🔴⚪️ Geen touw aan vast te knopen! 🪢
1. Stoomcursus muziekindustrie
Misschien zie ik het verkeerd (Revue vraagt niet naar je beroep), maar tussen de ruim 1500 abonnees van deze nieuwsbrief vermoed ik nog steeds een flink aantal ambitieuze muzikanten. Niet iedereen kent overal de weg of het antwoord op elke vraag, ook ik niet, dus artikelen of video's die goed en leesbaar lastige zaken uitleggen deel ik nog altijd graag.
De bijbel voor elke (beginnende) muzikant en iedereen die ook maar een greintje ambitie heeft om in de muziekindustrie te werken is dit. Ik roep het al jaren; kan niet vaak genoeg gezegd worden. Lees dat boek en vermijd de eerste 10 valkuilen waar ieder ander inloopt. Echt!
Maar ik realiseer me ook dat niet iedereen het geduld en zitvlees heeft voor zo'n papieren baksteen met minder plaatjes dan Suske & Wiske. Zonde, maar je bent nog niet verloren. Ik stuitte op dit bondige, zo vlot mogelijk geschreven artikel dat weliswaar niet geschreven is als gedeeltelijke samenvatting van Passmans bijbel, maar wel als zodanig overkomt. Doe er je voordeel mee, ook al is het verre van compleet:
2. Heb je meer aansporing nodig?
Nee toch? Als je weet dat deze man één van de grootste sterren van dit moment managet, dan zet je dit interview toch onmiddellijk op je leeslijst? De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het een beetje blijft hangen in muziekindustrieclichés, maar nog altijd zijn het beter bestede minuten dan die ene ABBA draaien (die andere wordt gaandeweg leuker). Wat Slaiby's verhaal bijzonder maakt is dat hij op zijn 16e zijn moeder en Libanon verliet voor Canada. Dat noem ik 'best aardig terecht gekomen'...
3. Zin in
Spotify komt met iets nieuws: Blend. Nu is de Nielsbrief geen huis-aan-huisfolder voor productinnovaties van techgiganten, maar bij het lezen van dit stuk kreeg ik zin in deze extra feature! Heel in het kort: jij kiest iemand in de Spotify-app, Spotify rekent uit hoeveel jullie muzieksmaak overeen komt en tovert een gezamenlijke playlist tevoorschijn die dagelijks wordt ververst. Ik ken zo al 4-5 mensen met wie ik dit muzikaal Tinderen wil uitproberen, zowel mensen met een vergelijkbare muzieksmaak als een compleet andere. Allebei leuk. Blend wordt nu uitgerold.
Dit filmpje legt het in 27 seconden uit, de eerste helft van Spotify's aankondiging doet dat net iets beter:
4. Geen touw aan vast te knopen 🪢
Vroeger had ik een bloedhekel aan reggae. Allemaal UB40's schuld. Inmiddels kan ik het genre en aanverwanten ska en dub zeer waarderen, met dank aan Leftfield, Toots, pleitbezorgers als Erwin Blom, Ronald van Schaick en playlists als DEZE. Icoon, dublegende, enigma en professioneel 'rare man' Lee Perry overleed afgelopen week. Terecht dat 3voor12 Radio een mooie special over hem maakte en collega Malou sprak met mensen die met Perry werkten en journalisten die hem probeerden te interviewen: Knotsgekke ontmoetingen.
Afgelopen zondag ging een legendarische muzikant dood: dub- en reggaepionier Lee ‘Scratch’ Perry, één van de grootste en belangrijkste producers die de sound van popmuziek voor altijd veranderde. Hij werd 85 jaar. 3voor12 Radio duikt diep in zijn legacy: we spreken met mensen die hem hebben meegemaakt of enorm fan zijn. Wie was nou die Lee Perry?
‘In Jamaica, them always have throwback riddims, recycled old beats, and the hardcore reggae scene is always present. You have faster stuff like the more commercialized stuff, but you always have that segment of music that is always from the core, from the original root of it' - Damian Marley.
Tot de volgende Nielsbrief! Al gestemd?
Groet,
Niels