Oh, oh, #ophef 😱 😱
1. Uit de bocht vliegen
De Volkskrant meent beet te hebben en liet er geen gras over groeien: op donderdagmiddag werd de scoop geteast met wat sappige quotes, de volgende ochtend stond onderstaand artikel bovenaan in hun app. Let op de kop, smeuïge inleiding en afsluiting, waarin journalist Tom Kreling zijn inner Dan Brown lekker laat gaan (€):
Mis ook niet de toepasselijke single- en albumhoezen die het artikel illustreren (...) en de aanbeveling van hoofdredacteur Philippe Remarque, die zijn lippen merkbaar aflikt bij Krelings verhaal:
Lees het onderzoeksverhaal van onze verslaggever Tom Kreling over de verkwisting door de directeur van Buma/Stemra en vervolgens het interview waarin hij aan Kreling zijn weerwoord geeft. Verbijsterend dat die organisatie, met een tamelijk simpele taak, in al die jaren de zaken niet op orde weet te krijgen.
De kwalificatie 'tamelijk simpele taak' illustreert wat mij betreft het gebrek aan kennis waarmee de Volkskrant vaker over Buma/Stemra en rechten bericht. Dan heb je niet begrepen hoe ingewikkeld het innen van inkomsten over muziekrechten is, welke machtige partijen en personen daar aan tafel zitten, met vaak zeer tegenstrijdige belangen.
Dat vond ook Kreling, die gisteren meer mensen rondom Buma/Stemra sprak en zo zijn eerste verhaal van meer context voorziet en wat nuanceert. Prima! Of zou hij geïnspireerd zijn door tweets van Pim, Aafke en mij?
Het Financieel Dagblad schreef ook over Buma/Stemra. Eveneens met een sappige kop, maar een beter verhaal (€, of probeer via deze tweet), met meer context:Â
‘Binnen Buma/Stemra leeft bij velen het idee dat muzikanten muziek kunnen maken dankzij ons, terwijl het exact andersom is. Wij zijn er dankzij de muzikanten.’ De observatie van een hooggeplaatste bron binnen de auteursrechtenorganisatie illustreert hoe ver Buma/Stemra, mede door de vele ruzies en schandalen, is afgedreven van de oorspronkelijke doelstelling.
Geen abonnement op het FD of de Volkskrant? Op 3voor12 vatten we de berichtgeving samen: Â
De vuile was bij Buma Stemra ligt op straat, een aanval op de integriteit van Van Limpt.
Waarom ik me hier over opwind? Disclaimer: ik heb enkele jaren geleden enige tijd met Van Limpt in een commissie gezeten die nadacht over de toekomst van Buma/Stemra. Daar maakte hij op mij de indruk van iemand die vooruit wilde, het systeem serieus wilde doorlichten en verbeteren voor auteurs en componisten. Eerdergenoemde Pim zat ook in die commissie. In het eerste Volkskrant-artikel komen vooral mensen aan het woord die een appeltje met Van Limpt hebben te schillen. Je kunt vraagtekens zetten bij zo'n duur golf abonnement, de kosten van een fles wijn, maar ik lees er niet in terug dat Van Limpt structureel voor tonnen of miljoenen de boel oplicht. Hier wordt wraak genomen op iemand die de kussens aan het opschudden is, een afrekening waar de Volkskrant zich te gemakkelijk voor leent. BAM!, de Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten (zitten Pim en Aafke ook in) zegt het wat mij betreft het best:
Zo, da's een lange opener deze week. De 3 andere items in deze Nielsbrief without further ado:
2. Geld tellen 💵 💵 💵
Rodney Jerkins, who alongside Andre Lindal produced Justin Bieber’s 2010 hit ‘As Long as You Love Me’, discloses the royalties from that song in front of an audience of fellow songwriters and publishers in LA.
Die hit is al 7 jaar oud, maar toch pijnlijk om te zien welke fooien YouTube en Spotify lappen...
3. Handige tip voor muzikanten
If you link to a single on Spotify you’re wasting an opportunity to drive more streaming activity.
3. Slim gemaakt clippie
Via Nathan:
De haperende techniek van het grootste wereldwijde social platform doodleuk voor je laten werken. Slim hoor.
Groeten & tot volgende week!
Niels