Nieuw jaar, nieuwe Nielsbrief, nieuwe afzender
Revue gaat deze week uit de lucht. Na enig zoekwerk en tips van andere Revue-ers komt deze propvolle Nielsbrief via Substack. Ik sluit niet uit dat ik deze week nog wat sleutel aan het design. Enjoy!
1. Universal gooit knuppel in het hoenderhok 🐓
Lucian Grainge is uitgerust teruggekeerd van Kerstreces en heeft zijn knuppel meegenomen naar 2023. De capo di tutti capi van Universal Music Group sorteerde er vorig jaar al op voor, maar in zijn nieuwjaarsboodschap aan alle Universal-medewerkers roept hij nu onomwonden dat streaming services (aka DSP’s) teveel onzinnige tracks uploaden, dat niet de juiste muziek & artiesten vooraan staan in de digitale bakken (driemaal raden wat volgens Grainge ‘juiste muziek’ is…), dat slimmeriken met non-descripte, anonieme instrumentale tracks van >31 seconden hun zakken vullen, het digitale aanbod verder vervuilen en suggereert hij dat streamingdiensten daaraan meewerken. Kortom, de handschoenen gaan af en Grainge opent als grootste major label en wereldwijde rechthebbende de discussie over betere manieren om muziek digitaal aan te bieden en eerlijker (lees: meer) af te dragen aan labels, artiesten, auteurs en componisten. Ik zet het hier wat stevig neer met die maffia-vergelijking (je kent me), want helemaal raar is Grainge’s pleidooi niet:
2. Na december ben ik al die lijstjes spuugzat! 🤮
Maar niet deze. Music Business Worldwide (MBW) trapt het jaar sterk af met een goed beargumenteerde Top 5 trends & ontwikkelingen voor de muziekindustrie voor 2023, misschien wel de must-read van deze eerste Nielsbrief op Substack. Onderstaand die Top 5, maar lees vooral de relevante toelichting van MBW:
Warner Music constateerde in 2012 dat hun vijf succesvolste artiesten goed waren voor 15% van de winst. Tien jaar later genereert die Top 5 nog maar 5% van de winst. Flinke versnippering aan de top van het pyramidemodel dus. Zijn wereldwijde supersterren voorbij? Zien andere labels eenzelfde beeld? En wat is de impact als dat percentage verder daalt?
Op papier blijft Spotify verlies draaien, jaar na jaar. Voornaamste redenen: driekwart van de winst wordt doorbetaald aan rechthebbenden (lees: labels, publishers en hier en daar een artiest die zijn eigen boontjes dopt) en de hoge, elk jaar stijgende personeelskosten. Vorig jaar gaf de streamingdienst ruim 1 miljard dollar per kwartaal (!) uit aan research & development, sales & marketing en ‘general & administrative’. Gevolg: aandeelhouders en investeerders zijn ontevreden over de magere marges en het aandeel Spotify staat al een tijdje laag. Is het bedrijf daarmee potentieel overname-doelwit van een andere techgigant in 2023? Of de
angstaanjagendeinteressante vraag die MBW stelt: “Imagine Twitter buys it tomorrow, what’s the first thing Elon Musk does?”De heikele kwestie die Lucian Grainge hierboven ook aan de kaak stelt: als dagelijks meer dan 100.000 tracks worden geüpload naar streamingdiensten (je ziet dat getal vaker genoemd, al wordt de bron voor dat cijfer hier en daar betwist), hoe lang kan dat doorgaan voor het systeem dichtslibt en onder z’n eigen gewicht bezwijkt? Moet er een – en daar zinspeelt Lucian Grainge ook op –, categorie ‘premium’ muziek komen op DSP’s?
Nog een ander belangrijk 2023-doel voor Grainge en collega’s: short form video platforms (lees: TikTok) meer laten lappen voor muziek. En daar voeg ik zelf YouTube en Instagram aan toe. Niet alleen bewegen die twee onder druk van TikTok’s succes meer en meer richting short form video, maar vooral: YouTube is nog altijd met afstand het grootste wereldwijde streaming platform voor muziek, terwijl de percentuele afdrachten niet in de buurt komen van de 75%-afdracht van bijv. Spotify die ik hierboven noem. Hoog tijd om dat te corrigeren!
De laatste ontwikkeling sluit hierbij aan: de groei van streaming lijkt af te vlakken. Hoe houden rechthebbenden hun omzet, winstmarges en posities overeind, of verstevigen die zelfs als de streamingmarkt volwassen wordt, of erger, daalt?
Lees het allemaal zelf:
3. Over dé Nederlandse hitkoning van het moment 👑
Da’s Arno Krabman. Check zijn giga rij hits van de afgelopen jaren, van Suzan & Freek, Maan, Goldband, Donnie + Frans Duijts, Snelle, S10 tot Miss Montreal. Wij belden met Claude, zijn huidige #1 die heerlijk van Stromae leent, en speculeren daarna over Arno’s werkwijze. En da’s geen giswerk, want ik heb in het verleden met veel plezier met hem gewerkt:
Verder bellen we met Luna die voor haar studie in Zuid-Korea zit, maar zich daar ook helemaal onderdompelt in haar favoriete genre K-pop. Ze vertelt smakelijk over alle malle dingen die artiesten en fans daar doen 😳, check deze video van een BTS-show 🤯 En waar zijn de Engelse bands & artiesten op de komende editie van ESNS?!
We doen met 3voor12 uitgebreid online verslag van ESNS. 3FM zendt van donderdag- t/m zaterdagavond uit vanuit Groningen. Ik doe de eindredactie van recensies en verslagen en kan niet helemaal beloven dat daar ook nog een volgende Nielsbrief tussendoor past… Dit zijn 16 ESNS-must see's van de redactie.
4. Wat heb je als muzikant aan Artificial Intelligence? 🤖
Als je een beetje regelmatig nieuwsgierig rondsurft op internet (en daar ga ik vanuit als je de Nielsbrief leest), kunnen de verbazingwekkende kunststukjes van ChatGPT je nauwelijks zijn ontgaan. In een eerdere editie van de Nielsbrief deelde ik dit filmpje van Alexander Klöpping die bij Op1 liet zien wat het AI-tekstprogramma al kan. Deze leuke blogpost geeft concrete voorbeelden hoe je ChatGPT kunt inzetten voor je muzikale ontwikkeling en marketing:
En je playlists kun je ook al slim verbeteren, met PlaylistAI. Nice! Zet dit bloedmooie nummer er maar meteen tussen, daar was ik afgelopen week nogal van ondersteboven 🥲:
Dit was de eerste Nielsbrief van 2023 en mijn eerste op Substack. Ik doe ondertussen verwoede pogingen ook mijn Revue-archief naar Substack te halen, maar da’s nogal een hoofdpijndossier... Tot de volgende!
Groet,
Niels