Ruzie in de tent! 🥊
1. BOOM BA-BOOM BASH, BOOM BA-BOOM BASH!
Alleen met deze 2 x 4 klappen zou Hal Blaine al een legende zijn geweest. Gelukkig voor ons allemaal leefde hij 90 jaar en belde na Phil Spector ook Brian Wilson toen hij aan Pet Sounds begon, Simon & Garfunkel, Elvis, Sinatra, The Carpenters en honderden andere hitmakers. Ik kan naar 's mans muzikale CV verwijzen, maar hier thuis heeft de hele week deze playlist met 148 (!) keiharde hits gesnord, allemaal met panache maar altijd dienstbaar ingedrumd door Blaine. Die playlist is the gift that keeps on givin', louter ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-songs! Voor wie geen 7 uur en 38 minuten heeft, komen Blaine's grootste hits in 11 weergaloze minuten voorbij op YouTube:
Hal: "The drummer with The Knack, Bruce Gary, was once asked who his favorite drummer was, and he said he was never so disappointed in his life to find out that a dozen of his favorite drummers were me."
2. Ruzie in de tent (1) 🥊
Spotify is deze maand het middelpunt van 2 fikse ruzies. De eerste is een conflict met componisten & tekstschrijvers, snel en lelijk geframed door managers, muzikanten en rechthebbenden als 'Spotify klaagt songschrijvers aan'. Da's onzin. Hoe zit het wel?
De Amerikaanse Copyright Royalty Board (CRB) wil de standaard afdrachten aan componisten, auteurs en muziekuitgeverijen over streaming inkomsten met 44% verhogen. Spotify gaat daar, samen met Amazon, Google en Pandora, tegen in verweer. PR-matig niet handig, want het wekt op z'n minst de indruk dat genoemde partijen niet aan de kant van componisten en hun publishers staan. Tech-giganten hebben hun imago in de muziekindustrie al niet mee en het helpt niet als je creatieven op zo'n manier het brood uit de mond lijkt te stoten... Tegelijkertijd past het in een simpele en logische ondernemersstrategie die Spotify volgt om winstgevend te worden: kosten verlagen, inkomsten verhogen.
Apple Music speelt in dit conflict een slim en enigszins doortrapt spelletje, en strooit zo flink wat zout in de wond, juist door niks te doen en ogenschijnlijk akkoord te gaan met die verhoging van 44%. Die opstelling ontlokte übermanager Irving Azoff de uitspraak “Apple understands they’re in the artist business. Clearly, Google, Pandora, Spotify and Amazon don’t.” Da's wat al te gemakkelijk. Apple Music wekt door niet formeel te protesteren de indruk aan de kant van makers te staan, maar profiteert als platform natuurlijk net zo zeer als Google, Pandora, Spotify en Amazon straks in het gelijk gesteld worden. Apple kan zich deze passieve houding veroorloven door zijn diepe zakken, Spotify niet.
Deze ruzie zal nog wel een paar maanden doorsudderen. Music Business Worldwide en Pitchfork vatten dit conflict goed samen, ik verzamelde wat sterke opinies, waaronder een niet geheel objectieve maar wel inzichtelijke vraag- en antwoordlijst van de vertegenwoordiger van muziekuitgeverijen:
3. Ruzie in de tent (2) 🥊
Een ruzie met componisten en auteurs is niet het enige dat Daniel Ek aan zijn 🚲 heeft hangen... Het tweede, snel oplopende conflict startte hij afgelopen week zelf met een strak voorbereide aanval op Apple's appstore-beleid en een klacht bij de Europese Commissie (EC). Spotify maakte werk van het protest met een dedicated site, blogpost van Ek, officiële klacht bij de EC en een kek geanimeerd filmpje om het standpunt te verduidelijken. Apple reageerde 2 dagen later, ook in een blogpost (incl. Nederlandse vertaling die weinig subtiel rept over 'Spotify's aantijgingen'), Tweakers houdt de vechtende honden uit elkaar, benoemt wie welk heikel punt slim uit z'n betoog houdt en belangrijke vragen onbeantwoord laat. Lelijk!
4. –
Die laten we deze week zitten. Er staat al genoeg in de andere 3 items!
Veel succes met kauwen op alle ruzies, geniet vooral van held Hal Blaine. Tot volgende week!
Groet,
Niels