn muziekmakende Britten verbolgen dat eindbaas Lucian Grainge daarmee in 1 keer meer verdient in een jaar dan zij allemaal bij elkaar... 🤔
Nog een keer Lucian Grainge, ditmaal met een slimme samenwerking waar ik in de Nielsbrief nog wel een paar keer op zal terugkomen, denk ik. Universal sluit een overeenkomst met een partij die gespecialiseerd is in het vermarkten van (artiesten-)naam en beeltenis. Als je als label al de rechten beheert van de muziek (zeker als dat zowel de master- als publishingrechten zijn), zitten in 1 klap alle belangrijke dingen in jouw mandje als – om een paar voorbeelden te noemen – iemand een musical over Elvis, Tina, Whitney of ABBA wil maken. Dit is niet de eerste en zeker niet de laatste deal die op dit vlak gesloten wordt de komende jaren:
Obviously enough, when said acquirers also own the music rights to an artist’s catalog, controlling ‘name and likeness’ becomes all the more powerful.
Tot slot, over deals gesproken: het vierde en laatste artikel is het zoveelste in een reeks in de Nielsbrief over waardevolle songcatalogi die voor veel geld van eigenaar verwisselen. Onderstaande gaat niet alleen over Elton, hier worden alle songcatalogi en artiesten opgesomd waarover sterke geruchten gaan dat nu wordt onderhandeld over overname van rechten, met publishers, major labels en nieuwe partijen als Hipgnosis. Blijkbaar overwegen Sting, Springsteen en de erven Bowie dergelijke deals. Dus ook dit artikel zal niet het laatste in de Nielsbrief zijn over dit onderwerp:
Tot de volgende!
Groet,
Niels