Tot 2️⃣ cijfers achter de komma!
1. Dit vind ik stoer
BBC's Radio 1 introduceert de Brit List. Aan de overkant van het Kanaal balen ze met z'n allen dat te weinig Britse artiesten de afgelopen jaren doorbraken. Ook op Eurosonic merk je dat Europese landen meer en meer naar elkaar luisteren en niet meer alleen naar die laatste kutgroep uit Engeland. Radio 1 erkent zijn plek in de industrie en rol bij de introductie van nieuwe artiesten en laat het niet bij het draaien van 1 singletje:
The list is described as a ‘three-single playlist commitment’ for up to six UK newcomers, in the hope that by the third single they will grace the Radio 1 A-list.
En wat doet de Nederlandse radio? De music director van 3FM vertelt:
2. Stapeltje streaming
Ik gooi het maar op een hoop vandaag. Vorige week linkte ik naar een interview met Zane Lowe over Apple's Beats 1. Peanuts vergeleken met dit veel uitgebreidere verhaal, waarin het trio dat verantwoordelijk is voor 'alles streaming' bij Apple samen aan de tand wordt gevoeld:
Online radio Pandora doet weinig in Europa, maar in dit Billboard-interview over hun plannen om in de Amerikaanse markt op te boksen tegen Spotify, Apple en Amazon vond ik dit handige overzicht:
En als je de grote spelers bij elkaar optelt, blijkt afgelopen week dat music streaming meer betalende abonnees heeft dan Netflix. Da's best groot nieuws. 88 miljoen streams van slechts 2 tracks in 1 week helpt ook...
Maar het is niet al goud wat er blinkt, want het wil lastig lukken om Spotify rendabel te krijgen. Deze doorwrochte analyse van de cijfers – die je ook lekker snel kunt scannen dankzij 4 inzichtelijke grafieken & tabellen – laat analisten en investeerders zien waarom Netflix op financieel vlak wint: eigen content. Reken maar dat Daniel Ek meeleest!
3. Lekker dan, maar what's in it for me?
Die vraag krijg ik vaker, vorige week nog via Facebook. Ik heb geen tijd om dit voor je uit te zoeken. Is ook niet nodig, want The Trichordist deed dat heel nauwkeurig, tot 2 cijfers achter de komma:
Het plaatje hiernaast zegt genoeg: compleet en gedetailleerd.
Geen zin in al die kleine lettertjes? Musically vat de hoofdlijnen samen.
What's in it for me, part II: prachtig vormgegeven infographic over hoe je als liveband je publiek uitbouwt. Kijk vooral op je mobiel:
4. Auteursrechten: snap jij het?
Altijd lastig: auteursrechten en publishing. Wie snapt het? De rechtszaak die Paul McCartney aanspant tegen Sony/ATV laat in een notendop zien hoe dat kan werken.
Wat vooraf ging: Paul & John brachten hun auteursrechten ooit onder in Northern Songs. Dat publishingfonds kwam begin jaren '80 op de markt en natuurlijk wilde Sir Paul toen zijn eigen rechten weer volledig in eigen handen krijgen. Geld zat. Volgens de overlevering liet hij zijn plannen onder de afwas vallen, waarna Michael er met de buit vandoor ging en Paul hem nooit meer aankeek. Michael verkocht de rechten enkele jaren later voor veel geld door aan Sony/ATV Publishing.
Het hele verhaal van die rechtszaak vind je onder de vaat. Daar lees je ook waarom Duran Duran McCartney op het idee bracht om de zaak nu al en in New York aanhangig te maken:
Dat was het weer voor deze week. Tot de volgende!
Groet,
Niels
P.S. Sziget verkoopt de boel en wil wereldwijd. Ik weet niet, maar volgens mij is de kernwaarde van dit festival: veel voor weinig. Dat geldt voor het aantal dagen, optredens, bezoekers uit het buitenland, maar vooral voor het bier. Die kernwaarde laat zich lastig vertalen buiten Hongarije en met als voornaamste doel winstmaximalisatie. En reken maar dat dat je doel is als je eigenaren bij Live Nation en Creamfields vandaan komen... Ben benieuwd!