Over streaming en 💰💰💰 (altijd raak)
1. Het gaat uitstekend met de Nederlandse muziek
Afgelopen donderdag ontving De Staat de 3voor12 Award voor beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. O is een prima plaat, maar die ene winnaar ontneemt het zicht op het mooiste nieuws: de lijst met 12 genomineerde albums is diverser en beter dan ooit. Nederlandse bands, dj's en producers verkopen kleine en hele grote zalen uit, hier en in het buitenland, harken miljoenen streams binnen, maken hits (of bewust niet), prijken bovenaan de posters van de grootste festivals en spelen die volkomen plat. Echt, het gaat uitstekend met de Nederlandse muziek! Luister zelf naar 12 X 3 tracks van alle genomineerden:
Drie tracks elk van De Staat, Amber Arcades, bewilder, Bombay, Broederliefde, Eefje de Visser, Indian Askin, Lucky Fonz III, Sef, Sevn Alias, Jameszoo en Weval. Streamt Hollandsche Waar!
En het houdt niet op, want begin deze maand verscheen de tweede van Mozes and the Firstborn en die is steengoed. Must-hear voor iedereen die van de 'nette' Guided by Voices en Pavement's popliedjes houdt.
2. Over streaming en 💰💰💰
Grote kans dat 'streaming' elke week in minstens 1 kop van deze nieuwsbrief staat. Vandaag over inkomsten en geld: altijd raak.
Voor het eerst sinds 1999 (= het hoogtepunt van de cd-inkomsten – zie deze grafiek) gaat het beter met de Amerikaanse muziekindustrie. De Recording Industry Association of America (RIAA) rapporteert een groei van 8,4% ten opzichte van vorig jaar. Saillant is dat die groei volledig voor rekening komt van betaalde abonnementen voor streamingdiensten.
Prachtig toch? Substantiële groei, voor het eerst in bijna 20 jaar, dankzij streaming. Eindelijk gaan we weer vooruit in de muziekindustrie! Een smet is dat het grootste wereldwijde streaming-platform nog altijd armzalige vergoedingen betaalt aan contenteigenaren, labels en muzikanten:
Nu heeft die RIAA-meneer natuurlijk een fikse agenda: hij moet het goed doen voor z'n achterban, de labels die zijn salaris betalen en altijd meer willen. Zijn lobby richting YouTube/Google was wellicht eenvoudiger toen het minder ging in de muziekindustrie...
Many services rake in billions of dollars on the backs of music’s popularity but pay only relative pennies for artists and labels. Critical reforms are still needed to ensure a music ecosystem that works for both fans and creators. Google can do better.
Interessanter vind ik daarom onderstaande verhandeling over prijsbepaling in de digitale muziekindustrie. Bas Grasmayer vergelijkt succesvolle en opgeheven streaming- en downloadservices, betaald en onbetaald, trekt vergelijkingen met de gamesindustrie, analyseert de algemeen geldende prijzen van $0,99 per download // $9,99 voor een maand streamen en de ruimte die er lijkt voor een soort 'midprice' abonnement. Uitstekend stuk:
Past, present and future of pricing digital music. $9.99 seems reasonable, but most mainstream consumers had to be pulled in through super discounts, family plans and bundling deals.
Vorige week riep ik dat ook Amazon zich warmloopt voor een streaming service, maar voor YouTube is deze vacature van Facebook misschien een grotere alarmbel. Of valt het mee? Darren Hemmings: “Perhaps more plausible in the short term is [Facebook's] video platform, which has a glaring hole where licensing and royalties are concerned around music.”
3. Wat zeg ik: twee (2) koppen over streaming!
Laten we het niet alleen over geld hebben, maar vooral ook waarom streaming de muziekindustrie er bovenop helpt, waarom mensen weer betalen voor muziek. Dan gaat het al snel over Spotify, met afstand de populairste streamingservice in Nederland ('het nieuwe Zweden').
De twee meest in het oog springende en succesvolle innovaties van Spotify zijn hun Discover Weekly en Release Radar. Beide playlisten worden wekelijks ververst: de eerste met een mix van bekende en nieuwe muziek afgestemd op je persoonlijke smaak, de tweede met alleen nieuwe tracks en releases van artiesten die je regelmatig luistert.
“Apple Music relies heavily on human curators to pick songs. Spotify has those, too, but it’s more focused on algorithmic recommendations.” Superboeiend om te lezen hoe Spotify dat doet:
Matt Ogle, Spotify’s product lead for recommendations and discovery, explains why 30 songs is the perfect length for your next mix. About Discover Weekly: “It’s moving the needle, especially for small-to-medium indie artists.”
Survey shows that playlists have surpassed albums as a format for music listening for the first time ever.
4. Playlists: ook een Hit in nieuwsbrieven als deze
De populairste link van vorige week? Die fraaie Frank Ocean-playlist. Als toetje daarom mijn favoriete recente playlist van Perfects.nl, de site waar ik met 3 vrienden wekelijks meerdere playlisten deel.
We bingewatchten afgelopen zomer Stranger Things en naast de serie zelf waren we ook groot fan van de muziek. Net als in Donnie Darko is de soundtrack een briljante mix van Drive-achtige synths en 80's pop classics. De makers komen zelfs weg met Foreigners Waiting For A Girl Like You onder een bedscène! We verzamelden die muziek hier:
Dat was de tweede aflevering van het herboren EHPO. Hopelijk vind je het leuk om deze nieuwsbrief te blijven ontvangen en er anderen op te attenderen. Tot volgende week!
Groet,
Niels