🔴⚪️ Waarom cashen Dylan, Young en andere boomers?
Waarom ook Neil Young zijn songs verkoopt
Eerst waren het Dylan en Stevie Nicks, afgelopen week volgden Neil Young, Nicks' ex en voormalig bandgenoot Lindsey Buckingham (Fleetwood Mac). Allemaal verkochten ze hun catalogus, of een flink deel daarvan, voor fikse bedragen aan kooplustige muziekuitgeverijen op songjacht. En alsof Jimmy Iovine nog niet genoeg zakelijk succes had, bleken zelfs zijn producersroyalty's interessant voor Hipgnosis, de agressieve, jonge muziekuitgeverij met diepe zakken die grote wereldwijde publishers als Sony en Universal ook het nakijken gaf bij de catalogi van Buckingham en Young. Iovine bouwt een school van het geld, voor anderen is dit hun pensioen.
Ik link hierboven steeds naar een artikel of persbericht waar zoveel mogelijk over elke deal staat geschreven. Opvallend is dat Hipgnosis veel details geeft over de reikwijdte van hun 3 megadeals met Young, Buckingham en Iovine. Dat zag ik niet vaak.
In het Radio 1 Journaal mocht ik kort wat vertellen over het hoe en waarom van deze deals (halverwege het uur tussen 07:00-08:00). Dat deed ik eerder en gedetailleerder in De Machine, omdat auteursrechten voor veel mensen een abstracte, onbegrijpelijke business zijn, deze deals in ronkende persberichten worden aangekondigd, maar vaak niet duidelijk is wat nu precies van eigenaar verwisselt. Vanaf 29:10 min. leg ik aan de hand van Dylans deal uit hoe ik denk dat het zit, waarom deze artiesten dit juist nu doen en bedrijven als Hipgnosis e.a. zich zo agressief op deze markt begeven.
Het is glashelder dat investeerders achter deze en andere muziekuitgevers geloven dat muzikale auteursrechten de komende jaren niet minder waard worden, integendeel. Ik denk dat ze gelijk hebben. Denk aan filmscores, covers, remixes, commercials, series van Netflix + zijn vele concurrenten die allemaal muziek willen licenseren. Ook daar tellen hits voor twee... Bovendien ligt een gouden generatie songschrijvers binnen nu en 10 jaar tussen 6 planken, waaronder een aantal dat bij leven extreem terughoudend omgaat met commerciële deals (Hi 🙋♂️, Paul & Yoko!). De geschiedenis leert dat familie van overleden supersterren en hitschrijvers doorgaans een stuk minder problemen heeft met commercie, uitlicenseren en de extra exploitatiemogelijkheden van internet (Hi 🙋♂️, erven van Prince!).
Wat ik niet zeg in De Machine en wel denk: de discussie rond lage vergoedingen van Spotify aan componisten & tekstschrijvers is op dit moment een hot topic. En dat geldt in nog sterkere mate voor de afdrachten in het algemeen van het grootste streamingplatform ter wereld, YouTube. Vroeger of later wordt dit probleem opgelost (lees: die vergoedingen verhoogd) en zijn muziekrechten weer meer waard. Misschien zit hier nog wel de grootste potentiële winst...
Entertainment-advocaat Hans Bousie zei eerder ook zinnige dingen over Dylans deal in De Volkskrant (€).
Natuurlijk namen we afgelopen week ook een nieuwe Machine op. Een leuke, Atze en ik zaten er bij de start van het nieuwe jaar lekker in! Vlot, energiek, optimistisch:
Hoe vaak kroop jij met je vrienden achter een livestream van je favoriete festival? Niet vaak, toch? Hardstyle-fans doen dat wel. Sterker nog: voor Qlimax kochten zo’n 20.000 mensen een kaartje voor een avondvullend online programma. Het hart daarvan – een complete film – is nu wereldwijd te zien op Netflix. Jonas Schmidt van Q-Dance vertelt hoe dat ging. Verder praten we met Rob Ester (Q Music) en Joey Ruchtie (Noorderslag) over talent spotten zonder livecircuit, plus highlights uit Atzes marathoninterview met Kees de Koning.
Verder heb ik afgelopen week, net als veel anderen, gespannen en met bijzonder veel aandacht de krankzinnige ontwikkelingen in Washington gevolgd. Ik had met liefde links, artikelen en meningen verzameld en gedeeld over de maatregelen die Twitter, Facebook en andere sociale platforms namen richting Trump, omdat ik dat uiterst relevante acties vind op het gebied van media en (ondermijning van de) democratie voor de komende jaren, maar Elger kan dat beter en somde die gisteren al op aan het begin van zijn prima nieuwsbrief. Hoef ik het niet meer te doen 😊 Thanks, Elger!
Tot de volgende Nielsbrief.
Groet,
Niels