Dit had ik willen horen op mijn 13e! 🤩
Ik krijg Substack langzaam onder de knie. De inhoudelijke links laat ik voorafgaan door een ontroerende aanmoediging die elke ouder z'n kind dagelijks zou mogen voorlezen als je het mij vraagt.
Vandaag in de Nielsbrief:
1. Een stichtelijk woord van Nick Cave, heerlijk om mee af te trappen.
2. Hét gespreksonderwerp van 2023, part zoveel. Het is bijna niet bij te houden wat er aan interessante artikelen en links verschijnt over AI. Ik heb geprobeerd te focussen, niet alleen de taaie analyses maar ook wat leuke ontwikkelingen te schetsen: links om te lezen, luisteren én kijken!
3. Cijfertjes. Dan weet je weer hoe het zit, wie bovenop de social apenrots zit.
4. Dat andere gesprek van 2023: secondary ticketing. Gevestigde marktpartijen, zowel in Amerika als hier in Europa, lijken dit jaar collectief de aanval te kiezen om afromers van de markt aan te pakken, met eigen doorverkoop-platforms en door de politiek en het publiek te mobiliseren.
1. Ferme opsteker 👍🏼
Weinig sites link ik regelmatiger dan Nick Cave’s onovertroffen vragenrubriek The Red Hand Files, maar hoe hij hier Ruben (13) vol vuur aanmoedigt onvoorwaardelijk voor creativiteit, positiviteit en de wereld te kiezen kan ik niet overslaan:
2. A.I. blijft hét gesprek van 2023 ja
De ontwikkeling en mogelijkheden van AI gaan met zevenmijls-passen op het ogenblik, zowel voor tekst, (video-)beeld, geluid als combinaties van alle media. Ik focus in de Nielsbrief op muziek, waarbij ik mezelf naar aanleiding van dit artikel (‘Who owns music made by a machine?‘) betrapte op het feit dat ik de ingewikkelde rechtenkwesties die opdoemen bij AI vaak bekijk vanuit slechts 1 perspectief: welke rechten hebben partijen en artiesten waarmee de machine wordt ‘gevoed’ om een AI Kendrick te genereren? Genoemd artikel ontleedt die misvatting vakkundig:
[W]hile we often think about AI as this one amorphous thing, but actually it contains multitudes: 1 the code of which its algorithms are written, 2 the data on which it feeds, 3 the people who process that data, and 4 the person at the end of the chain who presses the start button.
Over de giga impact en ingewikkelde rechten-issues rondom AI sprak ik afgelopen week uitgebreid met Atze & Malou. Collega Max mailde ondertussen met Jay-Z om deze nieuwe aflevering van De Machine aan te jagen en Jay zei ‘ja’! ☺️:
Nóg een misvatting: AI lijkt over de toekomst te gaan, en dat is natuurlijk ook zo, maar ook hitmakers uit het verleden mogen zich best zorgen maken over wat AI kan. Zo kunnen de heren van Daft Punk wat nagekomen claims verwachten 😳: Artificial Digging: How Google's AI now reveals what producers sampled (via Job).
Hoe dat clearen van samples precies in z’n werk gaat? Dat legt deze professional goed uit (en wat fijn voor ons dat je haar op Spotify ook op 0,8 van de normale snelheid kunt afspelen! 😜):
Terug naar AI. Ook Spotify zit niet stil. Uit elk onderzoek blijkt dat luisteraars ALTIJD vinden dat er teveel geluld wordt op radio en te weinig muziek wordt gedraaid, zelfs bij Sky (echt waar!). Toch leek het Spotify een goed idee om een AI DJ te ontwikkelen die je favoriete tracks, een afgewogen selectie nieuwe muziek of muziek die past bij het moment (Kerst, de zomer) of de plek waar je bent aan elkaar te praten:
Voorlopig alleen in Amerika. Concurrent YouTube doet net iets anders, maar ook een soort radio:
YouTube Music is now giving its listeners more agency to create their own stations with a feature called ‘Your Music Tuner’ in its mobile app. It involves choosing up to 30 artists, then choosing settings including artist variety (low, medium or high) and song selection (familiar, blend or discover) to tune what the station will play. Filters including ‘popular’, ‘deep cuts’, ‘new releases’, ‘chill’ and ‘pump-up’ can also be applied to tweak what will be chosen for the stations.
Tot zover AI en muziek voor deze week, maar zeker niet voor dit jaar.
3. Harde cijfers 📊
Onder druk van nieuwe Europese wetgeving moeten alle techgiganten en grote sociale platforms hun cijfers delen. Die wil ik je niet onthouden:
TikTok now has 150 million monthly active users (MAUs) in Europe. […] Meta said that Facebook now averages 255 million MAUs in the EU, while Instagram averages 250 million. Twitter’s figure is 100.9 million; Snapchat’s is 96.8 million; while YouTube has 401.7 million signed-in MAUs, but more than 500 million once signed-out visitors are counted.
En nog een paar cijfers via Ruud (die in Portland z’n nieuwe album opnam!):
4. Ticketers op oorlogspad 🎟️🪖
Twee van de meestgelezen artikelen op 3voor12 de afgelopen weken waren hoe Lowlands resp. Best Kept Secret de doorverkoop van tickets faciliteert. Het is duidelijk dat organisatoren Mojo resp. Friendly Fire dit jaar op oorlogspad zijn om handelaren en secondary ticketers als TicketSwap de wind uit de zeilen te nemen. Dat doen ze met eigen doorverkoopplatforms (die veel op TicketSwap lijken) en andere maatregelen, zoals tickets slechts enkele dagen voor het event doormailen en/of alleen digitaal te versturen (met continu wisselende barcodes).
Aan de overkant van de plas geeft het moederbedrijf van Mojo en Ticketmaster, Live Nation, ook flink gas, zeker na de hoepla rondom ticketverkoop van Taylor Swift en Springsteen. Live Nation somde afgelopen week op deze site op hoe ze de tweedehands markt en exorbitante ticketprijzen effectiever denken te bestrijden (TL;DR: alle macht naar de artiest) en riep ook de overheid op maatregelen te nemen:
Ook dit onderwerp staat niet voor het laatst in een Nielsbrief dit kalenderjaar, vrees ik.
Tot volgende week!
Groet,
Niels
Ook vraag ik me af of dat het scannen van samples middels nieuwe techniek echt voor problemen gaat zorgen. Het Europese Hof heeft immers een paar jaar geleden creatief samplen als legaal beschouwd en stelt duidelijk dat de eis is dat het op gehoor niet te herkennen moet zijn. Dus slimme software is buitenspel gezet. Zie de Panham-zaak: https://www.schipperlegal.nl/wp-content/uploads/2020/01/Artikel-de-kunst-van-het-samplen.pdf
Ook is een grote zaak met Drake op gelijke grond vereffend https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/drake-beats-lawsuit-sampling-winning-fair-use-argument-1008935/
Maar goed, toegegeven, copyright blijft nog altijd een grote vage slangenkuil (zie ook alle ellende op YouTube en met podcasting).
Alleen mensen kunnen op dit moment copyright bezitten. Zie oa https://www.ictrecht.nl/blog/kunstmatige-intelligentie-auteursrecht-voor-robots Ook bij DALL-2 zag ik bij de gebruikersvoorwaarden dat expliciet vermeld staan. Het geldt ook voor ChatGPT. Tenzij er een zaak komt met nieuwe jurisprudentie.