Mooie Meneren 👬
1. Huil0n 😢
Deze Nielsbrief kan met niets anders openen dan het overlijden van Mark Hollis (wiki), voorman van Talk Talk. Er zijn weinig albums die ik elk jaar minimaal 1 keer integraal draai. Eigenlijk schiet me alleen Spirit of Eden te binnen, en dan blijft het meestal niet bij 1 keer. De term 'tijdloos' wordt vaak ten onrechte gebruikt, maar is bedoeld voor Meesterwerken als deze. Ik ken geen band die zo’n bijzondere muzikale ontwikkeling doormaakte en waar ik elke fase om een andere reden prachtig vind. De zendeling in mij moet je dus wijzen op hun 2 mooiste albums, een cassette uit de oefenruimte die bandlid Tim Friese-Greene deelde na Hollis' overlijden (dank, Sander) en een met veel zorg samengesteld overzicht van DJ St. Paul, die het onmogelijke voor elkaar krijgt: die uiterst spannende muzikale ontwikkeling van de band, van 80's radiohits naar een soort free jazz, recht doen met een playlist. Check ook Pauls verhaal of luister naar zijn Talk Talk-special op Kink.
RIP Mark Hollis. A playlist by Perfects.nl Streaming Greatness.
Talk Talk's mooiste album op Spotify.
Dat andere Meesterwerk van Talk Talk op Spotify.
2. Mooie meneren aan het woord
Hoe maak je een hit? Ik ben groot fan van de filmpjes die Dirk Jan Roeleven, Arjan Vlakveld en Leo Blokhuis maken voor de Top 2000 a Gogo. Matthijs, dat flauwe quizje en de rest van het TV-programma kunnen me gestolen worden, maar die filmpjes zijn top. Heel blij ben ik dan ook dat ze verzameld worden op deze YouTube-pagina. De mooiste en meest ontroerende gaat zonder twijfel over Lea, maar ik smul er ook van als de makers met Mooie Meneren achter de hits praten. Desmond Child is zo'n Hele Grote (wiki) en rekent in dit filmpje voor hoe je 10-15 wereldhits schrijft en opneemt:
Twee Nielsbrieven geleden zat-ie er al bij, maar überproducer Trevor Horn zelf 45 minuten aan het woord horen in deze podcast moet eveneens gedeeld. De podcast opent met 2-3 minuten een overzicht van 's mans muzikale CV (gelukkig ook in een handige Spotify-playlist verzameld door de makers). Meer aanbeveling heb je niet nodig:
Celebrated record producer and songwriter Trevor Horn discusses his new album Trevor Horn Reimagines The Eighties and his work with ABC, Frankie Goes To Hollywood, Grace Jones, Malcolm McLaren, Yes and Buggles. Trevor reveals how he started out in cabaret, why recording studios are still important, and the writing processes behind 'Video Killed the Radio Star', 'Close (to the Edit)', 'Slave to the Rhythm' and 'Owner of a Lonely Heart'.
Of Atze en ik Mooie Meneren zijn weet ik niet, maar we zijn aan het woord over writing camps, de Michael Jackson docu en fenomeen Billie Eilish:
Leaving Neverland (kijk terug) is het verhaal van Wade Robson en James Safechuck, twee mannen die claimen dat Jackson ze in hun kindertijd seksueel heeft misbruikt. Verder hebben Niels en Atze het over de terugkeer van Anja Kroeze, een van de twee aartsrivalen van de gevallen Buma-directeur Wim van Limpt. En veel aandacht voor writing camps, de absolute standaard in hiphop na het succes van New Wave.
Meer dan 5000 berichten van hongerige fans kregen wij bij 3voor12 binnen toen we kaartjes weggaven voor Billie Eilish, het 17-jarige megatalent uit Los Angeles. Van het ene op het andere moment is ze daar, zo lijkt het. En toch ging er een geduldig traject van 2 jaar aan vooraf. Een kijkje in de keuken bij platenmaatschappij Universal. Verder ging Atze op bezoek bij een writing camp van Spinnin' Records en dook Niels in de verbeten strijd tussen Spotify en Warner, die zich gek genoeg afspeelt in India.
3. Wat doet een manager nou eigenlijk?
Soms stuit je op longreads die zonder directe actuele aanleiding iets uitleggen dat niet vaak en goed ergens anders staat beschreven. Deze kwam via Mars meen ik (de strenge gatekeeper van de Music Bizz Facebookgroep), over wat muziekmanagers precies doen en dus waarom en wanneer het zinvol is er 1 in te huren:
4. What is Spotify up to?
Genoeg. Kijk wat ze doen rond podcasting (spoiler: openlijk stappen zetten als producent, met grote ambities, veel gevolgen en impact), doen en gedaan hebben rond playlists in de afgelopen paar jaar (spoiler #2: het hele streaming landschap en hoe mensen muziek consumeren overhoop gooien):
Exclusive shows, better discovery and lots of ad money.
Nog niet genoeg van playlists? Deze is zeer, zeer fraai vormgegeven:
Zo, die zat vol! Veel plezier met lezen, kijken & luisteren. Tot volgende week.
Groet,
Niels
P.S. Als onderdeel van zijn afstudeeropdracht onderzoekt Tim van Spronsen de behoeften van artiesten bij het gebruik van data die beschikbaar zijn rondom muziek & luisteraars. Ben je muzikant en heb je 5 minuten? Vul dan deze korte enquête in. Als Tim dan hier de uitkomsten deelt, is iedereen blij.