๐ถ Het enige dat telt in muziek ๐ต
Vorige week was de oogst te mager en sloeg ik daarom een editie over. Vandaag keurig vier onderwerpen, zoals je van me gewend bent.
Tijdens het samenstellen van deze Nielsbrief speelde ik wat met Sonophase, dat muzikale aanbevelingen doet op basis van 1 titel die je invoert. Op Spotify beland ik vaak in een uitgesleten, oneindige loop van te vaak gehoorde songs. Dit platform komt met originelere en toch heel relevante tips op de proppen, een service die geen enkel streamingplatform โ misschien met uitzondering van TikTok โ รฉcht onder de knie lijkt te hebben (zie verder). Vooruitgang!
In deze Nielsbrief:
1. Muziek doet er minder toe, dit meer.
2. Gecanceld! โ Wat nu?
3. De Heilige Graal: muziek ontdekken op streaming services.
4. De opvallende Universal/Deezer-deal leidt tot relevante vragen.
1. Het enige dat telt ๐ค
Wat een heerlijk interview! Voor een boek over zingen en zanger(e)s(sen) interviewt Jason Thomas Gordon een aantal van zijn favorieten, waaronder รฉรฉn van mijn muzikale helden Thom Yorke. Geen plichtmatig interview over ditjes & datjes vanwege een nieuw Radiohead-album dat op uitkomen staat (die geeft Yorke overigens ook zelden โ en gelukkig maar), maar een uiterst boeiend gesprek over slechts 1 onderwerp: zingen. Hoe doet Yorke dat, waar loopt hij als zanger tegenaan, hoe gebruikt en onderhoudt hij zijn stem, in de studio en op tour, wie deed hij in het begin na en wie zijn zijn favoriete zangers & zangeressen? Ik herhaal: heerlijk interview, want uiteindelijk telt wat mij betreft in muziek vooral de zang:
2. Gecanceld? Dit gebeurt er dan op de NL'se radio
Vaak als professionele nieuwsredacties over muziek en de muziekindustrie berichten, horen ze de klok wel luiden maar weten niet precies waar de klepel hangt. Met name als het gaat over auteurs- en publishingrechten slaan ze de plank nog wel โns flink mis. Airplay is een eenvoudiger onderwerp en de NOS-redactie is gelukkig niet van gisteren, dus dit onderzoeksartikel en onderstaande, (iets te) laagdrempelige video over de impact van grensoverschrijdend gedrag en slechte publiciteit op bekendheid en airplay van je hits is een leuke aanrader, incl. veelzeggende grafieken:
3. De Heilige Graal ๐
Geen enkel streaming platform heeft het ontdekken van (voor jou) nieuwe muziek definitief en tot tevredenheid opgelost, op een manier zoals radio en soms TV dat ongemerkt deden in het pre-internet tijdperk en voor DWDD ermee ophield. De realiteit is dat de meeste mensen luie luisteraars zijn en alleen echte liefhebbers en muziekfreaks (daar reken ik jullie toe) actief op zoek gaan naar nieuwe muziek die ze verblijdt, aansluit bij hun smaak of juist op een aangename manier verrast.
Alle grote streaming services introduceren continu nieuwe functionaliteiten die op een of andere eenvoudige, laagdrempelige manier gebruikers nieuwe muziek of frisse tracks voorschotelen. Spotify is met afstand de meestgebruikte muziekservice in Nederland, vandaar aandacht voor twee nieuwe functionaliteiten die die uitdaging weer โns oppakken: Daylist en Jam. De eerste is een door de dag heen wisselende playlist; op zondagochtend wil je immers iets anders horen dan op zaterdagavond. De tweede is een lepe service voor huisfeestjes en voor na het toetje tijdens een dinner party, als iedereen teut om de AUX-kabel bakkeleit om zijn/haar favoriete track in de wachtrij te zetten (โDeze MOET je horen!โ). Leuk!
4. Het beste festival van afgelopen zomer?
Niks leukers dan in muzikale niches duiken met De Machine. Ik bezocht 1 van de 5 (!) uitverkochte Ayreon-shows in 013 en zag een tot in de puntjes verzorgde, ouderwetse rockopera ๐ค๐ผ Het muzikale brein achter dit wereldwijde (!) succes is Arjen Lucassen, een bescheiden maar geweldige spreker over zijn creatieve ideeรซn, hondje, nieuwe auto en dit giga succes. Must-hear!
Verder: waarom Draaimolen het beste festival van 2023 was en onze kijk op de Universal/Deezer-deal over nieuwe vormen van streamvergoedingen en het uitbannen van white noise, kabbelende beekjes, onweer en niet van elkaar te onderscheiden peaceful pianoโs:
Over die grensverleggende deal is afgelopen week genoeg te doen in de internationale vakpers. Zoals vaker zet Music Business Worldwide (MBW) alle feiten overzichtelijk op een rij. Allereerst vatten ze de belangrijkste afspraken uit die Universal/Deezer-deal samen, daarna volgen twee columns/open brieven met vraagtekens, suggesties voor verbeteringen en relevante context:
Uit de open brief van Martin Mills (= oprichter van het invloedrijke, al decennia succesvolle indie label Beggars Banquet) n.a.v. bekendmaking van de deal:
Although Universal and Deezer deserve credit for kickstarting this initiative, this should not just be an arrangement between one supplier and one DSP [Digital Service Provider], formed in a vacuum.ย This should be universal with a small โuโ, and should determine which side of the road we all drive on. The data which has driven this thinking needs to be made available to all those that need to buy in to this model.ย Furthermore, in an environment where the current system has been criticised for not fairly or adequately supporting non-superstar artists and releases, any solution brokered by the biggest music company thatย appears toย further consolidate revenues in the music industry has to be given a rigorous review by other rightsholders.ย
Tot zover, tot de volgende Nielsbrief!
Groet,
Niels