🔴⚪️ Zó pakt de belangrijkste popster van onze tijd het aan
1. Love or hate
Er zit weinig tussen bij Kanye West. Toch zullen zelfs haters moeten toegeven dat de man minimaal 3 briljante albums heeft afgeleverd, om nog maar te zwijgen over zijn producties voor anderen in de afgelopen 25 jaar. Welke albums dat zijn zal voor iedereen verschillen. Ik ben dol op The College Dropout en Late Registration, tjokvol tunes waarin hij de ene na de andere soulklapper samplet, en vooral My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Daar staat geen slecht nummer op, een onbetwist meesterwerk.
De laatste weken is er weer de nodige #ophef rond Kanye: nare apps met ex-vrouw Kim, z'n Instagram leeg trekken – en weer vullen met excuses –, een exclusieve maar rare albumpresentatie, een te gekke 3-delige docu over Yung Ye op Netflix. Dan weet je: er zit een nieuw album aan te komen.
Al die reuring leidt af van de muziek en voor de Nielsbrief relevante achtergrondverhalen. Hopelijk laat Kanye zich voor Donda 2 wat beter A&R-en dan voor deel I (zelfs als je geniaal bent is 27 nummers teveel), maar tot het moment van verschijnen is het nuttig en leuk om te lezen hoe hij die albumrelease voorbereidt, zijn eigen Kanye-universum creëert, een directe relatie met fans opbouwt en hoe bekende Nederlandse fans op al die ophef in de afgelopen jaren reageren:
2. Een sigaar uit eigen doos
Ze kwam hier vaker voorbij en is op dit moment op tour in Nederland: Pip Blom. Haar vader Erwin stond aan de basis van VPRO's 3voor12 en chauffeurt zijn zoon, dochter en hun band als het uitkomt graag het binnen- en buitenland rond. Tussendoor verstuurt hij leuke nieuwsbrieven en updates over die tours, met soms heel relevante inzichten voor startende muzikanten en de Nielsbrief. Zoals deze:
Omdat het er zo goed bij past, deel ik hier ook nog 'ns het twitterdraadje van de legendarische indie producer Steve Albini uit de vorige Nielsbrief. Samen met Erwins verhaal schetst dat een mooi beeld wat je als muzikant tegenwoordig zelf kunt doen, wat dat kost en mogelijk oplevert:
3. Het is niet alles goud wat er blinkt...
Ook niet voor muzikanten en makers van filmmuziek 🙁 Job deelde dit saillante artikel, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe verschillende grote en bekende filmcomponisten werken met een soort muzikale 'onderaannemers', waardoor steeds vager wordt wie nu wat componeert en produceert. Onnodig te zeggen dat de naam van die Ene Grote Meneer (plus zijn bankrekening) gewoon op de aftiteling blijft staan...
4. Tot slot: een lekker lijstje
Tot volgende week!
Groet,
Niels