🔴⚪️ We hebben een HIT! 💥
1. Niet alleen jij, Bruce!
De afgelopen jaren is het bijna elke maand raak: een artiest met een rijke catalogus verkoopt zijn rechten, masters of allebei voor miljoenen dollars. Inmiddels hoef ik het rijtje grote jongens en die paar meisjes die dat deden hier niet meer te herhalen.
Afgelopen week kondigde Universal Music aan de deal met The Weeknd flink uit te breiden en te verlengen. Die overeenkomst is niet per se vergelijkbaar met deals over catalogi vol hits en klassieke songs (al heeft The Weeknd inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en is het wachten op die Best Of met minstens zoveel hits als Duran Duran!), maar vermoedelijk wel de aanleiding voor deze interessante column waarin manager Alex Frankel van YMU vrij overtuigend filosofeert dat dergelijke miljoenendeals de komende jaren niet alleen voor de Dylan's, Stevie's en Bruce's zijn weggelegd. Ook jongere artiesten met een kleinere catalogus en net iets minder hits zullen aanbiedingen krijgen. Frankel legt uit waarom:
Wie ook zo'n catalogus tjokvol hits had? De betreurde Henny Vrienten† 😢 Afgelopen week verschenen talloze artikelen, oude interviews en I.M.'s naar aanleiding van zijn overlijden, en terecht. Zelf vond ik dit interview uit De Groene, waarin hij reflecteert op zijn roem, leuk om te lezen:
Roem was nooit het motief, vertelde Henny Vrienten (1948-2022) in een interview uit 1998 over het begin van Doe Maar en de groeiende bekendheid. ‘We wilden dansmuziek maken, mensen de hele avond laten swingen. Een dansbandje. En daarvan eten, want je kon niks anders.’
2. Hoe de taarten worden verdeeld 🍰
Drie Nielsbrieven geleden deelde ik een grafiek die elk jaar wordt geüpdatet en die ik dan trouw deel. Die grafiek laat zien hoe de verkopen van diverse geluidsdragers in de afgelopen 20-25 jaar verschoven. Iemand keek nog wat verder terug, tot 1977, en maakte daar een helder filmpje van:
Dat is het verleden. Interessanter zijn het heden en vooral de toekomst natuurlijk. Die gaan niet over downloads, cd's, MP3's of cassettes, maar over streams en vooruit, een paar lp's en wat cd's. En die streams jaag je (ook) aan met je tracks in de juiste en populairste playlists. Zijn die voor iedereen even toegankelijk? Natuurlijk niet. Lees maar hoe het zit:
Musically vat de belangrijkste conclusies in 4 korte alinea's samen, maar bovenstaand artikel heeft een paar heel duidelijke grafieken en taartdiagrammen die zeker voor beeldlezers als ik iets toevoegen.
Dan de laatste taart die wordt opgesneden, en waar ik met veel belangstelling naar kijk: de inkomsten en restricties van appstores. Al jarenlang klagen diverse appmakers en bedrijven als Spotify dat Apple en Google een te groot deel van de inkomsten houden (± 30%), de facto oligopolisten zijn en zo dus de prijs bepalen en appmakers verbieden om met klanten rechtstreekse abonnementen binnen hun app af te sluiten. Ik snap die kritiek. Het gemor haalt vooralsnog weinig uit, maar Epic Games (Fortnite) is een hele, hele grote partij en speelt het nu hogerop voor hun meest recente acquisitie Bandcamp. The game is on. Boeiend:
Bandcamp, which Epic acquired in March, has used its own billing system on Android since 2015, and was able to do so because of rules exempting digital music from having to use Google’s billing system, according to a blog post from Bandcamp co-founder and CEO Ethan Diamond. “However, Google is now modifying its rules to require Bandcamp (and other apps like it) to exclusively use Google Play Billing for payments for digital goods and services, and pay a revenue share to Google,” Diamond says.
TikTok volgt die rechtszaak vast ook met meer dan gemiddelde belangstelling, want de populairste app in het eerste kwartaal van 2022. Ook dat artikel bevat twee (2) leerzame en inzichtelijke plaatjes voor typische beelddenkers 😄 Doe er je voordeel mee!
3. Streaming is de toekomst. Toch...?
Jazeker. Maar zo rooskleurig is die niet per se voor TV en film, aldus onderstaande kritische artikelen.
Het ene gaat over de wat tegenvallende cijfers van Netflix (200.000 abonnees liepen weg in Q1), die zeker niet 1-op-1 doorgetrokken kunnen worden naar audio (lees: Spotify en Apple Music), omdat je series en films niet zo herhaaldelijk kijkt als je muziek luistert. Podcasts zijn imho een wat meer vergelijkbaar verhaal.
Het tweede artikel, uit Vanity Fair, gaat over de durf en het lef waarom Netflix vaak is geroemd. De streamer nam in vorm, inhoud en release window vaak fikse risico's en probeerde dingen uit die reguliere TV-makers en omroepen niet (meer) durven. Maar ook Netflix wordt volwassen, er staat veel op het spel en er wordt dus ook meer op safe gespeeld...
It’s apparently time to ask how long the golden age [of TV] can stay golden. “All those weird little shows that streaming executives used to want to take a risk on a few years ago—it’s just not happening anymore,” says a writer who specializes in prestige television. “You have to find ways to Trojan-horse that into big blockbuster genre projects that they will greenlight, because if you front-load a pitch with anything that feels too boundary-pushing these days, it’s just an automatic no.”
4. De Machine: aflevering 108 (!) alweer
Leuk als je in de comments (onder 👍🏼 of 👎🏼) laat weten wat je de leukste en zinnigste onderwerpen in de Nielsbrief vindt. Of welke dingen ik er nooit meer in moet zetten. Hopelijk tot volgende week!
Groet,
Niels