Blijft Spotify de melkkoe voor muziek? 🐮
Of neemt de boekhandel de boel over? Een nieuwe Nielsbrief verschijnt over 2 weken, want komende dagen fiets ik bergop 🚵🏼 Daarna zet ik het belangrijkste nieuws weer voor je onder elkaar.
Tijdens het samenstellen van de vorige Nielsbrief speelde ik met Sonophase, dat muzikale aanbevelingen doet op basis van 1 track die je opgeeft. Niet toevallig dat ook Spotify de eindeloze mogelijkheden van AI onderzoekt en al inzet om hun aanbevelingen & playlists beter, origineler en afwisselender te maken. Graag!
In deze editie:
1. Profiteert de muziekindustrie van Spotify’s nieuwe stappen in e-books?
2. De onzekere toekomst van het beste DIY-platform voor muzikanten.
3. ‘Zelfs de haters zullen ze missen.’
4. Dit wil ik voor Sinterklaas!
1. Spoken word 🗣️
Spotify kondigt aan dat premium abonnees in Groot-Brittannië en Australië 15 uur p/maand kunnen luisteren naar 150.000+ audioboeken. Na een agressieve (en nog niet geheel geslaagde…) podcast-strategie breidt de Zweedse streaming service z’n diensten dus verder uit naar gesproken woord. Eén reden is natuurlijk dat muziekrechten volkomen dichtgetimmerd zitten bij Universal, Warner, Sony en een groot aantal onafhankelijke labels en Spotify (te) weinig ruimte geven winstgevend te worden. Podcasts en e-books bieden op dat vlak meer mogelijkheden, bijv. door het produceren en beheren van meer eigen content waarover minder hoeft te worden afgedragen. Gevaar is dat de basis van Spotify’s succes, muziek, een side show wordt en dat diezelfde labels gaan muiten dat de money printing machine die Spotify voor ze is, stokt. Dat de toevoeging van audioboeken en de verschuivende focus van Spotify nog wel ‘ns goed uit kan pakken voor muziek op het platform, en dus voor labels & artiesten, betoogt dit bondige stuk:
Getting lost in the narrative of an audiobook can make a daily commute fly by a lot quicker than simply listening to a playlist, in large part because it commands your attention. Spot the important shift there? Audiobooks can turn passive listening into active listening in a way that music cannot so easily do. Music carved out hours for streaming by being passive, and now audiobooks and podcasts can colonise those hours with active consumption. The more active usage becomes, the more engaged a user is and the less likely they are to churn. Music did the hard yards; audio reaps the rewards.
2. Bandcamp: what’s next…?
Het adressenbestand van deze nieuwsbrief heb ik in eerste instantie opgebouwd via mijn blog met dezelfde naam. Ik ben benieuwd of er abonnees zijn die al sinds augustus 2008 meelezen? Laat je horen:
Bandcamp werd een jaar eerder opgericht; ik ben fan van het eerste uur. Geen ander platform geeft muzikanten zoveel tools om zelfstandig hun muziek succesvol aan de man te brengen. Het platform bleef altijd doorontwikkelen, waarbij het creëren van toegevoegde waarde voor muzikanten & producers de leidraad was en de doorslag gaf bij verbeteringen in de service.
Anderhalf jaar geleden kocht Epic Games de tent (makers van de uiterst succesvolle online game Fortnite), maar die club heeft Bandcamp nu doorverkocht aan Songtradr. Koehandel is zelden een goed teken, ook niet in tech. De eerste ontslagronde lijkt aanstaande en ik hoop niet dat deze move het platform uitholt en de ontwikkeling tot stilstand brengt; dat zou een groot verlies zijn voor de creatieve industrie en muzikale makers. Aan de hand van 5 vragen analyseert Music Business Worldwide de ontwikkelingen:
Why didn't one of the majors buy Bandcamp?
Why didn’t Spotify buy Bandcamp?
What was Epic Games thinking by buying a D2C music platform in the first place?
Sony and especially Tencent (TikTok) just became even more powerful in the music business.
Songtradr is now a serious B2C (business-to-consumer) player in addition to being a prominent B2B player.
3. ‘Zelfs de haters zullen ze missen’
Dat schreef de Volkskrant toen Kane tien jaar geleden stopte. Ook in de 4-delige documentaire op Videoland wordt uitgebreid gesproken over de weerzin die de band bij muziekjournalisten opriep. Wat maakte Kane zo gehaat? En was het een andere tijd voor de muziekpers? Ik vertel aansluitend wat overwegingen bij 3voor12 zijn bij negatieve recensies, hoe dat is veranderd en dat we veel meer wél leuk vinden.
Verder in deze aflevering: naar U2 in Las Vegas (luisteraar Armijn was erbij en kan ontzettend beeldend vertellen) en ADE: waar komt al het personeel vandaan dat Amsterdam vijf dagen én nachten in een groot evenement verandert?!
Welke band of muziek kan jij niet uitstaan?
4. Lieve Sint, mag ik dit in mijn schoentje? 🙏🏼
De Stevie Nicks Barbie (erop klikken en The Welsh Witch danst):
Tot zover, tot de volgende Nielsbrief.
Groet,
Niels
Mei 2012! Niet vanaf t begin, maar jemig, da's toch al meer dan een decennium.
Ik was denk ik niet vanaf dag 1 op de hoogte was van EHPO, maar ik denk wel redelijk snel. Met veel plezier je blog gevolgd.
Over het algemeen wel milder geworden als het om verdragen van muziek gaat. Maar bij Tros muziekfeest en aanverwanten lukt het moeilijk om de mildheid te onderdrukken.