🔴⚪️ Concerten na COVID? Dat doen we zo!
1. Een vrolijk begin
Na zo'n mopperende herstart van de Nielsbrief een glimlach bij onderstaand lijstje. Beetje ironische opsomming, maar stiekem heel waar:
Haha, vooral die laatste 😂 En #2: ja graag!
Als we de nazomer in de Nielsbrief dan toch inluiden met een lijstje, dan nog twee mooie erbij! De eerste komt een beetje als mosterd na de maaltijd (die had je willen hebben toen je 8 weken geleden je koffer inpakte...), maar de sappige aanvoerder van onderstaande lijst doet het net zo goed op een winteravond in bed als op een strandlaken in de zon:
De tweede lijst is zo'n typisch stokpaardje van me: mijn fascinatie voor de gouden handjes & oren achter grote sterren, wereldhits en opvallend klinkende platen. Billboard zette er 50 op een rij, nuttig huiswerk voor elke uitdagende popquiz. Op de volgorde valt zoals altijd een en ander af te dingen (#40 had wat mij betreft best hoger gemogen), maar daar zijn dit soort lijstjes voor bedoeld: lekker met andere muzieknerds ruzie over maken in de kroeg! En is je Engels niet zo goed? Timo interviewde de nummer 9 voor 3voor12, een aanrader, gewoon in het Nederlands.
2. Jeetje, wat een goed artikel! (€)
Waar bleef dit zo lang?! Het onvolprezen journalistieke platform Follow The Money (FTM) dook in de donkere kamer van mogelijkheden die de Nederlandse overheid internationale artiesten al decennialang biedt om belastingen over hun rechten te ontwijken. De 'spontane' kiekjes van Mick Jagger en Bono op een bootje door Amsterdam zijn geen toeval: de heren moeten regelmatig met een vulpen langs hun brievenbus aan de Herengracht om te zorgen dat ze over hun auteursrechten zo min mogelijk belasting betalen. Van Bono en Mick was dat bekend, maar FTM haalde de gegevens van meer dan 50 bekende en minder bekende, dode en levende artiesten op en geeft zo een saillant inkijkje in hoe aantrekkelijk Nederland is om administratief je rechten onder te brengen en te laten beheren. Met recht Follow The Money, het betalen waard:
FTM haalde afgelopen week de 30.000ste betalende abonnee binnen. Gefeliciteerd! Begin deze zomer, nadat het platform samen met de Volkskrant het belangrijkste nieuws over Sywert van Lienden boven tafel kreeg (is die €9 miljoen al terug, Sywert?!), vertelde de uitgever hoe:
3. De impact van TikTok - part III
In twee opeenvolgende Nielsbrieven van 3 mei (Een Hit is een Hit is een Hit!) resp. 10 mei jl. (Zijn we getuige van een nieuwe trend?) probeerde ik mijn gedachten te ordenen over wat een hit een hit maakt anno 2021 en de rol die TikTok daarbij speelt. Niet per se hoe TikTok hits creëert, (groter) maakt of artiesten lanceert (da's vrij duidelijk), maar hoe het platform omgaat met muziek in combinatie met video, hitbeleving beïnvloedt en zo mede zorgt dat sommige songs een langer leven hebben, (opnieuw) hits worden, blijven of voor (jongere) luisteraars niet gedateerd (meer) klinken (met deze natuurlijk als ultiem voorbeeld).
Artikelen als deze lees ik dus met meer dan normale belangstelling:
4. Tot slot: de cijfers
We zijn al ruim voorbij de helft van 2021, maar toch nuttig om deze stats te zien over de marktverdeling in Q1 van dit jaar:
Welk hanengevecht daar plaatsvindt, lees je hieronder. Boeiend:
Dat was het voor deze eerste na het zomerreces. IM: Jan Kooi, een muziekman achter een toonbank zoals ze ze nog maar weinig maken. Adieu, Jan!
Groet,
Niels