Je was erbij: een historisch moment! 🏛️
Afgelopen week werd geschiedenis geschreven. Of sla ik een beetje door? Denk het niet, en in deze Nielsbrief leg ik uit waarom.
De inhoud vandaag:
1. Nieuwe sappige verhalen 🧃
2. Hét omslagpunt in de discussie rondom AI
3. Waarom Beyoncé geen leggings kan verkopen
4. Bijna 50 keer hetzelfde nummer op Spotify: hoe kan dat?
1. Méér juice! 🤤
Mislukte interviews, kwijtgeraakte artiesten, supersterren die van hun voetstuk vallen: collega’s Atze en Timo zijn terug met Blauwe M&M’s, verhalen achter de schermen van de muziekindustrie. De eerste serie podcasts is ruim 235.000 keer beluisterd! In deze tweede reeks verhalen uit de labelwereld, muziekjournalistiek en van artiesten zelf, om te beginnen over Nas, Bon Jovi en een hele hele nare Ryan Adams 😠:
Woensdag de volgende aflevering, over speciale optredens en idiote belevenissen onderweg, met fantastische vertellende Faberyayo, Lucky Fonz III en dj Chuckie!
2. AI had z’n Metallica ⚔️ Napster-moment
Ik wil niet dramatisch doen, of overdrijven, maar als het gaat om muziek en AI maakten we afgelopen week mee wat Metallica’s rechtszaak tegen Napster (2000) was in de strijd tegen illegaal downloaden, de historische maar achteraf best pijnlijke tussenstop op weg naar de streamingwereld waarin we inmiddels leven. Het heeft weinig zin om te linken naar “Heart On My Sleeve” op YouTube, TikTok of Soundcloud, laat staan Spotify, want Universal Music heeft duidelijk de jacht geopend op dit geheel door AI gegenereerde duet tussen een fake Drake en The Weeknd, geproduceerd door een neppe Metro Boomin. Tegen de tijd dat jij op de track klikt (ik stel de Nielsbrief doorgaans op zondag samen), is de link dood. Google zelf maar. De maker is een TikTok-er die schuilgaat achter het alias @Ghostwriter977.
Dat deze discussie nu definitief is doorgedrongen tot de MSM (⬅️ matige grap, sorry but not sorry… 😜) is een veeg teken dat we een nieuwe fase zijn ingegaan rondom AI. De Volkskrant kopte: Volkomen nepliedje van Drake en The Weeknd maakt muziekindustrie onrustig. Vooral dat ‘volkomen nepliedje’ vinnik smullen! Een paar dagen eerder riep Universal streamingdiensten op AI tegen te houden. Haha! Vakblad Music Business Worldwide stelde de vraag die iedereen op de lippen lag: How will the music industry respond? Nou, daar speculeerden en praatten we uitgebreid over in de nieuwe Machine:
Maar we waren niet alleen maar serieus in de Machine. Een grote glimlach toverde AISIS op ons gezicht. En wat ging er faliekant mis bij Frank Ocean op Coachella (en gebeurt zoiets vaker)? Zo zeer zelfs dat hij zijn tweede Coachella-optreden afgelopen weekend afzegde (en daarmee $4 miljoen op tafel liet liggen, naar het schijnt…). Tot slot belden we met festivaldirecteur Walter van Roadburn (ontroerend interview).
3. Verandering van spijs doet eten 🍴
De Nielsbrief hoeft niet altijd over muziek en media te gaan. Die andere M heeft ook mijn meer dan gemiddelde belangstelling: marketing. Deze analyse waarom de kledinglijnen van Queen B keer op keer mislukken las ik met interesse.
Despite collaborating on tour costumes with designers such as Thierry Mugler, Versace, Ralph & Russo, Diesel, and Gucci, Beyoncé doesn’t have an identifiable style offstage. It’s both a gift and a curse. Beyoncé is one of one indeed, but that’s not conducive to shilling mass-market products.
4. Raarrr verhaal 🤔
Ik verstuur de Nielsbrief sinds dit jaar via Substack en dat bevalt goed. Het enige dat ik mis is de reuze handige knop waarmee ik interessante links, artikelen en muziek in 1 keer opsloeg in mijn Revue-magazijn. Vooral handig onderweg. Daar tegenover staan vele voordelen van Substack, bijv. de vorige week genoemde Twitter-killer Notes, maar vooral: de aanzienlijke groei in abonnees van de Nielsbrief sinds januari. Ruim 100 erbij! 🙌🏼 Dat presteerde Revu niet, en zeker niet zo snel. Ander voordeel: de goede schrijvers en interessante stukken waarmee ik gemakkelijk in aanraking kom op Substack, bijv. deze:
Dat was het. Geen idee waar je de verjaardag van onze koning viert? Hier de 23 beste feestjes en festivals op Koningsdag en Koningsnacht. Tot volgende week!
Groet,
Niels
Inderdaad een heel raarr verhaal met die identieke nummers. Toevallig ben ik de afgelopen week een ander Spotify gerelateerd vreemd verhaal tegengekomen. Bekend met het succes van het Nederlandse - wees er maar niet trots op - label Fruits Music? Wat is er allemaal aan de hand op Spotify? Hoe doen die gasten dat? Zijn zij zo slim of is de rest zo dom. Ik schreef er dit over: https://digimuziek.nl/geld-als-water-via-spotify/