🔴 Wie gaat er met de prijs vandoor? 🥇
Welkom aan de vele nieuwe abonnees, vermoedelijk dankzij het Substack-artikel in de Volkskrant. Wekelijks verzamel & deel ik het meest interessante en leukste muziek(industrie)nieuws voor je. Enjoy!
In deze Nielsbrief:
1. Wat is je favoriete Song van dit Jaar?
2. Het wereldwijde Hoofd Ticketverkoop spreekt.
3. Is Spotify stiekem een money printing machine? 💸
4. Een politieke sluipmoordenaar.
1. Wat is jouw Song van het Jaar? 🥇
Je mag weer stemmen! En op leukere platen dan die uitgekauwde Top 2000, want allemaal vers spul dat de afgelopen 12 maanden verscheen. De Galerij der Groten bestaat uit deze 38 (!) winnaars. Wie hoort daar bij uit 2023? Kies je favoriet uit deze longlist met 362 tracks, of voeg – net als bij de Top 2000 😉 – je eigen toe:
Dit is mijn Top 10. Winnaars en de mooiste livemuziek van afgelopen jaar kun je bewonderen op ons Song van het Jaar Festival 2023. Kaarten scoor je HIER.
Je 10 favorieten van 2023 kun je gelijk op een bandje knallen: ‘It was a way to share your musical experiences’; why cassette mixtapes flourished, and still endure. The Guardian bespreekt (2 recente boeken over) de romantiek van mixtapes 😻:
2. Grote Meneer spreekt 🗣️
Trouwe lezers weten dat dit de vaste kop is voor interviews met belangrijke mensen achter de schermen. Voor de newbees: Michael Rapino is de eindbaas van Live Nation/Ticketmaster die op CNBC toelicht waarom zijn concertorganisatie en ‘s werelds grootste ticketverkoper het beter doet dan ooit:
Rapino herhaalt kort wat hij aan het begin van de zomer veel uitgebreider en gedetailleerder uit de doeken deed in de podcast van Bob Lefsetz (een naam die verse abonnees vaker zullen terugzien in deze nieuwsbrief): de rek is nog lang niet uit de kaartverkoop voor concerten, en ook niet uit de prijzen... Die zullen naar het flink hogere prijsniveau voor grote sportevenementen kruipen. In Amerika is dat al jaren aan de gang, maar ook in Nederland is in 4 jaar tijd de prijs voor een stoeltje vooraan bij Tool in Ziggo Dome meer dan verdubbeld. Inflatie, jaja… 🙄
Voor de meeste meelezers zijn bovenstaande 5 minuten van Rapino voldoende, maar voor iedereen die écht wil begrijpen hoe Live Nation denkt en werkt, hoe ticketprijzen tot stand komen, waar die soms absurde bedragen voor een plek vooraan op zijn gebaseerd, hoe de (Amerikaanse) live-industrie in elkaar steekt en dus wat ons in Europa misschien te wachten staat, is die podcast van Lefsetz je tijd zeker waard. Eén van de interessantste dingen die ik dit jaar beluisterde. Het gebeurt niet vaak dat zo’n machtig internationaal kopstuk zó openhartig en duidelijk is:
3. Over Lefsetz gesproken...
Daar is Bob alweer. Podcasten is slechts zijn bijbaan, bloggen zijn (bijna) dagelijkse bezigheid. Lefsetz is een zeer uitgesproken veelschrijver, die voornamelijk leegloopt over de muziekindustrie, maar soms ook over Netflix-series (zo vindt hij onze Ferry de nieuwe Sopranos), het autoverkeer in LA, ijsjes, Gaza en zijn medisch dossier. Voor elke waardevolle bijdrage over muziek moet je een hoop blog-diarree doorploegen, maar ik filter die ene interessante post er graag voor je uit: een lijst concrete tips hoe je als muzikant dankzij de digitalisering een doorbraak(je) forceert en je eigen boontjes dopt. Elk halfjaar herhaalt Ome Bob in een vergelijkbare post zijn stokpaardjes, maar zo onder elkaar gezet komt zo’n lijstje altijd van pas. Ook leerzaam voor schrijvers, kunstenaars en andere creatieve makers!
Liever vals spelen in de muziekindustrie? Dat doe je zo (gaat over dit onderwerp):
Bevalt de Nielsbrief tot nu toe? Laat het anderen weten, stel ik op prijs:
4. Geef je stem deze aan de juiste partij 🗳️
In onze tweewekelijkse podcast De Machine neemt Jeroen Bartelse (directeur TivoliVredenburg, Kunsten ‘92) de kunst- en cultuurparagraaf door in de verkiezingsprogramma’s van een aantal grote partijen en de mogelijke impact van die voornemens op de cultuursector. Daar knap je niet per se van op:
Verder bespreken Atze, Malou en ik de nieuwe Nederlandse gabberfilm Hardcore Never Dies en die grote witte kubus in TivoliVredenburg waardoor je de eerst avond van het Le Guess Who?-festival niet zag wie optrad. Succes of een slecht idee?
Tot de volgende Nielsbrief!
Groet,
Niels