🔴⚪️ Begin van het einde? 🔚
1. Hét gesprek van 2023
Ik heb er nog maar mondjesmaat aandacht aan besteed, maar over weinig onderwerpen verschijnen inmiddels vrijwel dagelijks meer artikelen dan over AI (artificial intelligence). En terecht.
Je hebt afgelopen dagen vast talloze stukken tekst voorbij zien komen die met behulp van AI zijn gegenereerd, soms hilarisch maar vaker indrukwekkend accuraat. Het houdt de gemoederen zeer bezig, vooral in het licht van de discussie over rechten en rechthebbenden. Van wie is een 'nieuwe' afbeelding of door AI gemaakte muziek als het AI-programma daarvoor 'gevoerd' wordt door bestaand werk van andere ontwerpers & artiesten? Legitieme vragen en vermoedelijk hét debat van volgend jaar.
Het is een zo veelomvattend onderwerp, omgeven met ethische, commerciële en praktische vragen, dat het prettig is om een relatief beknopt, leesbaar artikel te vinden dat aan de hand van concrete voorbeelden (die slicke, kleurrijke, futuristische avatars die je her en der op je timeline voorbij ziet vliegen) samenvat wat de mogelijkheden & consequenties zijn en wat vragen zijn die hierbij opdoemen. En die vragen zijn vrijwel 1-op-1 van toepassing op door AI gegenereerde muziek:
2. Meer rechtenkwesties
Een ander verhaal over rechten en rechthebbenden wil ook maar niet verdwijnen. Elk jaar popt het in een of andere vorm weer op en zo langzamerhand begin je te denken: 'Waar rook is...'. Billboard duikt weer 'ns in hoge streamingaantallen waar een luchtje aan zit. In Nederland deed de nieuwe podcast van Alexander Klöpping iets vergelijkbaars (€):
A spokesperson for SoundCloud said, “We take the issue of stream manipulation extremely seriously and make every effort towards identifying and mitigating inauthentic plays.” It’s not alone: earlier this year, a Spotify spokesperson told Billboard, “Stream manipulation is an industry-wide issue that Spotify takes very seriously.”
3. Of ik ook een goed verhaal heb?
Nee, wel een lekkere playlist, samengesteld op verzoek van Martin:
Als mensen, muzikanten, journalisten of vrienden mij die eeuwige en onvermijdelijke vraag stellen ('Waar hou je eigenlijk zélf van?') dan is het eerlijke antwoord: zangers en zangeressen van de buitencategorie, die ziel en zaligheid leggen in de beste songs, gespeeld door de beste muzikanten.
Wie ook een goed verhaal heeft is Malou, de collega met wie ik De Machine maak. In de meest recente aflevering vertelt ze smakelijk het zoveelste TikTok-succesverhaal van Mother Mother, maar nog veel smeuïger over de #ophef in de techno-scene, waar relatief nieuwe en onbekende dj's razendsnel doorbreken door de BPM's en het aantal epische drops op te schroeven, tot verbazing/ergernis* van de oude(re) garde en techno-puristen. Verder hebben we het over gehoorschade en -bescherming, want de Gezondheidsraad wil de dB-limiet van 103 naar 100 gooien (mind you, dat is technisch gezien een halvering van het geluidsniveau, al ervaar je dat als publiek niet zo).
Hoe je dat wordt, een TikTok-ster? Zó (long read, maar wel een hele duidelijke voor wie het allemaal gemist heeft of te snel gaat):
The social-media platform is transforming the music industry. Is that a good thing?
Tot slot een tip van André: een leuke serie podcasts over muziek in commercials en reclame (8 afleveringen). Net als De laatste Machine ouderwets gelinkt, omdat Spotify x Revue dus even geen goed huwelijk lijkt. Volgende Nielsbrief beter? Tot dan!
Groet,
Niels