🔴⚪️ Fuck het algoritme! 🖕
1. Lezers schrijven
Niks leukers dan een Nielsbrief die ontvangers verleidt te reageren. De vorige over interpolatie inspireerde Joris Vos om dit heerlijke filmpje te delen dat laat zien dat Michael Jackson ook niet alles zelf verzon. David wees me op LinkedIn hoe Rammstein doorverkoop van tickets actief dwarsboomt. Dank voor jullie reacties, keep 'm coming!
2. Stokpaard 🐴
Dat -je mag er gerust af, want over dit thema blog, twitter, mail en podcast ik al zo'n 15 jaar. Ik heb er zelfs een boek over geschreven, ooit. Maar als iemand het opnieuw invult met alle moderne mogelijkheden en kansen, kan ik het niet laten het hier te delen. De kern van dit artikel: met de juiste, onderscheidende muziek loont het uiteindelijk om vol te houden, je eigen verhaal te (blijven) vertellen en zo een scene te creëren in plaats van aan de norm te voldoen of aan de 'eisen' die streaming aan je muziek stelt:
Wie ook zo eigenwijs is? Antal, dj extraordinaire en eigenaar van het toonaangevende Rush Hour. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van zijn label en winkel is hij te gast in De Machine, een must-hear voor wie geïnteresseerd is in elektronische muziek (maar het niet meer elk weekend licht ziet worden op de dansvloer...) en in een dj met een uitgesproken smaak die daar heel warm en zeer aanstekelijk over vertelt:
3. Industrienieuws
Poeh hé! Ik verzamelde afgelopen week een fikse stapel links met stevig zakelijk nieuws over en duiding van de moderne muziekindustrie. Bij dit soort artikelen is het soms moeilijk inschatten welke Nielsbrief-abonnees ik daar een plezier mee doe. Steeds vraag ik me af: voert het niet te ver, graaft het niet te diep, is het te taai of veronderstelt een artikel teveel voorkennis? Blijft lastig. Ik probeer doorgaans artikelen te delen die belangrijke ontwikkelingen aankaarten, maar dan begrijpelijk uitgelegd en als het even kan aantrekkelijk opgeschreven. Laat me weten of dat is gelukt. Onderstaand de oogst van afgelopen week, met korte leeswijzer:
De Financial Times (FT) onderzoekt waarom grote investeerders en agressieve fondsen als Hipgnosis de afgelopen tijd zo geïnteresseerd zijn om hun poet te investeren in de muziekindustrie, muziekrechten en catalogi van grote artiesten als Dylan, Springsteen en Genesis. En, zoals je van de FT mag verwachten, zet vraagtekens bij de te verwachten opbrengsten van die investeringen. Ze maakten er een beknopte podcast van en schreven het verhaal ook uit:
[Podcast, 19:31 min.] Years of low interest rates sent investors hunting for creative ways to generate returns. One unlikely place they found was inside the song catalogues of some of the top musicians and songwriters of the last few decades. But now, as interest rates rise and the possibility of a global recession looms, the Financial Times' Anna Nicolaou & Kaye Wiggins explain how one of the hottest recent trends on Wall Street could soon have to face the music.
De vraag die hier vaker is gesteld: wat gaat TikTok doen? Music Business Worldwide (MBW) zet uiteen waar al tijden over wordt gespeculeerd: TikTok heeft stevige en concrete ambities om in de wijk van Universal, Warner, Sony en andere labels te opereren:
Kwam over TikTok ook deze heerlijke cartoon tegen:
Twee Nielsbrieven geleden ging het over payola, pay-to-play: betalen om je muziek op radio gedraaid te krijgen. Maar – en ook dat is hier vaker betoogd – radio is niet (meer) waar het (alleen maar) gebeurt. Succesvolle, door Spotify en Apple gecureerde playlists met gigantisch veel volgers maken steeds vaker een verschil:
Playlists have become so important that being left off can flop even megastar releases. Music journalist and commentator David Turner sees them as repeating the same old tune: “The tone of playlisting shifted very quickly in the last couple of years, from excitement to disillusionment, once we recognized that the same issues of gatekeeping that existed in forms like radio are just simply being repeated.”
Het droogste industrienieuws bewaar ik voor het laatst: toen Universal EMI overnam, werden daar door de Europese Commissie allerlei strenge restricties aan verbonden om te voorkomen dat het gefuseerde bedrijf een te grote invloed op de markt zou krijgen. Die restricties zijn niet langer van kracht, dus het is de vraag waar en hoe agressief de marktleider zich nu op gaat richten...?
4. Lekkere lijst
Music maestro, please! Iedere Nielsbrief-abonnee die al die taaie kost gestolen kan worden en hier is voor de muziek kan lekker grasduinen in deze Top 100 van de allerbeste sessies die de Britse publieke omroep de afgelopen decennia opnam. Van legendarische Peel sessies tot optredens in Top Of The Pops die talloze kijkers inspireerden om nog diezelfde avond een band te beginnen. Eindeloos klikken en genieten:
Tot de volgende. En excuses voor evt. tikfouten na die 4 Tripels. Burp!
Groet,
Niels