Het meest artiestvriendelijke online platform? ๐
1. Ik roep het al jaren (en ik niet alleen)...
Ik heb het opgezocht: in oktober 2008 schreef ik mijn eerste lofzang op/toelichting waarom ik zo enthousiast ben over Bandcamp als service voor muzikanten om hun muziek aan de man te brengen, fans te bereiken en te bedienen. Enthousiast ben ik nog steeds en in die 11 jaar is Bandcamp nooit gestopt met het doorontwikkelen van hun dienst om beter en beter aan de wensen & behoeften van makers รฉn hun fans te voldoen. Daar komt nu een eigen vinylperserij bij, dus ik herken me volkomen in Darrens aanhoudende enthousiasme en zijn aanbeveling aan muzikanten om het platform te blijven gebruiken en aan fans om zo hun favoriete artiesten serieus en rechtstreeks te steunen via Bandcamp:
The new development gives bands and artists the option to crowdfund for vinyl releases. If the band covers the minimum costs of making the records, Bandcamp will press the vinyl, print the packaging and ship it directly to the fans who order it.
Darren komt terug onderaan deze Nielsbrief. Een verstandig man.
2. Gooi je je beker weg of spoel je 'm om?
De festivalzomer komt eraan. Naast line-ups, randprogramma en food is de wijze waarop organisatoren omgaan met het milieu, recycling en andere groene dilemma's een steeds belangrijker onderwerp voor bezoekers, artiesten en vakpers. Niet gek dus dat wij met De Machine besloten een special op te nemen over die dilemma's. Laat er geen misverstand over bestaan: er is nauwelijks een vervuilender hobby dan voor 3 dagen een half dorp uit de grond stampen, maar รกls je dat doet kun je maar beter nadenken wat je met al dat karton, hout, kromme spijkers, plastic, voedselresten en afval na afloop van je feestje doet:
Kun je duurzaam festivallen, en hoe dan? Deze week in De Machine een special over duurzaamheid, hardcups vs. maรฏsbekers, circulair eten en de vervuilende vluchten van internationale dj's.
3. Eindelijk iemand die naar je luistert
Stemgestuurde apparaten & diensten zijn de toekomst. Niet voor niets investeren alle grote techbedrijven (Google, Amazon, Apple, Facebook) in deze techniek. Muziek (luisteren en/of aanbevelen) lijkt รฉรฉn van de eerste, makkelijkste en meest gewilde toepassingen die laat zien wat kan met deze technologie. Voor Amazon is deze techniek zelfs een uitgekiende opstap om hun streaming service te (her-)lanceren onder gebruikers en klanten.
Blendle laat ondertussen met een leuk en informatief Twitterdraadje zien hoe veel belangrijker 'geluid' (herkenning) de komende jaren wordt.
4. Spotify potpourri
Tjonge, wat een fantasieloos kopje, Niels! Maar ja, hier stal ik alle nieuwtjes over Spotify van de laatste 2-3 weken. Daaronder de 3 niet al te opzienbarende links die ik vorige week de moeite van het versturen niet waard vond, maar vooral een klein draadje van dezelfde Darren die kritische kanttekeningen bij het playlist-beleid van de Zweedse streaminggigant zet:
En zo is de cirkel in deze Nielsbrief weer mooi rond โญ, want onderaan dat draadje verwijst Darren naar een uitstekende nieuwsbrief die nogmaals onderstreept hoe belangrijk het is om niet al je muzikale eitjes ๐ฃ in de mandjes van Spotify of een langdurige deal met een label te leggen. Daarom: Bandcamp. Heb me direct geabonneerd en zal vast e.e.a. uit die nieuwsbrieven delen in de mijne de komende maanden:
Penny Fractions โย weekly analysis/newsletter of the music streaming business.
En wie denkt dat deze trends en kansen zich tot muziek beperken heeft Twitch (vnl. gaming) en Patreon (vnl. vloggen, bloggen & journalistiek) gemist. De overeenkomsten? Een directe relatie met je publiek, volgers en fans, die je vaker & beter willen betalen voor de dingen die jij maakt! Lees maar.
Tot slot de 3 overgebleven links van vorige week: eentje over geld verdienen als muzikant, een interview in Variety met Daniel Ek van Spotify (o.a. over royalty's, gebruik van data en de toekomst) en wat gebruikers doen nadat ze op advertenties op Spotify klikken. Interessant.
Ek: ย โI think we are in the process of creating a more fair and equal music industry. At the very, very peak of the music industry, peak of CD [sales], our estimate is that there were about 20,000 to maybe 30,000 artists that could live on being recorded music artists โ they could be touring, they could be doing other things, and the number could be far greater than that. But there were only like 20-30,000 that could sustain themselves [on earnings from recorded music]. So in the world with streaming, whatโs really interesting is the alternative cost for you to listen to something new is virtually zero. Itโs just your time.โ
Tot volgende week.
Groet,
Niels