Lastige zaken helder uitgelegd
1. Eerst muziek...
Deze 29ste editie bevat niet veel links en artikelen, maar wel een paar stevige om te lezen (en dat is de moeite waard). Wat beter om dat te doen met kalme muziek op je koptelefoon, muziek die we je bij 3voor12 voortaan elke zondagochtend om 10 uur aanbieden in onze nieuwe Sunday Snooze mix-serie.Ā De beste djās, smaakmakers en producers gaan diep in een uur lange podcast met de b-kant van hun platenkast. Huilend na de club met je benen op de bank. Cultheld Aardvarck trapte gisteren af. In de introductie van deze serieĀ lees je dat hij dat doet met zijn vingers in de Portugese aarde. Enjoy:
After the party is the afterparty. Prachtige mix van een uur.
2. ... daarna wijzer worden
Je kent het wel: eens in de zoveel tijd wordt iets nieuws uitgevonden waar 'iedereen' het over heeft, maar dat lastig in 2 zinnen valt samen te vatten. BlockchainĀ bijvoorbeeld. Ook ik kan me er soms moeilijk toe zetten om de longreads door te akkeren waarin wordt uitgelegd wat het voor mij als consument of gebruiker betekent. Spotify haalde afgelopen maand deze technologie in huis door een bedrijfsovername. In onderstaand artikel wordt helder en uitstekend uitgelegd wat dat kan betekenen voor de muziekindustrie, rechthebbenden, artiesten en muziekliefhebbers. Blij dat ik dit rustig heb gelezen en een stuk wijzer ben geworden:Ā
En zodra nieuwe technieken worden geĆÆntroduceerd in de muziekindustrie, staat eerst iedereen op de banken ('Revolutie!', 'De artiest aan de macht!'), waarna muziekjournalisten, blogs en media even later opstaan om een kritische blik op die vernieuwing te werpen en tot de conclusie te komen dat het toch niet alles goud is wat er blinkt:
Trap er niet in: de voortschrijdende techniek doet uiteindelijk niets af aan de universele wetmatigheid dat in een markt ā dus ook in de muziekindustrie ā hitmakers het meeste verdienen en artiesten en genres in niches (veel) minder. Dat was zo in de tijd van Elvis, de Beach Boys, The Sex Pistols, Wham!, Britney en ook in deze tijd van Kendrick, BeyoncĆ©, Major Lazer en jouw songs of band.Ā Bovenstaand artikel van The Quietus suggereert onterecht dat het ooit anders zal zijn of dat jij met je piep-piep-knor producties recht hebt of kans maakt op dezelfde inkomsten als Max Martin. Bladvulling. Steek liever wat op van de 8 tips eronder!
3. Even lachen (en toch wat opsteken)
Gelezen over dat totaal mislukte Fyre festival waar rijke mensen teveel geld betaalden om uiteindelijk in vluchtelingententjes te belanden? Ze bleken niets anders dan marketingobjecten in de handen van een waardeloze organisatie, die de bezoekers slim dacht 'door te verkopen' aan grote merken. Fyre's sales pitchĀ illustreert pijnlijk hoe jij als bezoeker wordt gezien en benaderd door (kots!) 'online influencers'. Brrr:
The 15 most absurd slides from the Fyre Festival pitch deck.
Ook bij Facebook is niet alles wat het lijkt, volgens deze ex-werknemer:
4. Terug naar de hits en hitsmakers
Niet te missen artikel, het zoveelste, over de impact van Spotify's playlists en hoe die ā soms heel geduldig ā grote wereldwijde hits creĆ«ren:
By the time a song lands onĀ Todayās Top Hits or other equally popular sets, Spotify has so relentlessly tested it that it almost canāt fail. āThere are very few artists that get into the flagship playlists and then get kicked out,ā Holmsten says. āWhen āCall On Meā made that list, it was already destined to go viral ā even though most people had still never heard it.ā
En zo zorg(d)en dat labels inmiddels heel anders tegen artiesten, hun carriĆØre, hits, albums en financiĆ«le calculaties aankijken:
Dat was het weer. Klik hieronder op šš¼ of šš¼ en laat me weten wat je vindt. Dank voor het lezen, doorsturen, je tips en feedback! Tot volgende week.
Groet,
Niels