🔴⚪️ De beste versiertruc! 👩❤️👨
1. Maar eerst hét gesprek van afgelopen week
Over de inkomsten die makers ontvangen uit streaming raken we nooit uitgepraat. Logisch. Zeker dit jaar komt het onderwerp in bijna elke Nielsbrief voorbij, waarbij in Nederland in deze discussie de aandacht vrijwel geheel uitgaat naar Spotify, want dat platform is met afstand marktleider in onze markt/regio. En hier niet alleen.
Naar aanleiding van 1 van die Nielsbrieven DM'de ik op Twitter met iemand heen en weer (spoiler: ik verzin niet alles elke week zelf, laat me graag influisteren of van gedachten veranderen), waarbij we aan het eind van het liedje grapten dat ik voor Spotify de zo gewenste communicatie over inkomstenverdeling en PR verzorg.
Dat hoeft niet langer. Spotify vult dit gat onder de noemer/het statement of intent Loud & Clear, een site waarin het bedrijf vragen over vergoedingen, cijfers en spelers onder elkaar zet. Reken maar dat elke punt en komma op die site is gewikt en gewogen! Het is natuurlijk de slager die zijn eigen vlees keurt, maar beter dan niets. Je bent wel even zoet met klikken en kijken, gelukkig is er ook een FAQs vol dringende en soms lastige vragen:
Ik noem het de slager die zijn eigen vlees keurt, maar het goede van zo'n PR-site is dat vakbladen, critici en experts de gepresenteerde cijfers en grafieken ontleden, interpreteren, samenvatten en van commentaar voorzien. Om te beginnen Music Business Worldwide (How many artists are generating $50K+ a year on Spotify? Over 13,000., en dat is niet het enige nieuws dat ze uit de site halen) and Musically (Spotify’s new website promises ‘more clarity’ on streaming economy). Ik start zelf ook liever daar dan op Spotify's ietwat overweldigende site.
Spotify's oprichter en CEO twitterde uiteraard ook een duit in het zakje:
En toen begon het gezeik gesprek... Klikken op tweet opent de eerste van de drie beloofde twitterdraadjes, een boze om mee te beginnen:
Holly was zeker niet het enige kritische geluid, maar anders wordt deze Nielsbrief te lang. Doe zelf je onderzoek! 😉
Alle wrevel over en kritiek op inkomstenstromen uit streaming leidt naast artikelen vol feiten of analyses ook tot een zoektocht naar (toekomstige) alternatieven. Dit heel korte artikel dat de opvallendste opmerking uit een online panel op SXSW pakt vond ik interessant:
Marc Geiger (ex-William Morris Entertainment): “The [industry] went from physical, to files, to streams, to now exploding into a hundred different things that have to be done.” One of those things being the monetisation of communication itself. [...] “We had an artist perform and we turned on a pay-to-chat feature during her stream, and [had] 4,500 paid chats within the hour. That blew my mind.”
Tot slot, een knipoog om dit onderwerp mee af te sluiten:
2. RIP Lou Ottens ⚰️
Wie? De uitvinder van het cassettebandje. Da's verdrietig natuurlijk, maar leidt tot een heerlijk artikel in The Guardian, waarin 9 lezers hun doos oude teeps van zolder halen, doorvlooien en favorieten delen:
Op mijn bandjes stond heel veel van dit legendarische label (biopic is net klaar!). Waren mixtapes niet ieders favoriete versiertruc? Mijne wel!
3. Mooi, soms pijnlijk interview
Three years ago, the company began building "responsible AI." This is the story of how it failed.
4. Maar Niels, waar blijven die 2 twitterdraadjes?!
Die bewaar ik lekker voor het laatst.
De eerste komt via Frank, leerzaam en bij vlagen grappig draadje over start-ups in het algemeen en Clubhouse in het bijzonder:
De derde en laatste is een beetje voor muziekmakende nerds en niet per se een draadje, maar een tweet met daaronder stapels leuke reacties van producers en muzikanten die verklappen welke gewoontes, vaste geluiden en set-ups hun producties hebben. Geinig, hier smul ik van:
Dat was het weer. Tot de volgende!
Groet,
Niels
P.S. Hadden we het al over NFT's gehad? Wij wel: