🔴⚪️ Welk album draai jij in de juiste volgorde?
1. Kijkje in de keuken
Spotify's visie en toekomstplannen zijn, mits behapbaar opgeschreven, al snel Nielsbrief-voer (hierna hou ik op met de eetreferenties, beloofd!).
In het eerste artikel wordt uit de doeken gedaan wat het in praktijk betekent dat Spotify niet slechts een succesvol muziekplatform wil zijn, maar wereldwijd marktleider in 'alles audio'. En dat dat o.a. een agressieve strategie op het gebied van podcasting behelst. Spotify is op dat gebied snel marktleider geworden: op de streamingsite staan inmiddels zo'n 3,2 miljoen podcasts, Apple heeft er ± 2 miljoen. De reden voor die ambities is simpel: met podcasting kan Spotify veel meer controle over de o zo belangrijke rechten verwerven. Met muziek zitten die rechten voor veel artiesten & muziek van oudsher bij labels en blijft Spotify dus altijd afhankelijk van de deals die elke zoveel jaar aan de onderhandelingstafel gemaakt kunnen worden met Universal, Sony, Warner en alle independents. Daar zit nauwelijks ruimte voor groei, bij podcasting des te meer. Met podcasts verwerft Spotify veel sneller en gemakkelijker zg. IP, en dus waarde, met muziek blijft het platform – lomp gezegd – vooral een grote videotheek die andermans films verhuurt en altijd afhankelijk is van de filmstudio's.
Het tweede artikel gaat in op Spotify's Discovery Mode, die langzaam maar zeker wordt uitgerold om ook commercieel in te zetten en geld op te leveren. Zo ontstaat een grijs gebied, want hoe blijft Spotify weg van payola (= pay-to-play) en voorkomt de streamer dat het zichzelf in de voet schiet door partijen met de diepste zakken de meeste aandacht te geven en zo op termijn minder aantrekkelijk of toegankelijk te worden voor onafhankelijke of opkomende acts & genres? Als Spotify zich op het vlak van muziek ontdekken en doorbraken van nieuwe artiesten in een bijrol manoeuvreert, omdat het omzet voorrang geeft, springen ongetwijfeld andere platforms in dat belangrijke gat aan het begin van elke carrière. Een lastig dilemma...
Toetje: Spotify tests a TikTok-like vertical video feed in its app. Oeps, toch weer iets met eten... 😛
2. Filmmuziek
Jeroen verstuurde een speciale nieuwsbrief over film, daar haalde ik dit interview met componist Hans Zimmer uit. Zimmer vertelt hoe hij al die bekende filmscores schrijft (o.a. Gladiator, 4x Batman, Pirates of the Caribbean, Inception, Dunkirk, Blade Runner 2049, Dune en de laatste Bond), de kracht van een idee en – schitterende uitspraak – hoe je uitgebreid moet repeteren om spontaan te klinken:
3. Filmlijstjes
In de vorige Nielsbrief zaten al wat lijstjes, want het is that time of the year again. Bij Netflix mag je sinds deze week zelf aan de knoppen draaien en de uitslagen bekijken, wereldwijd, per land en dus ook de bestbekeken series & films in Nederland ontdekken, Engelstalig of geproduceerd en gemaakt buiten Amerika of het Verenigd Koninkrijk. Ja, vind ik leuk:
Weekly Top 10 lists of the globally most-watched TV and films on Netflix.
Bij Spotify kon je al een tijdje lekker zelf klikken, ook wereldwijd en zelfs op het niveau van je woonplaats!
4. Heeft Adele gelijk?
Dat trok de aandacht vorige week: Adele heeft voor het uitkomen van haar sterke nieuwe album 30 Spotify weten te overtuigen artiestenalbums niet standaard in shuffle af te spelen als je op de ▶️-knop drukt. Aanleiding voor Atze en mij om het over albums te hebben die onmogelijk op shuffle gedraaid kunnen worden, waar de trackvolgorde dus in beton gegoten is, en klassieke platen die je probleemloos in de mix kunt gooien. En we nemen 30 door om te horen of Adele een punt heeft:
Wat is de ideale tracklist voor een album? En is Adele’s 30 daar een goed voorbeeld van? Verder in deze Machine: de rechter trekt een grens bij drillrappers, en festivals & platenzaken bereiden zich voor op uitbreiding van de coronamaatregelen.
Wat is de plaat die jij maar in 1 volgorde draait, nooit op shuffle? Laat het me weten door hieronder op 'Ja' of 'Nee' te klikken en je favoriete album in mijn inbox te droppen. Twitter mag ook. Leuk!
Tot volgende week (de laatste voor het Kerstreces?)!
Groet,
Niels