🔴⚪️ Wat doe je in godsnaam met die songs?!
1. Nagekomen bericht
In de vorige Nielsbrief kwam heel even het zg. user-centric payment system voorbij (UCPS, uitleg). Nu belandt al het abonnementsgeld, advertentiegeld en de marketinginkomsten in 1 grote pot, die Spotify naar rato verdeelt over de meestgestreamde tracks en artiesten. Met een UCPS wordt jouw abonnementsgeld verdeeld over artiesten die je daadwerkelijk draait. Het idee is dat dit 'eerlijker' voelt vanuit de gebruiker – zo is het me best wat waard dat Pearl Jam geen stuiver ziet van mijn €15 – en gunstig(er) uitpakt voor nieuwe artiesten en niet-mainstream acts. Of dat daadwerkelijk zo is wordt her en der onderzocht, de eerste uitkomsten geven geen definitief uitsluitsel:
Als je nieuwsgierig bent, zou ik op 1 van bovenstaande tweets klikken en die andere 7 uit de thread ook lezen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
2. Nagekomen bericht #2
Twee Nielsbrieven geleden concentreerde ik me op de recente trend dat oude muzikantenboomers als Dylan, Young en meer dan de helft van Fleetwood Mac hun songcatalogi verkochten aan muziekuitgevers-met-diepe-zakken. Ik probeerde te verklaren waarom juist zij dat nu doen. Maar wat daarna? Onderstaand, soepel geschreven artikel legt uit:
Dylan, Young, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, Mick Fleetwood, Jimmy Iovine: allemaal cashten ze flink de afgelopen maanden. Maar wat moeten investeerders en publishers doen om die songs op te laten leveren wat ze (denken dat ze) waard zijn?
Muzikanten die nog niet $300 miljoen kunnen opstrijken voor hun songs helpt Distrokid verder op weg. Naar eigen zeggen is het bedrijf inmiddels de grootste wereldwijde muziekdistributeur en het start een nieuwe service:
3. Buitenkans voor mensen met ambitie!
Niks toe te voegen aan hoe het Belgische VI.BE en Musickness hun meerdaagse online cursus aanprijst: “Van 22 tot en met 26 februari 2021 deelt Musickness expertise met iedereen die meer zicht wil krijgen op wat management inhoudt. In 5 webinars en Q&A-sessies kom je meer te weten over de verschillende strategische, juridische en zakelijke knopen die elke artiest en haar/zijn management moet zien te ontwarren. Onmisbare info, geïllustreerd met een pak real life voorbeelden!” Inschrijven verplicht, maar dan word je in 5 dagen een heel stuk wijzer, gewoon vanaf je bank! Meer info:
4. Food for thought
Niet alleen het enige fatsoenlijke nummer van UB40, maar slaat ook op deze lekker felle column hoe Apple privacy inmiddels als onderscheidend 'product' neerzet en als concurrerende game changer richting Facebook en Google gebruikt. The game is on:
Zie voor wat achtergrond in deze verhitte strijd ook De Volkskrant.
Tot de volgende!
Groet,
Niels