Zó worden de tickets 🎫 voor je neus weggekaapt...
1. 'One, two, three...!' 🥁
Voordeel van zo'n kortstondig ziekbed is dat je in 2 weken 3 sterke stukken over 1 heet hangijzer aan elkaar kunt knopen.
Eerst de basis: The Guardian schreef een overzichtsartikel wie wat verdient bij een tour. Lees het – over voorschotten, risico's, artiesten, agenten en percentages – zodat je weet waarover we het hebben:
Wat gaat er daarna mis? Een hoop. Afgelopen tijd met als pijnlijkste voorbeeld de tour van Ed Sheeran, een artiest die – zoals onderstaand artikel terecht constateert – op basis van zijn populariteit en dus macht extra aandacht zou moeten besteden aan een doordachte on-sale strategie en slimme campagne om fans te beschermen, ticketprijzen in de hand te houden en secondary ticketers zo min mogelijk kans te geven:
Dat dat kan, mits management en artiest er hun volle aandacht aan geven, liet Adele zien. Maar dat zelfs ervaren liveacts zich in de luren laten leggen bewees het artikel over U2's Joshua Tree tour dat ik deelde.
Wat dan? Leer van dit uitgebreide interview met een secondary ticketer die zijn trucs, bonnetjes (!), digitale technieken en methodes van de afgelopen jaren laat zien. Nooit eerder las ik zo'n gedetailleerd ooggetuigenverslag van iemand die middenin de controverse opereert. Must-read:
2. = 1 + 1
Spotify's deal met KPN is een hele belangrijke (dé?) basis voor het succes van de streamingdienst in Nederland. Waarom het wiel opnieuw uitvinden, dacht ook Apple. De volgende fase in de streamingoorlog is het succesvolle heroïnemodel: eerste shot gratis, daarna ben je hooked:
💉 💉 💉 Iedereen aan de smack...
Koppelverkoop die ook in Nederland uitstekend werkt!
En Spotify kan het geld goed gebruiken, want er verschijnen meer en meer berichten dat het Zweedse bedrijf de beursgang uitstelt tot volgend jaar. Dat heeft serieuze financiële consequenties door de rente:
MBW bespaart je de moeite en rekent het helemaal door, tot 2 cijfers achter de komma.
Apple heeft die geldzorgen niet. Integendeel, Tim Cook heeft een onvoorstelbare oorlogskas die alleen maar doet afvragen hoeveel het bedrijf uit Cupertino bereid is te investeren in abonnementmodellen:
What's it willing to spend on ruling music?
3. Geknipt voor radio (en Spotify)
Grootste bron van ergernis en ruzie in het team van 3voor12 Radio? Rücksichtlos snijden in tracks die we goed vinden, maar die muzieksamensteller Menno in de oorspronkelijke vorm niet geschikt acht voor radio. Zo knipte onze eigen DJ Snacksaus die prachthit van Midland radiowaardig, maar dat moet inmiddels ook voor Spotify:
En dat die playlists cruciaal zijn, onderstreept dit artikel nogmaals:
En herinner je je nog dat 2-3 jaar geleden streaming niet als serieuze inkomstenbron of potentiële redding van muzikanten en de muziekindustrie werd gezien? God, wat is er een boel veranderd!
Ben Lovett (Mumford and Sons, Communion Music): “20 years ago you could literally sign my auntie, who’s not a great singer, and put enough marketing push & money behind it and get a number one record. Now you have to find and nurture music that people want to play thousands of times and share with their friends.”
4. De paarse vlag kan uit!
Prince staat op Spotify. Om dat te vieren sluit ik af met een legendarische opname die hij niet meer kan blocken van internet (helaas 😢):
Imagine yourself back in 1983, August 3 to be precise. You happen to be in Minneapolis at the First Avenue club where Prince is playing a benifit show for the Minnesota Dance Theater Company. This is a whole year before the Purple Rain film and album are released; no one has heard the song; and Prince is famous, but not the biggest star on the planet, yet.
Then the last song starts, no one sings along, everyone just silently listens in awe as one of the most celebrated songs of all time is literally born in front of them. Amazing!
Dat was 'm weer voor deze week. Later!
Groet,
Niels