Wat een eye opener! 👀
1. Groot nieuws
Groot industrienieuws afgelopen week, met een onvermijdelijk corona-tintje: een investeringsfonds van de Saudische overheid stopt $500 miljoen in Live Nation. Het verwerft daarmee een aandeel van 5,7% in de concertorganisator, tevens moederbedrijf van Ticketmaster, en is daarmee in één klap de op-2-na-grootste investeerder in het bedrijf. Blijkbaar heeft CEO Michael Rapino – die zijn jaarsalaris van $3 miljoen niet laat uitbetalen om de coronacrisis mede het hoofd te bieden –, geen moeite geld te accepteren van Jamal Khashoggi's moordenaars... En de Saudi's krijgen dik 12 miljoen aandelen voor een aantrekkelijk lage prijs per stuk.
Over dit grote businessnieuws verschenen flink wat artikelen. Het grootste internationale vakblad voor de entertainmentindustrie, het Amerikaanse Billboard, heeft echter een site uit het jaar kruik (gênant!). Britse evenknie MBW doet dat beter en zet alles netjes onder elkaar:
Het belangrijkste nieuws samengevat, diverse bronnen, commentaren, met regelmatige updates.
Liever kijken en luisteren dan lezen? Fox Business interviewt Live Nation president Joe Berchtold naar aanleiding van dit nieuws. Die let op zijn woorden, maar beweert in dit interview o.a. dat 97% van de ticketkopers zijn ticket behoudt bij uitgestelde concerten. Dat vinnik een hoop!
Toch nog twee Billboard-links (lees om de advertenties en pop-ups heen): beetje duiding wat die Saudi's met die investering willen en in Amerika schreeuwt de livesector net zo hard om overheidssteun als hier.
Morgen hebben we het hier zeker over in De Machine. Tot die tijd kun je de vorige aflevering luisteren:
OK, er gaat een streep door de festivalzomer. Een huisfeest als alternatief mag voorlopig ook niet. Wat te doen? Feesten op Zoom? Suf toch? Niet als iedereen zijn best doet en in zijn eigen woonkamer losgaat met discolampen, outfits en dansjes. We nemen je mee naar de wereld van Zoom parties! Verder gaat deze Machine over het sterrengala van Lady Gaga, de 300 miljoen van Van Engelshoven en een aap die auteursrecht wil. Ja, een aap! 🐵
2. Ook gekeken?
Je was met bijna 28 miljoen anderen wereldwijd:
Een jaar geleden ging EDM-dj Marshmello Travis Scott al voor. Toen keken er zo'n 10 miljoen mensen op Fortnite.
Op zich kun je bovenstaande clip overslaan, maar dat zou ik niet doen met onderstaand artikel. Dat legt uit wat hier nu werkelijk gebeurt en vooral hoe opzienbarend en grensverleggend dit 'aan de achterkant' is geregeld, wat razendslimme partijen in de game-industrie bedenken en wat de muziekindustrie daarvan kan leren. Ik heb dit artikel werkelijk gespeld:
Riep daar iemand 'heroïnedealers', the first shot is for free...? 💉 🤔
Overigens is de website van Rolling Stone net zo k*t als die van Billboard: duiken voor elke advertentie en 5 pop-ups voor je iets kunt lezen.
3. Gelukkig, daar is Spotify weer terug!
Vaste klant in zo ongeveer elke Nielsbrief tot half maart, maar daarna door corona uit het nest geduwd. Deze editie niet. Vorige week presenteerde Spotify de financiële resultaten, één van de weinige aanleidingen voor oprichter Daniel Ek om de pers te woord te staan. Veel opzienbarends zegt hij ditmaal niet, toch altijd de moeite van het weten waard:
“The Weeknd and Dua Lipa had record numbers. I think some people in the music industry falsely assumed this would be a bad time to release music. I think this might be a much better time to release music,” he told Music Ally. Those financials revealed continued growth for Spotify’s listeners, subscribers and revenues, despite the impact of Covid-19, which the company admitted had a “minor impact” in terms of ‘churn’ – subscription cancellations and payment failures – towards the end of Q1.
Opvallender en nieuwswaardiger was de 'fooienpot' die Spotify een week eerder introduceerde, bij wijze van extra steun voor muzikanten en makers in deze zware coronatijden:
4. Voor de analytici onder u (met tijd over)
In an effort to help you understand COVID-19’s effects on music streaming, we take a close look at genre consumption on Spotify. Part 1: Genre. With love, Chartmetric (via Marinus).
Tot de volgende Nielsbrief, wie weet wanneer...
Groet,
Niels