🔴 Olifanten doen het met olifanten 🐘
In Groningen werd het muzikale nieuwe jaar afgetrapt. Voor de 3voor12-redactie is ESNS het laatste meerdaagse festival tot de zomer, dus dit voelt bijna als vakantie 🏖️ Tijd zat voor een Nielsbrief!
Met daarin deze week:
1. Altijd wat te zeiken (en da’s maar goed ook!)
2. Olifanten doen het met olifanten 🐘
3. De marktleider spreekt (en jij kunt meeluisteren)
4. Ode aan een lievelingsplaat
1. Leve kritische muziekjournalistiek!
In de week van ESNS werd bekend dat Pitchfork ‘opgaat’ in GQ, een andere titel van moederbedrijf Condé Nast (zie aankondigingsmail). Onduidelijk is wat ‘opgaan’ precies inhoudt, maar duidelijk is al wel dat er veel ontslagen zijn gevallen. Zowel op de redactie van Pitchfork als op andere plekken in de muziekindustrie maakt men zich weinig illusies wat dit besluit voor gevolgen zal hebben voor (de impact van) het platform: het wordt eerder minder dan meer.
Pitchfork is sinds 1995 een invloedrijke, uitgesproken en soms gevreesde stem in de internationale muziekindustrie. Het oordeel van de site kan artiesten maken of breken. De soms keiharde recensies kregen regelmatig kritiek van labels, management, boekers, artiesten en fans. Ik wil geen al te grote broek aantrekken, maar het is feedback die wij-van-3voor12 soms ook krijgen vanuit collega’s, fans, festivalgangers en de industrie. Toch zijn vriend en vijand het erover eens dat gedegen muziekjournalistiek onontbeerlijk is voor een gezonde industrie, de doorbraak en doorstroming van talent. Ook als die journalistiek soms (zeer) kritisch is. Niemand heeft er baat bij als pers en publiciteit uitsluitend lovend zijn of afkomstig van niet-onafhankelijke bronnen. Nog even en alle muziek’kritiek’, tips en aanbevelingen komen van de algoritmes van Spotify, Apple en uit louter juichende persberichten, promopraatjes van labels, management en de Instagram van artiesten. De waarde van onafhankelijke, lovende recensies die eraan bijdragen om een artiest van ESNS of Paradiso naar AFAS, Ziggo, Pinkpop of Lowlands te promoveren bestaat alleen naast onderbouwde cultuurkritiek die niet over alles juicht.
Als 3voor12-redactie zijn we doordrongen van onze positie in en bijdrage aan een florerend muzieklandschap en onze rol en verantwoordelijkheid in het steunen maar ook kritisch volgen van (Nederlands) talent. Op geen ander moment is dat zo tast- en zichtbaar als in de eerste maand van het jaar rondom ESNS, bijv. in De12van3voor12 en De 3FM 10 van 2024. Dat die belangrijke kritische rol (h)erkend en ook gewaardeerd wordt blijkt mede uit hoe vaak en enthousiast onze journalistiek en recensies worden gedeeld door artiesten en andere belangrijke partijen in de muziekindustrie, ook als dat geen #1-positie is of ons oordeel kritisch is. Zonder enige moeite verzamelden we met het team dat verslag deed van Noorderslag en Eurosonic tientallen voorbeelden op Instagram. Als we op andere social media hadden gezocht was dat een veelvoud geweest. Dat delen onderstreept onze plek, geloofwaardigheid en impact in de muziekindustrie, een rol die we graag nog jarenlang willen vervullen om zo een bijdrage te blijven leveren aan een bloeiend Nederlands muzieklandschap.
Enkele verontruste reacties n.a.v. het nieuws over Pitchfork:
The Guardian: Pitchfork’s absorption into GQ is a travesty for music media – and musicians
Focus Knack: Vandaag is (alweer) een zwarte dag voor muziekjournalisten en -liefhebbers over heel de wereld
De altijd vrij volledige en net wat dieper gravende Ted Gioia:
Bob Lefsetz weet: The Death of Pitchfork. “This is not a harbinger of what’s to come, this is the last gasp of a dead paradigm. Record reviews are history.“
Dat eerste is herkenbaar…:
Resident Advisor sluit af met ware woorden: ‘Pitchfork news is devastating for music criticism. Here's why reviews matter’:
In 2024 alone, Google has cut 100 staffers at YouTube, Universal Music is expected to slash hundreds of jobs (mostly in its recorded music division), Discord fired 17 percent of its workforce and NBC News laid off several dozen employees, among other examples. In this brutal market, the role of a critic takes on fresh urgency. More than ever, we need curators with diverse tastes to surprise us and take us off the algorithmic paths into the world's unknown and unexpectedly delightful corners.
Collega’s Atze en Malou bespreken Pitchforks jarenlange impact in De Machine, naast de controversiële documentaire van Lil Kleine op Videoland en een Hot Take van kersverse Pop Media Prijs-winnaar Justin Verkijk:
2. Olifanten doen het met olifanten 🐘
Vorig jaar berichtte ik in de Nielsbrief regelmatig over herziening van verdeling van de poet door grote streamers, de opgevoerde jacht op fraudeurs en onderscheid dat inmiddels wordt gemaakt tussen ‘echte’ muziek en automatisch gegenereerde muzak, onweer, walvis- of ASMR-geluiden. Een mogelijk gevolg van die acties en maatregelen is het ontstaan van een zg. two-tier systeem: grote wereldwijde streaming platforms als Spotify, Apple Music en Deezer focussen op grote artiesten en worden pas bij een bepaalde grens (treshold; drempel) interessant voor kleinere of beginnende artiesten. Olifanten doen het met olifanten 🐘 Beginnende, kleine(re) of alternatieve artiesten zoeken hun heil in eerste instantie of bouwen aan hun bereik en fanbase op andere DSP’s als Bandcamp en Soundcloud. Zo’n partij zou Insidr Music kunnen worden, dat net als Bandcamp het directe contact tussen artiest en fans faciliteert en makers verleidt met vergoedingen die ‘tot 4.000% hoger dan op andere streaming platforms’ kunnen uitvallen. Music Business Worldwide zoekt uit:
3. De Grote Drie van Mojo
Meer Machine, want sinds dit jaar elke donderdag een nieuwe aflevering, ditmaal live opgenomen op ESNS. Atze en Malou zitten tegenover de nieuwe, 3-koppige directie van ‘s lands grootste boeker, promoter en festivalorganisator. Ze praten over dure platinum tickets, service fees op en het doorverkopen van Lowlands-kaarten, het stoppen van Rolling Loud en waar hip hop-fans hun favoriete artiesten nu gaan zien in Nederland, de staat van de livemarkt na COVID (📈!) en artiesten die het clubcircuit overslaan en direct naar AFAS of Ziggo Dome promoveren (niet altijd het beste idee):
4. Love, Dusty 💖
Aan dj St. Paul mocht ik vertellen waarom ik zo van 'Dusty in Memphis' houd ('Rumours', 'Endtroducing.....' en 'Spirit of Eden' hebben geen toelichting meer nodig, toch? 😜). Luister op alle bekende podcastplatforms, bijv. op Spotify, het laatste half uur:
Tot de volgende Nielsbrief!
Groet,
Niels