🔴⚪️ Herstel: nu werkt de link wél! 🎀
It's that time of the year again: Spotify maakt cijfers over 2021 bekend. Natuurlijk is dat een ronkend PR-verhaal waarin de streamer de spotlight zet op de meest gunstige cijfers & ontwikkelingen. Alles om vriend van de industrie én artiesten te blijven. Toch is het interessant om te scrollen door de 10 kek vormgegeven kaartjes met talking points die Daniel Ek lekker vlot achter elkaar heeft gezet, en te lezen wat er op staat:
Wacht, Spotify heeft ze ook alle 10 in 1 handige .jpg gezet:
Goed, genoeg cynisme. Want er valt wel degelijk een leuke trend te ontwaren uit deze presentatie, precies de ontwikkeling waar Ek wil dat we naar kijken. Een trend waar hij in de vorige presentatie (de cijfers over 2020) ook op wees en die doorzet: een groeiende groep muzikanten houdt een substantieel inkomen over aan streaminginkomsten. En dat is natuurlijk goed en bijzonder nieuws. Ek's pleidooi is feitelijk dat de streaming economie – hoe bescheiden ook – bijdraagt aan een zekere mate van nivellering van de inkomstenverdeling in de muziekindustrie. Hij legt dat uit in dit twitterdraadje (klik op zijn tweet voor de rest van de🧵):
Ek zet in zijn toelichtende blogpost aan de hand van Spotify's stats die claim nog een tikje dikker aan:
Het is verleidelijk om mee te gaan in Ek's PR-verhaal en die 10 leuke kaartjes, staatjes en gelikte grafieken. RTL-Z belde mij en ik vond het belangrijk om een wat breder beeld te schetsen, een kleine geschiedenisles over de muziekindustrie in de afgelopen ± 25 jaar. Eindelijk mocht ik "double digit growth" hardop zeggen (18,5%)!
Ek's verhaal staat nl. niet op zichzelf. Het geld komt de afgelopen jaren weer door de plinten naar binnen, de muziekindustrie is hersteld van de gigantische klappen die ze begin deze eeuw kreeg. Het geschiedenislesje dat ik hierboven geef is in woorden wat je in deze veelgedeelde en jaarlijks geüpdate grafiek goed ziet. Die grafiek komt uit en linkt naar het artikel over Key insights from the latest IFPI Global Music Report (dat vind je hier):
Nog geen genoeg van al die cijfers? Music Business Worldwide (MBW) analyseert Spotify's aankondiging grondig en vakkundig. Je moet wel meegaan in MBW's aanname/oordeel dat je alleen met min. 10 geüploade tracks een 'serieuze artiest' bent. Leerzaam stuk:
Ik beloof dat ik volgende week meer leuke interviews, mooie muziek, documentaires en kattenfilmpjes deel in de Nielsbrief. Tot dan!
Groet,
Niels