🔴⚪️ Ben ik naïef? 🥺
1. Broodje halfom
De eerste helft van onderstaand interview met Spotify-baas Daniel Ek is vooral een samenvatting van hoe het allemaal zo is gekomen. Wél met een lekker duidelijke grafiek waar ik de komende maanden nog wel een paar keer naar zal verwijzen, maar voor de ingevoerde lezer bevat die eerste helft relatief weinig nieuws. Het is vooral een geschiedenisles van de streaming economy, Spotify's oprichting, rol en groei.
De tweede helft is interessanter, want daarin blikt Ek vooruit. Hij laat zich nooit helemaal in de kaarten kijken, en een deel van zijn verhaal dubbelt met de eerste 2 artikelen die je vorige week in de Nielsbrief las over Spotify's investeringen in podcasts & audio, maar als één van de onbetwiste machers in de moderne muziekindustrie zich uitgebreid laat interviewen door Forbes, deel ik dat zonder veel nadenken. Zo ook nu:
De kleurrijke grafiek in het interview met Ek geeft de omzetontwikkeling van de muziekindustrie in deze eeuw weer. Voor wie van stats houdt, heb ik nog 2 artikelen met mooie & veelzeggende plaatjes in de aanbieding: eentje over het dalende marktaandeel van major labels op Spotify (in 4 jaar tijd bijna 10% lager), een ander met vrolijkmakende taartdiagrammen over onafhankelijke labels & artiesten.
En dit is de stand van zaken in de Nederlandse podcastmarkt, mooi overzicht van NRC (€):
2. Bij twijfel toch delen
Ik weet niet of ik het eens ben met onderstaande column. Laat ik het anders stellen: ik herken de beschreven ontwikkeling, voor sommige genres & bekende artiesten, en weet niet of ik er blij van word. De schrijver staat met zijn bedrijf niet geheel neutraal in deze discussie. Da's niet per se erg, maar ik lees zijn verhaal als een pleidooi voor artiesten om zich sterker te focussen op hun brand en unique selling points. In plaats van muziek van lucratief bijbeunen je core business maken, als antwoord op de slechte marges en inkomstenverdelingen in de muziekindustrie. Goed, misschien zet ik allemaal wat sterk aan, noem me een ouwe lul, of een naïeve romanticus, maar ik word daar een beetje verdrietig van...
When it comes to the products they sell, artists need to next find their “unfair advantage”: “What do you know that others don’t know? Or what can you do brilliantly that others can’t do?” Leveraging this unfair advantage to create a unique product is key. It’s the unique edge.
3. It's that time of the year again... 🎄
Ik schreef het al: december is de tijd van lijstjes & jaaroverzichten, dus daar ontkomen we ook in de Nielsbrief niet aan 😀 Afgelopen vrijdag telden we op 3FM af naar de Song van het Jaar 2021 en namen tegelijkertijd een TV-show op met bijna alle artiesten in de Top 10. Die uitzending is komende zaterdagavond te zien op NPO3, maar eerst de lijst:
De persoonlijke favoriet van elk redactielid, ook de mijne, vind je hier. Komende week delen we onze favoriete 12 albums van 2021. Collega Sander Kerkhof last traditioneel de Top 100 aaneen, met mijn vrienden van Perfects.nl zetten we 101 favorieten van 2021 bij elkaar (wij doen niet aan democratie) en tot slot leverde ik ook mijn lijstje voor de Top 2000 in bij Radio 2 en maakten we daar een vrolijke compilatie van die de zon ☀️ in de winter laat schijnen:
Nu pas is 2021 wrapped. Het beste van dit jaar volgens ons.
Vorige week vroeg ik om albums die volgens jullie nooit op shuffle afgespeeld mogen worden. Veel reacties, heel leuk om te ontvangen, maar wel iets teveel Pink Floyd, conceptalbums, prog en andere rock. Spirit of Eden reken ik uiteraard goed 😉, maar mag het allemaal wat frisser?
Laat met de knop 'Ja' of 'Nee' hieronder weten wat jouw Song van het Jaar 2021 is. Ik ben benieuwd!
Groet,
Niels