Is dit het omslagpunt? Ik hoop het! 🙏🏼
Ben jij social media ook zo zat? En je streaming platform? Komt goed uit, want daar doet deze Nielsbrief wellicht iets aan.
Drie potentiële omslagpunten in deze editie:
1. Een beter internet?
2. Een betere streaming service?
3. Tussendoor zijn we genomineerd…
4. En tot slot: betere betalingen ja?
1. Omslagpunt? (1)
Al maanden verschijnen her en der berichten, columns en artikelen die beweren dat we een nieuwe fase op internet lijken in te gaan. Samengevat: de afgelopen 15+ jaar groeiden social media als Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter en TikTok uit tot de de belangrijkste bronnen voor online verkeer en links naar je site, krant, webshop, video of programma. Die dagen zijn absoluut niet voorbij, maar er lijkt een kentering gaande: Elon Musk sloopt Twitter, Facebook is over z’n hoogtepunt heen, Instagram, Snapchat en TikTok linken niet of met hinderlijk veel clicks naar buiten. Grote ergernis over social media lees ik ook bij Sander Schimmelpenninck, die in zijn columns een kruistocht voert tegen anoniempjes en andere uitwassen van Twitter. Goedzo.
Ooit uiterst succesvolle sites als Buzzfeed News, Vox en Vice, die hun bestaan voor een groot deel dank(t)en aan de giga traffic vanuit social media en clickbait-y koppen, vallen de afgelopen weken 1-voor-1 (bijna) om of zien de bodem onder hun businessmodel langzaam wegzakken. Dit verhelderende, leesbare, niet al te lange artikel illustreert die ontwikkeling met een paar saillante grafieken en harde cijfers:
De noodzaak om je publiek via je eigen (‘owned’) kanalen te bereiken is dus groter dan ooit, en daarmee groeit het belang van nieuwsbrieven, het verzamelen van mailadressen en je website als bestemming (weer). Gelukkig! Diensten als Substack spelen daar slim op in en zetten zich expliciet af tegen Musk en Zuckerberg. Het is nog vroeg, social media zijn nog gigantisch groot en belangrijk voor verkeer en bereik, maar al die artikelen en opiniestukken die ik lees suggereren een trend die ik ook achter de schermen van 3voor12 meen waar te nemen: onze site en bereik lijken iets meer te profiteren van een trouw publiek, met geduld in 25 jaar (vandaag! 🎉) opgebouwd op basis van relevante muzikale inhoud. Voorts bespeur ik de licht afnemende impact van Facebook, stokt de groei van Instagram en Twitter… Ach ja, Twitter… 😭😭
Misschien is het wishful thinking, wil ik het allemaal iets te graag zien, maar dat onderbuikgevoel check ik ook bij collega’s binnen de VPRO en bij 3FM. Ik hou je op de hoogte van de bevindingen en van meer artikelen die mijn gelijk bewijzen 😜
Eén daarvan is dit interview (ook als podcast) met Ben Smith, ex-hoofdredacteur van Buzzfeed News, inmiddels oprichter van Semafor (dat – het zal je niet verbazen – is vormgegeven met die nieuwe internetontwikkelingen in het achterhoofd), en de auteur van Traffic: Genius, Rivalry, and Delusion in the Billion-Dollar Race to Go Viral, een boek over de opkomst en ondergang van ‘the social platform age in media’. Ik hoop dat hij gelijk heeft:
Do you see this as the end of a particular era of the internet?
Yeah, I really do. […] I think as we’re talking right after the shutdown of BuzzFeed News, which broke my heart, and also after Tucker Carlson getting fired, it does feel like the end of an era, of an assault on the gatekeepers. This wide-open, new digital media was a big part of it, but it was a massive social shift. And who knows what’s next?
Maar ach, Ted schrijft het veel en veel beter op dan ik, dus link ik ook deze week naar zijn uitstekende blog over dit onderwerp. Met wat voorbeelden die ik ook noem, en nog een boel meer (A Teacher Ran to a Classroom to Break Up a Fight, but What She Found Was the Complete Opposite) onderbouwt hij de stelling dat inhoud het langzaam weer lijkt te winnen van clickbait, een beter en vooral bestendiger businessmodel is dan je eitjes in het mandje van Mark of Elon leggen 🥚 Als eindredacteur van 3voor12 wil ik natuurlijk niets liever dan daarin geloven en Ted onderbouwt het met dit uitstekende artikel:
2. Omslagpunt? (2)
De opener van deze Nielsbrief is vooralsnog wishful thinking, dit onderwerp niet. Al jaren roepen muzikanten en makers dat streaming services hen meer en directer toegang tot hun fanbase moeten bieden. Dat lijkt slechts een kwestie van draaien aan een digitale knop, maar geen enkele DSP geeft artiesten die sleutel tot hun data, waarschijnlijk uit angst een deel van de macht te verliezen over de relatie tussen artiest, label/rechthebbende en fans. Tot Soundcloud afgelopen week. SoundCloud legt het zelf uit (artiesten kunnen o.a. hun grootste fans direct benaderen via het platform – uniek!), deze twitteraar ook:
Dit is een gamechanger, zeker voor DIY-artiesten, want dit krijgen ze (nog) niet bij Apple Music of Spotify. En reken maar dat die hier met argusogen naar kijken en in de gaten houden wat dit voor hun eigen business betekent! Soundcloud komt qua marktaandeel niet in de buurt van die twee, maar biedt nu wel een unieke, extreem waardevolle extra service aan artiesten die een overstap en DIY verleidelijk en vele malen effectiever kunnen maken. Ik volg dit met grote belangstelling!
3. Misschien vallen we in de prijzen… 🏆
3voor12 is genomineerd voor de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon (sinds 1966)! Lees hier waarom. Trots!
Als ik het dan toch over m’n day job heb: zo bedachten we De Machine (spoiler: de oorsprong is het favoriete herfstspelletje van muziekliefhebbers) en dit is waarom & hoe we Blauwe M&M’s maken. In de aflevering van deze week hoor je o.a. hoe De Staat met de Stones op de foto gaat mag 😂:
4. Omslagpunt? (3)
Over het laatste omslagpunt in deze Nielsbrief is het veel vaker gegaan. Warner Music’s CEO voegt zich bij de andere majors die sinds begin dit jaar betogen dat de ene stream niet de andere is. En als je het zo zegt, kan ik daar best in komen:
‘An Ed Sheeran stream is not worth the same as a stream of rain falling on a roof’: Robert Kyncl says music streaming payout and pricing models must, and will, change.
Over streams en streaming gesproken: van wie is Spotify eigenlijk?
Tot zover, tot maandag!
Groet,
Niels
Ik ben benieuwd wat er met SoundCloud zal gebeuren. Heb jarenlang Pro gehad maar merkte toch dat het teveel stillag. En toen ze advertenties in de player gingen tonen, ook voor Pro-accounts, ben ik afgehaakt.
Bandcamp doet het helemaal fraai (vanaf dag 1): je kunt je fans een bericht sturen via de Bandcamp app of gewoon per email want dat is gewoon als CSV-bestandje te downloaden. 100% transparant. Bij alle andere sites ben je als fan slechts klant van de service, net zo goed als de artiest dat is.
En leuk dat het geloof in een eigen site helemaal terug is. Heb ik altijd gedaan.
25 jaar 3voor12, dat is wel een felicitatie waard. Met het 50 jarig jubileum ben ik 79. Zal ik er dan nog steeds zo verslingerd aan zijn?? Ik schat in van wel :-)