🔴⚪️ Een snack-size Nielsbrief (lekker & leerzaam) 😋
1. Lezen of luisteren - of allebei (1)
Met de recente onthullingen bij The Voice is het verleidelijk om te zeggen "Ja, maar da's typisch de TV-wereld!" Fout. Collega Malou Miedema legt in onderstaand artikel uit dat de structuur van de muziekindustrie maakt dat grensoverschrijdend gedrag op de loer ligt. Immers, die industrie draait voor een belangrijk deel om dat je iets van elkaar nodig hebt: airplay, een interview, boeking, festival, Megahit of andere aandacht. En voor wat hoort wat... 🤝 Dat gaat niet uitsluitend om sex (de focus op die excessen leidt misschien zelfs af van het grotere plaatje), maar vaak om subtielere maar niet minder giftige incidenten en gewoontes die maar niet willen verdwijnen en het een lastige, niet-veilige werkomgeving maken.
Malou was ook te gast in De Machine. Een gesprek in een podcast biedt ruimte voor wat meer nuance en toelichting. Zowel in het artikel als De Machine komen voorbeelden en verhalen voorbij, in het artikel geeft Malou wat meer concrete tips hoe de situatie in de muziekindustrie te verbeteren.
Je kunt dus kiezen of je liever leest of luistert, maar ik zou beiden doen.
Twee weken na BOOS verscheen een open brief, ondertekend door dertig zangeressen, waaronder Laura Jansen, Aafke Romeijn en Glennis Grace. Zij kaarten het alledaagse grensoverschrijdend gedrag in hun vak aan. Niels en Atze praten erover met 3voor12-redacteur Malou Miedema.
2. Lezen of luisteren - of allebei (2)
Trouwe luisteraars van De Machine en lezers van de Nielsbrief weten dat dit zo’n beetje mijn favo muziekindustrie-onderwerp is: de snel ontsporende wapenwedloop rond muziekrechten, waarbij oude en nieuwe partijen crazy money naar songwriters gooien en catalogi opkopen 💸 Collega Atze de Vrieze vat de kruistocht samen waarover songpiraat en bijdehante aap Merck Mercuriadis vertelde in zijn panel op ESNS. Merck is hier veel vaker langsgekomen, maar nu dus in het Nederlands onder elkaar gezet wat zijn missie is en hoe hij die doelen denkt te bereiken.
En ook nu is de keuze aan jou: Atze vat Mercks missie annex PR-praatje goed samen, maar het voegt echt iets toe om de man te horen praten in De Machine. Ik beeld me in dat Atze en ik waardevolle context bieden en je hoort meteen waarom ik hem hierboven zo'n brutale aap noem 🦍
Merck Mercuriadis meent dat songs een stabielere investering dan olie zijn.
3. Albini legt uit (en goed ook)
Na al dat lokale product toch ook een uitstekend twitterdraadje in het Engels 🇺🇸
Regelmatig verwijs ik hier naar de structuur van de muziekindustrie en de vorm van contracten. Het is lastig inschatten tegen wie ik het precies heb en vooral wat de voorkennis van verschillende lezers over dit onderwerp is. Niet al te groot, vermoed ik. Dan komt deze sterke en duidelijke twitterdraad van pas! Daarin legt de – in kringen – legendarische producer Steve Albini de veelvoorkomende structuur van een traditionele platendeal uit. Ik verschil iets van mening met hem over de eigen verantwoordelijkheid van bands en hun advocaat als het gaat om contract(onderhandeling)en (zeker na de eeuwwisseling was en is er meer ruimte om op het juiste moment bij de juiste partij met de juiste advocaat op je strepen te staan), maar soit. Lezen en veel van leren (via Ruud):
TL;DR: Albini legt stap voor stap uit hoe de basis van veel platencontracten is dat labels middels voorschotten (klinkt goed, maar is een sigaar uit eigen doos) en het stapelen van onkosten artiesten vrijwel oneindig aan zich binden. Elk voorschot, elke uitgave, studio, marketing, clip of promotrip wordt op de hoop gegooid en moet worden ingelopen ('recouped') op basis van je royalty's. Gebeurt dat niet, dan worden opties vaak automatisch gelicht en contracten verlengd. Zo zit je vast.
Maar ik leg teveel uit: lees vooral Albini's draad. De moeite!
Boeiend? Meer weten? Ik roep het nog maar 'ns: lees. dit. boek.
Even pauze, een snack tussendoor
Bovenstaande uitdeelzak kwam binnen via Maarten.
Uit de maandelijkse nieuwsbrief van Bart haalde ik een toffe Bowie-docu van BBC4, verteld door Pulp's Jarvis Cocker: The Story of Ziggy Stardust. Wat een plaat, wat een held! Hij zou vorige maand 75 zijn geworden... 😢
4. Het is niet alles online wat er blinkt...
Terug naar Nederland, terug naar papier. In twee kwaliteitskranten verschenen boeiende en leuke stukken die ik met plezier las:
Voor het eerst in vele jaren steeg de verkoop van de cd’s in de Verenigde Staten. In de Amsterdamse muziekwinkel Velvet – waar de nieuwe van Adele net zo vaak op lp als cd wordt verkocht – ziet eigenaar Merel Parlevliet juist veel jongeren cd’s kopen de laatste jaren. "Vijftien, zestien jaar zijn ze. Echt de generatie die met Spotify is opgegroeid, die kopen nu heel veel tweedehands cd’s. Ze hebben boeken op de e-reader, muziek op Spotify, films in Netflix. En als iemand dan bij ze op bezoek komt, missen ze iets van identiteit. Daarom willen ze weer graag cd’s aan de muur.”
Tot zover, tot over 3 weken!
Groet,
Niels