Begin mei maak ik je met 4 podcasts blij 🥳
Ook op internet lijkt het meivakantie. Ik verzamelde 4 podcasts + een video, zag het salarisstrookje van een Grote Meneer en ontving via Substack 8 tips voor makers en muzikanten. Enjoy!
Daarom in deze Nielsbrief slechts drie in plaats van de vaste vier items:
1. Vier onderhoudende podcasts waar ik deze week tegenaan liep,
2. Een nabrander over Michael Rapino’s salaris 💰
3.. Acht oprechte tips voor muzikanten.
1. Kwartet! ♦️♣️♥️♠️
Het tweede seizoen van Blauwe M&M’s is inmiddels 3 afleveringen onderweg, er volgt nog een boel sappigs, maar speciale aandacht vraag ik graag voor deze derde, waarin de beroepsgroep met misschien wel de dikste verhalen in de muziekindustrie zijn mond opent. Zijn mond inderdaad, want vrouwelijke pluggers zijn nog steeds dun gezaaid: hits maken blijft een hanengevecht 🐓
In dit deel zingt een piepjonge Beyoncé onder 3FM’s systeemplafond, wordt een strontchagrijnige Mike Skinner (The Streets) achterna gezeten op Lowlands, maakt een ‘onschuldig’ leugentje 🤔 van The Bangles’ ‘Eternal Flame’ een enorme hit en hoor je over de bijzondere vriendschap die plugger Pim sloot met Freddie Mercury:
Ik krans onze eigen 3voor12-wijn 🍷 nog even vrolijk verder, want in De jongste Machine bespreken we onze favoriete Songfestival-inzendingen (altijd lol!), met een toffe bijdrage van GJ Kooijman uit Liverpool die uitlegt wat de uiterst effectieve TikTok-tactiek van sommige deelnemers is. Verder bespraken we de flexibele (hoge) prijzen van platinum tickets, incl. een belletje met iemand die de prijslijst van het Coachella-menu met ons doorneemt 🤯🤯 Tot slot wat Ajax betaalt (of zou moeten betalen…) voor het draaien van een door supporters omarmd clublied:
Genoeg eigen werk op het schild gehesen. De Song Exploder-podcastserie is sowieso een aanrader, zeker als ze een Klassieker onder handen nemen:
To celebrate the 40th anniversary of the release of “Blue Monday”, in this episode, New Order discusses how they created the song. […] As you’ll hear the four of them explain, nothing about Blue Monday’s success, or really even its existence, was something that they planned for. […] They originally intended it as an instrumental that they could hit 'play' on as they walked off stage, but it became the best-selling 12" vinyl single of all time.
Kwam ook nog een video over datzelfde “Blue Monday” tegen:
En tot slot een podcast die ik met enig voorbehoud deel. Misschien zijn jullie enthousiaster? Ik vind de serie Goed Verhaal op zich leuk (vooral het eerste verhaal over gestolen boekmanuscripten), en die verschijnt na Podimo nu ook wekelijks op Spotify, maar deze aflevering over het kopen van een grote streaminghit voelt als de meeste true crime podcasts: er wordt flink #ophef gemaakt, gehint naar een verrassende ontknoping, onthulling of verbijsterende conclusie, maar uiteindelijk wordt de moord wéér niet opgelost… 😡 Frustrerend:
2. Salarisstrookje 🤑
In Die laatste Machine hebben we het uitgebreid over en citeren ook uit de vorige week hier gedeelde podcast van industrieblogger Bob Lefsetz met Michael Rapino (= CEO Live Nation/Ticketmaster). Zoals ik in De Machine zeg en vorige week schreef: da’s een investering van ruim 2 uur, maar voor wie het naadje van de kous wil weten over de Amerikaanse live-industrie en ontwikkelingen rond ticketprijzen is die podcast elke minuut waard. Onze eigen Quote had Rapino deze week ook op de korrel, want ‘s mans salaris en vooral zijn bonussen werden bekend gemaakt:
Hoeveel geld heeft een mens nodig in zijn leven? […] Het basissalaris van Rapino bedroeg een schamele $3 miljoen. Gelukkig kon hij dit aanvullen met een bonus voor contractverlenging ($6 miljoen), een jaarlijkse prestatiebonus ($12 miljoen) en aandelenopties ($114 miljoen). Nou kan Rapino die opties niet allemaal direct uitoefenen, maar een fijn vooruitzicht is het wel.
3. Goedbedoeld advies
Ook deze Substack-collega (Ted Gioia) tipte ik al eerder, maar als hij met zo’n mooi, liefdevol en relevant lijstje tips komt klik ik zonder nadenken op ‘deel’:
Tot zover, tot maandag.
Groet,
Niels
Ja dat stuk van Gioia is prachtig. Hij refereert daarin ook naar zijn eigen ellende die hij heeft weten om te buigen naar de situatie waar hij zich nu in begeeft als niet praktiserend maar schrijvend musicus https://open.substack.com/pub/tedgioia/p/how-to-abandon-a-music-career
Bedankt weer 👍