🔴⚪️ Meer hits, minder artiesten 📉
1. Ben je babysit of manager van een superster?
Regelmatig deel ik interviews met managers van grote sterren, met het idee dat je van succesvolle mensen met jarenlange ervaring altijd iets opsteekt. Ik lieg er niet over: in de ruim 20 jaar dat ik werkzaam was als (product) manager, A&R of marketeer keek ik de kunst altijd af van mensen die ik bewonder of respecteer. Goed worden begint met imiteren, opletten en leren. Originaliteit is overgewaardeerd, nadoen sterk ondergewaardeerd. Elk idee is eerder gedaan, met een persoonlijke twist of tweak van 5 à 10% maak je andermans succes of idee al snel van jezelf.
Niet zo gek dus dat ik onderstaande schat aan ervaring enthousiast in deze Nielsbrief stop: 33 managers die hun inzichten delen in antwoorden op 3 simpele vragen. Aansluitend een interview met een manager met een opvallend down to earth opvatting van zijn succes. Doe er je voordeel mee!
Crush Management founder Jonathan Daniel recalls bringing emo to the masses and reflects on 20 years at the top. Crush is home to, amongst others, Fall Out Boy, Weezer, Green Day, Miley Cyrus, Lorde and Sia.
2. Doemdenken
Gretig doken financiële -, tech- én achterklapjournalisten op het recente nieuws dat Netflix zo'n 200.000 abonnees verloor in het eerste kwartaal van dit jaar. De suggestie die werd gewekt: zijn streamingdiensten over hun hoogtepunt heen? Als de marktleider klappen vangt, hoe zou het dan gaan met Amazon, Disney+ en andere concurrenten? En met Spotify?
Onderstaande uiteenzetting (via Guuz) is over die laatste streamingdienst niet optimistisch. Ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Een internationale nieuwsbrief waar ik graag links en tips uit haal (ik zei toch dat ik niks zelf verzin!) stuurde 2 weken geleden een editie rond waar het ook veel over de cijfers van Spotify en Netflix ging. De auteur is zeker geen onvoorwaardelijke Spotify-fan, maar maakt wel een onderscheid tussen streaming van muziek (gaat eeuwig door; ‘Bohemian Rhapsody’ komt nog altijd voorbij) vs. streaming van film + TV (series kijk je 1x, Breaking Bad misschien 2x; daar moet altijd nieuwe en zeer kostbare content bij).
Ik volg dat onderscheid tussen muziek en beeld wel, en daarmee de wisselende vooruitzichten en andere kansen voor Netflix en Spotify. Komt bij dat Spotify zo langzamerhand too big to fail is. De huidige hausse in de muziekindustrie is voor een groot deel gestoeld op het succes van streaming, een beetje vinyl en het nog altijd groeiende succes waarmee rechthebbenden omzet en winst weten te peuren uit online -, digitale - en nieuwe exploitatievormen van hun rechten en catalogus. Die eerste kip met de gouden eieren, streaming dus, zal de industrie zeker niet de nek omdraaien. Al valt er nog flink wat af te dingen in wiens zakken die gouden eieren belanden, met name door componisten en auteurs...
Kortom: ik denk dat het niet zo'n vaart zal lopen als hier geschetst. Desondanks goed om onderstaande blogpost te lezen, naast Daniel Eks kwartaalpraatjes waarin hij de loftrompet blaast over z'n eigen hut 🎺
En als het Spotify en Netflix niet (meer) worden, wie dan wel?
3. Doemdenken (2)
Twee Nielsbrieven geleden besteedde ik aandacht aan de heisa rond Wednesday, de band die z'n huishoudboekje deelde en liet zien dat ze nog geen $100 overhielden aan hun optredens rond SXSW. In diezelfde Nielsbrief deelde Erwin Blom zijn ervaringen als chauffeur van het eerste Amerikaanse tourtje met dochter Pip. Wednesday komt ook voorbij in onderstaand relaas, dat gemonteerd en gemaakt zou kunnen zijn door Tim Hofman voor BOOS. Is daar een soort online stijlboek voor of zo...?
Voor wie geen genoeg kan krijgen van de tour- en geldperikelen van bands en muzikanten die niet Beyoncé of Coldplay zijn (via Menno):
De oplossing? Meer fanatieke fans die je meer betalen:
4. Meer hits, minder artiesten
Op mijn favoriete social medium kwam ik deze tegen, onderdeel van een draadje waarin de twitteraar in kwestie vergelijkbare staatjes en grafieken deelt over film, boeken en TV. Klik op de tweet voor dat draadje, maar beter nog op de link daaronder, naar het compacte artikel waar die plaatjes uit komen. Da's namelijk lekker leesbaar geschreven. En leerzaam.
Doeg!
Groet,
Niels