🔴 Ik stop ermee 🫷🏼
Da's een flauwe clickbait-kop. Sorry, maar ik kon het niet laten 😛 En die gaat niet over de Nielsbrief, maar over één van mijn andere vaste werkzaamheden.
In deze Nielsbrief:
1. De leukste manier om 2023 terug te luisteren.
2. Ik stop ermee.
3. Twee streaming-reuzen paaien muzikanten & makers 🍔
4. Verschuiving: van social media → op maat gemaakte (betaalde?) media
1. Het is weer die tijd van het jaar… 🎄
Whamageddon inderdaad, plus een golf aan festivalaankondigingen (vanochtend volgt Pinkpop), maar ik doel op de jaarlijsten: de Song van het Jaar is bekend en je kunt inmiddels ook aan de slag voor de Top 2000 2500 (ja echt, 500 platen meer dit jubileumjaar). Er volgen in de laatste Nielsbrief van 2023 vast nog wat jaarlijstjes en overzichten, maar vandaag link ik naar de leukste manier om het muzikale jaar in iets meer dan 80 minuten uit te luiden: Sandemans jaarmix. Met een grote glimlach bij de classic die Sander onder Dua Lipa’s ‘Houdini’ legt, iets voorbij een half uur:
Wat er opviel aan muzikaal 2023? Lees de Facts & Figures over winnaars, verliezers, hoe grote namen het deden, de man-vrouw-verhouding en de medaillespiegel.
2. Ruimte in mijn agenda voor 2024 📆
Want ik stop met De Machine. Niet helemaal, want ik schuif aan als de actualiteit of de onderwerpen daar om vragen en blijf me als eindredacteur bemoeien met inhoud en onderwerpkeuze. Maar er is ook leuk nieuws, want volgend jaar maken Atze & Malou wekelijks een nieuwe aflevering 🎉 Ook scherpen we het format wat aan.
Ik vertel iets meer over mijn vertrek als presentator in deze nieuwe aflevering:
Daarin hebben we het natuurlijk ook over de Song van het Jaar, onze persoonlijke favorieten, al die troostrijke liedjes die bovenaan eindigden, de comeback van dikke dansmoves in vette clips, waar we naar uitkijken op DGTL, Down The Rabbit Hole, de opvallende kinderkorting van Best Kept Secret en het eerlijk vergoeden van muzikanten voor hun werk. Fair Pay dus. Luisteren.
3. TikTok 🆚 Spotify
Ideaal voor de Nielsbrief: als twee bepalende partijen uit hetzelfde segment van de muziekindustrie kort na elkaar nieuws of veranderingen aankondigen en de vakpers daar wat mooie analyses op loslaat. Die zet ik met genoegen onder elkaar 😃
Er valt van alles te zeggen over streaming, (het verdwijnen van?) de romantiek van albums, de platenzaak en het gezamenlijk beleven van universele (radio)hits. Het is het bestaansrecht van deze nieuwsbrief. Maar er zitten ook onmiskenbaar voordelen aan de digitalisering van de muziekindustrie. De belangrijkste: de gigantische hoeveelheid data en inzichten die je luistergedrag opleveren, voor de industrie, muzikanten en fans. Ook over het dataspoor dat je achterlaat bij Spotify, Apple, Deezer, Bandcamp of Tidal kun je een flinke boom opzetten, toch etaleren de meeste gebruikers afgelopen week met plezier hun superieure muzieksmaak aan de hand van hun Spotify Wrapped 2023. Ja, het was ook die tijd van het jaar!
Voor artiesten en muzikanten zijn die data letterlijk goud waard, maar vooralsnog zijn de grote streamers niet al te scheutig om ‘de achterkant’ van hun service wagenwijd open te zetten en muzikanten zo de kans te geven direct met hun fans en luisteraars te communiceren, invloed uit te oefenen op verspreiding van hun muziek en ontwikkeling van hun carrière. TikTok is misschien wel het digitale/mobiele platform dat de een sleutel voor het ontdekken van muziek heeft gevonden en daarmee voor zowel oude als nieuwe artiesten een belangrijke service voor (her)waardering van hun muziek. Daarom is de aankondiging wat TikTok artiesten aan inzichten gaat bieden op basis van data belangrijk en saillant nieuws:
Waarom? Omdat TikTok daarmee de bal nadrukkelijk bij Spotify legt, met een move die ‘artist friendly’ uitstraalt. En hey, ik ben niet naïef: TikTok doet dit ook niet uit liefdadigheid of omdat ze het beste met de mensheid voor hebben. It’s business.
Die tweede analyse sluit hier niet 1-op-1 op aan, maar is wel een gezond kritisch stuk over de inzet van data door Spotify onder de vlag van Wrapped en een pleidooi van muzieksite Drowned in Sound om deze Kerst wat vaker aan je favoriete artiesten te denken: Why music fans should consider the artist at this "special time" of year, but don’t feel shame... it’s not your fault!
4. Hmmm… 🤔
Nog wat food for thought om mee af te sluiten: in onderstaande post signaleert de auteur een trend waarbij social media langzaam maar zeker evolueren naar meer op maat en hun publiek toegesneden media/zenders. In plaats van met hagel met scherp schieten dus, en daar in sommige gevallen voor betaald krijgen (waarbij vele beetjes een hoop maken). Substack, waar onderstaand stuk op verschijnt, is zo’n voorbeeld van een platform dat ergens tussen een sociaal medium, een zender en een mogelijk verdienmodel in hangt. Ik snap wel wat hij zegt en als die ontwikkeling doorzet (en dat doet-ie) lijkt me dat goed nieuws voor muzikanten & makers:
Ik roep hier ook wat over in de laatste Machine (op 44:24 min.), in het derde item over a.s. veranderingen in afrekeningen bij Spotify en wat die kunnen betekenen voor individuele creatieve makers en muzikanten, vooral aan het begin van hun carrière.
En zo is de cirkel weer rond in deze Nielsbrief, tot de volgende! De laatste van 2023?
Groet,
Niels