🔴⚪️ Met deze clips zit Oudejaarsavond snor!
1. Muzikaal vuurwerk 🎆
Atze en ik bekeken die bijna 8 uur Get Back op Disney+ en bespreken dat met genoegen in de jongste Machine. Halverwege voeg ik het moment dat McCartney Get Back in 2 minuten schrijft toe aan de Canon van Verbijsterende Muziekmomenten op YouTube. Stephan vroeg me die Canon te delen, dat deed ik op Facebook en Twitter. Lezers van de Nielsbrief doe ik er vast ook een plezier mee:
Stevie Nicks demoot Wild Heart live terwijl ze in de schmink zit bij Rolling Stone. Albumversie kan niet tippen aan deze.
Prince & The Revolution spelen Purple Rain voor het eerst op een benefiet. Deze live-versie belandt uiteindelijk op het gelijknamige album. Je bent er dus bij terwijl die classic wordt gemaakt! Alchemie!
Quincy Jones loopt zijn Rolodex door om de backing vocals van Donna Summers’ State of Independence op te nemen. Dat hier beeld van is! 🤯 Ik verloot een voetreis naar Rome onder lezers die alle leden van dit duurste achtergrondkoor aller tijden naar mij mailen ⬇️
The Band had bij The Last Waltz veel geweldige muzikale gasten, maar wee hem die na Van Morrison op moest. Kijk naar het gezicht van drummer Levon Helm op 4:17 min.! Die weet dat die mollige Ier in z'n paarse pak geen spaan heel laat van het podium.
Die bontjas, de kipfilets, het handtasje, pianospel en natuurlijk ZINGEN van Aretha Franklin. De complete schijt die ze heeft. Plavuizen uit de vloer, traantje van Obama, alles.
George Michael die met Queen Somebody To Love repeteert in een garage. Seal en Bowie kijken toe, Bowie denkt aan het einde “Als ik maandag maar eerst ben, want hier kom ik niet overheen.” Bleek dat commerciële popzangertje ineens een white-boy-soulkanon.
Nog een keer Prince. Dat pak! Die hoed! Hoe de zoon van George Harrison kijkt! Die solo! Hoe die bodyguard hem opvangt! Dat gooien van die gitaar! Weergaloos.
Billy Joel geeft een gastcollege op een universiteit. Brutale student vraagt of-ie New York State of Mind met Billy mag spelen. Wat er dan gebeurt. Die student kwam daarna overigens prima terecht.
Menig gezellig avondje met wijn besluit ik met bovenstaand rondje YouTube. Maak je je populair mee.
Vooruit, nog een toetje. Geen muziek, wel ongelofelijk dat het bestaat: deze auditie. "OK kid, you got the job." Leve YouTube! Luister De Machine:
2. Vaste prik
Grote Meneren aan het woord, dus hup in de Nielsbrief ermee:
3. Dan het serieuze werk
Stapel YouTube-filmpjes bekeken, interview met meneer ABBA gelezen, maar de Nielsbrief is niet alleen maar pret en muzikaal kippenvel. Je wil er ook iets van opsteken, toch?
Vorige week deelde ik het interview met Daniel Ek. Daar stond op zich niet veel nieuws in, maar was wel een mooie samenvatting van Spotify's levensloop en de visie die Ek heeft op de toekomst van zijn streaming platform. Datzelfde gaat min of meer op voor onderstaand artikel. Daar staat voor trouwe lezers weinig nieuws in over TikTok (in deze en deze editie van de Nielsbrief zeg ik daar veel meer over), maar vat wel goed en vooral bondig samen waarom het platform zo interessant is en zo belangrijk in de huidige muziekindustrie. Dergelijke overzichtsartikelen voor mensen die snel bijgepraat willen worden deel ik dan ook graag, zelfs als ik daarmee een beetje in herhaling val:
(TikTok is niet louter feest en gekke dansjes, maar ook aanjager van complottheorieën helaas. Goed stuk in de Volkskrant (€)).
Dit is geen herhaling: het minder bekende streaming platform Audiomack introduceert een beloningssysteem dat aansluit bij Björn Ulvaeus' pleidooi voor een zg. user-centric payment system (UCPS). Deezer noemt dat heel helder pay who you play. Voor wie het gemist heeft: dat betekent dat jouw abonnementsgeld voor Spotify, Deezer of Apple Music uitsluitend terecht komt bij artiesten die je afspeelt. Nu wordt de pot verdeeld onder artiesten die het meest worden gestreamd, dus Adele, The Weeknd, Olivia Rodrigo en Bad Bunny (wie?). Audiomack voegt daar iets uitgekookts aan toe:
The simplicity of what Audiomack announced (‘support buttons’) belies its cleverness. The basics are: fans fund artists directly by purchasing ‘support badges’ for individual song and album releases. Once a fan buys a badge, Audiomack says that their contribution “is forever memorialised” on their Audiomack profile and the artist’s individual song or album page. This does three things simultaneously: 1. Drives artist remuneration, 2. Monetizes fandom and 3. Empowers fan identity.
Lees maar even hoe of wat precies:
The music business is approaching a monetization / remuneration tipping point. Long- and mid-tail creators are fast realising that, even with the most revolutionary of changes to royalty structures, streaming is never going to deliver enough income. Streaming is a highly effective monetization tool for larger rights holders and creators but has a remuneration problem for the long- and mid-tail.
Dan gaan we nu echt de diepte in.
UCPS leunt op techniek: tot op 1 play nauwkeurig kun je zien wie wat draait en daar uitbetalingen op baseren. Niet dat ik er verstand van heb, maar blockchain biedt daarbij nog meer mogelijkheden, de techniek achter NFT's eveneens. Nogmaals: ik ben geen expert, waarom ik blij ben dat Ernst-Jan helder, concreet en in het Nederlands uitlegt waarom die ontwikkelingen (waar inmiddels het etiket 'Web3' op is geplakt) op termijn ook bere-interessant kunnen zijn voor makers en muzikanten.
Een paar dagen later stuit ik op Jay Pinho's stuk, die aanmerkelijk meer twijfels heeft en kanttekeningen zet bij de Heiland die Web3 ons zou brengen. Samen dus uitgebalanceerd leesvoer voor de Nielsbrief:
4. Vooruit, nog een overzicht
Vorige week sloot ik af met wat jaarlijstjes en playlists. De Top 100 van de Song van het Jaar 2021 hadden we toen nog niet op de juiste volgorde op Spotify gezet, inmiddels wel. Leuk als je volgt! Collega Kilian maakt een inzichtelijke video hoe goed Nederlandse muziek het al jaren doet in die lijst, en dit jaar Nederlandstalige muziek in het bijzonder. Ook te zien in de TV-uitzending, samen met o.a. Goldband, Froukje en Hang Youth:
Dit was het weer. Mocht dit de laatste Nielsbrief van 2021 blijken, en dat zou kunnen, dan was het in elk geval een propvolle. Tot de volgende!
Groet,
Niels
P.S. Had je al gestemd? En laat hier ⬇️ het juiste antwoord op de quizvraag over State of Independence achter 😃