🔴⚪️ Wat als radio je links laat liggen? 📻
1. Zo maak je een klassieker
Sorry, maar hier gaan we niet over in discussie: Massive Attack's Unfinished Sympathy is een stonecold classic, één van de beste singles van de jaren '90. Zó goed en zó af dat superstar-dj Paul Oakenfold voor zijn remix niet veel meer deed dan de beats upbeefen voor de dansvloer. If it ain't broke...
Song = classic, remix = classic, clip = classic:
Trouwe abonnees weten dat ik weinig liever lees dan goed ingevoerde bronnen die de geschiedenis en Making Of van zo'n klassieker uitpluizen en delen, inclusief plaatjes & links. Heerlijk leesvoer, in een stuk of 15 tweets:
2. Zo schieten je streaming stats de lucht in 📈
Pip Blom kwam hier vaker voorbij, omdat ze naast muziek regelmatig een kijkje achter haar schermen deelt. Afgelopen week verstuurde ze een nieuwsbrief vol grafieken wat er met haar streamingcijfers gebeurt sinds één van haar songs is te horen in een nieuwe Netflix-serie. In absolute aantallen hoeven Drake en Ed Sheeran nog niet bang te worden van Pip, maar voor haar eigen boekhouding zijn de groeipercentages in korte tijd best indrukwekkend:
Pip Blom: "'Come Home' played a pretty prominent role in episode 6 of Fate: The Winx Saga. [T]hanks to Fate that amount doubled to 72.800 monthly listeners. The amount of streams people listened to even grew by 190 % to 227,500 streams in 28 days!"
Series, films, commercials, de pauze tijdens de Superbowl, een draaiende stoel: het zijn allemaal manieren om je muziek bij de luisteraar te brengen, vooral als radio & TV je nog (of weer) links laten liggen.
Hier had een enthousiast verhaal moeten staan over dat het toch mogelijk blijkt: een commercial, geloofwaardige boodschap én een zeer stevig artiestenimago samenbrengen in een reclamecampagne en te denken "Hé, dit werkt voor iedereen!" Die conclusie klopt wat mij betreft nog steeds voor deze commercial, een knappe en zelden vertoonde evenwichtsact bij reclamecampagnes, maar het is allemaal een stuk minder tof nu The Boss gesnapt is met een borrel op achter het stuur en Jeep deze geslaagde campagne direct na de Superbowl heeft stopgezet... 😖
3. #Nexit, goed idee, man!
Elton John en Colin Greenwood (bassist Radiohead) vermoeiden zich afgelopen week in The Guardian met een gedetailleerde uitleg waarom touren in Europa cruciaal is geweest voor hun carrières, zeker in het begin. Dankzij niet-bestaande afspraken in de #Brexit-deal dreigt touren nu onbetaalbaar te worden voor jonge Britse muzikanten. Elton en Colin roepen Boris Johnson dan ook op snel een oplossing te vinden om deze ramp voor de Britse muziekindustrie te voorkomen. Voorlopig stuurt Boris ze met een kluitje in het riet. Robin Rimbaud (Scanner) doet er op zijn site een boos schepje bovenop, inclusief veelzeggende bonnetjes:
Vervang 'Britse muziekindustrie' door 'tulpen' of 'baggerschip' en je snapt waarom een #Nexit volstrekte kolder is. De Britten hadden het ook kunnen weten, want deze econoom legde zo'n 3 jaar geleden heel feitelijk en begrijpelijk uit wat een slecht idee de #Brexit is. Steengoed filmpje:
Dat was het weer voor deze week. Ajuus!
Groet,
Niels
P.S. In mijn recente verhandeling over streaminginkomsten wees ik met de beschuldigende vinger richting labels die artiesten slechte deals bieden (oplossing: een goede manager + advocaat), maar vooral Google/YouTube en hun schandalig lage doorbetalingen. Waarvan acte: