🔴⚪️ Een Hit is een Hit is een Hit! 🎵
1. Een hit is een hit is een hit
Het artikel waar ik van opveerde beslaat niet alles wat ik in deze discussie zo interessant vind aan TikTok. Het focust vooral op de kracht van het platform om moderne hits te maken, of oude met succes op te frissen. Dat lijkt heel spontaan te gaan, maar blijkt geregisseerder dan je denkt.
Industrieblogger Bob Lefsetz doet daarna ook zijn plasje over dit artikel, en iedereen weet dat ik het regelmatig met hem eens ben. Ook nu.
Waar het bondige Bloomberg-artikel niet over gaat, en wat mij mateloos boeit, is dat TikTok hét voorbeeld is hoe muziekbeleving voor en door jong en oud verandert. Ik zie aan mijn kinderen, die TikTok niet eens actief gebruiken, dat de leeftijd van een goede song er niet of nauwelijks meer toe doet. Veel muziek lijkt tijdloos voor ze te zijn; iets is goed of niet. Dankzij de 11-jarige, zeer welbespraakte Fiep kon je dat vorig jaar al een beetje horen in De Machine. Eind 2019 vroeg ik me in de Nielsbrief al af: TikTok, what's the fuzz about?
Het spannende in deze discussie is wat mij betreft dat een hit is een hit is een hit, of die nou van Elvis of Billie Eilish is, maar dat die regel voor jonge muziekliefhebbers zeker niet voor elke plaat uit de Top 2000 opgaat. Zo simpel is het ook weer niet. Er is muziek – of eigenlijk moet ik zeggen: er zijn songs – die tijdloos blijkt, maar net zo goed werkt onder een dansje, prank, je salto's op een trampoline, trucjes met een voetbal of een step in je Insta Stories. En er zijn oude songs die opnieuw cool zijn, of plots niet meer. Hoe dat komt? Bij TikTok is dat proces heel zichtbaar, maar zoals gezegd denk ik dat Instagram Stories, muziek in films, Netflix-series als Sex Education, Stranger Things, wat Kendrick, Kanye of Frank Ocean samplet plus de hernieuwde focus op songs in plaats van albums door streaming een belangrijke rol in deze ontwikkeling spelen.
Waarvan acte:
Recent hits by SpotemGottem and Lil Nas X show the power of extending the life of a single track, album be damned. (...) The Lil Nas X marketing course continues unabated, and every part of the second wave of the “Montero” rollout (Volkskrant) is an extended joke that you’re invited into.
Sorry als mijn gedachtenbrij nog wat onvolledig, ongefocust en zonder duidelijke conclusie in deze Nielsbrief belandt. Ik probeer het al een paar maanden scherp(er) op het vizier te krijgen. Wordt vast vervolgd.
2. Sex, drank & drugs
Zo, ik heb je aandacht weer.
De podcasts van o.a. dj St. Paul en David Achter de Molen (Klap van de Molen) worden offline gehaald vanwege muziekrechten. In de nieuwe Machine vertelt 'fixer' Thijs Mantel heel open hoe dat achter de schermen van Universal Music Nederland én wereldwijd zit en hoe hij met zijn collega's aan een oplossing werkt. Bere-interessant.
Verder een update over de fieldlabs/testen-voor-toegang en een zeer relevant verhaal van de Jellinek-kliniek hoe ze aankijken tegen heropening van alles. Hoe groot is de knaldrang bij mensen, wat betekent dat voor feestjes & festivals straks, drank- en drugsgebruik en hoe bereiden ze zichzelf en de evenementenorganisaties daarop voor?
3. Alles wordt duurder 💰
Toch? Spotify verhoogt verschillende abonnementsprijzen in het Verenigd Koninkrijk en delen van Europa. Vroeger of later zijn we hier ook aan de beurt. Dit artikel legt mooi de overeenkomsten en verschillen tussen films, series, muziek, Netflix en de muziekindustrie uit, met het prijsargument en de wedstrijd om de mooiste, meest succesvolle content in de hand:
In short, then: Netflix isn’t doing as good a job as the music industry at attracting subscribers when new hit content is thin on the ground. But it’s doing a much better job of making the subscribers it does have pay more, en masse, as each year rolls past.
Tot de volgende!
Niels