🔴⚪️ Driedubbel genaaid!
1. Genaaid
Iedereen die lang genoeg in muziek & media meeloopt, en dat doe ik inmiddels een jaar of 25, kent de verhalen: credits die gedeeld moeten worden met mensen die onder het schrijven van een song op het terras zaten of aan hun auto sleutelden. Ik weet van muzikanten die commerciële opdrachten voor merken & reclames deden en het winnende lied plots deelden met de baas van het reclamebureau, maar ook van songschrijvers die hun TV-tune of audio-logo in het publishingfonds van een omroep moesten stoppen. Of wat te denken van componisten die de teksten altijd door anderen lieten schrijven, behalve de singles? Alles is voor Bassie! Of van straat geplukte sterretjes die na wereldwijd succes met andermans songs ineens aan elke track op hun derde album meeschrijven?
Nu hits steeds vaker worden geschreven door meerdere componisten en tekstschrijvers, er lustig op los wordt gesamplet (nóg meer credits!) en hele writers camps worden opgezet om in teams die ene doorbraakhit te forceren, komen dit soort praktijken meer en meer voor. Hoe dat werkt, wie wie onder druk zet en wat hosselt lees je in dit sappige artikel:
Singers have taken credit for songs they didn't write for decades — insiders say the practice is more prevalent than ever now. A longstanding catchphrase goes, “Change a word, take a third [of the credit].”
2. Dubbel genaaid
Ook genaaid: Taylor Swift. Maar die naait vrolijk terug!
De geschiedenis van hoe het allemaal zo is gekomen, staat netjes onder elkaar in onderstaand artikel, inclusief saillante screenshots, tweets en gesmijt met modder per mail en op Instagram. Met een mooie case hoe stand-up comedian Dave Chappelle zijn fans mobiliseerde in de strijd om zijn rechten tegen Comedy Central en hoe Taylor een vergelijkbare tactiek inzet met Taylor's Version van Fearless. Helder overzicht!
In De Machine bespraken we afgelopen week die nieuwe plaat en Taylors beweegredenen om die op te nemen en uit te brengen, maar ik raad je vooral aan om deze aflevering te luisteren vanwege Martijn en Duncan.
Martijn is succesvol producer en vertelt wat precies het verschil is tussen de oude en nieuwe Fearless. En hij laat het horen, smullen! Duncan = Duncan Laurence, die 2 jaar na het winnen van het Eurovisie Songfestival nu met Arcade een wereldwijde streaminghit scoort, ook in Amerika. Net als Martijn is hij een smakelijke, enthousiaste verteller. Geloof me, je wil horen hoe dat zit!
3. Genaaid?
Dat is een wat al te zware term in deze, maar de 25 internationale muzikanten, schrijvers en mensen uit de muziekindustrie die in dit artikel van The Guardian aan het woord komen over inkomstenverdelingen uit streaming verschillen soms van mening in hoeverre ze profiteren van die nieuwe werkelijkheid. Ten overvloede: mijn standpunt in deze.
Van die 25 kan alleen Nile Rodgers zich qua succes meten met Björn Ulvaeus, de helft van het duo dat alle ABBA-hits schreef. In deze zeer lezenswaardige column, ook uit The Guardian, spreekt hij zich luid en duidelijk uit over hoe de moderne muziekindustrie uitpakt voor songschrijvers. Simpel: Benny en hij hadden het nu niet gered (via Gijs).
Hoe dan wel anno 2021? Zo bijvoorbeeld:
En de Financial Times kan het weten... 😀 Tot de volgende Nielsbrief!
Groet,
Niels