💥Gratis💥 muzikaal gezelschapsspel voor Kerst
Na het fietsen had ik weinig muzikaal nieuws om een Nielsbrief te vullen, maar een week later zit-ie vol mooi spul: beetje lezen, beetje luisteren, beetje business en veel lol voor de feestdagen! 🎅🏼
In deze Nielsbrief:
1. Zó, deze festivaldirecteur praat geen poep! 💩
2. Universal Music drukt stevig door.
3. Het verleden en de een toekomst (?) van de muziekindustrie.
4. Klaar voor de feestdagen met dit leuke, online muzikale gezelschapsspel.
1. Geen meel in de mond 🌾
Na afloop van elk groot festival spreken wij-van-3VOOR12 de directeur of boeker. Eerlijk is eerlijk: dat zijn informatieve gesprekken, maar niet onze hardste interviews. Op zondagavond, zo vlak voor of na de afsluitende headliner, is iedereen doodmoe en dat is niet het geschikte moment om fel kritisch te zijn over wat nog aan de gang is. Het is niet helemaal te voorkomen dat de directie er een mooi-weergesprek ☀️ van maakt door positief en optimistisch terug te blikken op zijn/haar festival.
Des te leuker en opvallender als een festivaldirecteur ‘ns zonder meel in de mond praat, eerlijk en kritisch is over collega’s & concurrenten en daarbij ook zichzelf niet spaart. Leuke en sappige verhalen vertelt (hoe haal je Skrillex naar je relatief kleine festival?), waardoor je écht iets te weten komt over de unieke visie achter Draaimolen en de giga uitdagingen bij het succesvol organiseren van festivals anno 2023. Bravo, Milo van Buijtene, Atze en Malou! Luister zelf:
Luister je wel ‘ns naar De Machine? Podcasten is een eenzaam beroep en nogal eenrichtingsverkeer. We horen graag wat je van De Machine vindt, welke onderwerpen je interesseren, wat minder mag, wat goed is en wat beter kan:
2. Universal krijgt langzaam z’n zin…
De eerste Nielsbrief van dit jaar opende met Lucian Grainge’ nieuwjaarsboodschap aan alle medewerkers van Universal Music Group. UMG’s CEO mikte er duidelijk op dat de hele muziekindustrie kon meelezen, vooral de belangrijkste streaming services (DSP’s). Grainge vond en vindt dat de wijze van het genereren en verdelen van streaming-inkomsten aan een forse update toe is en trapte 2023 daarom af met een aantal concrete en soms vrij ingrijpende suggesties voor aanpassingen en veranderingen in het afrekenmodel. Hij liet het niet bij woorden: begin september sloot Grainge een nieuwe deal met Deezer, die op verschillende vlakken tegemoet komt aan de kritiekpunten in zijn nieuwjaarswens. Voor wie het overzicht een beetje kwijt is, dit zijn de 3 belangrijkste wijzigingen in die nieuwe deal:
Artists who attract over 1,000 listens a month (from over 500 unique listeners) on Deezer will get a “double boost” in their streams on the service;
This ‘double boost’ will then double again if a play of said artist’s music has been actively searched for by listeners vs. being algorithmically served to them;
Deezer plans to “replace non-artist noise content” on its platform with its own Deezer-made “content in the functional music space”. Deezer would then completely de-monetize all “noise” content [aka “The sound of a washing machine.”]
Vergeleken met Apple Music en vooral Spotify is Deezer een kleine speler in de wereldwijde streamingmarkt, en daarmee de logische, ongevaarlijke plek om nieuwe ideeën en afrekenmodellen te testen. Maar het zal niemand verrassen dat Universal dit beleid nu doortrekt en ook van andere, machtiger streamingpartijen aanpassingen verlangt. Afgelopen week werd bekend dat UMG’s licentiedeal met Spotify is verlengd en driemaal raden welke aanpassingen Daniel Ek per Q1 van 2024 doorvoert…?
Music Business Worldwide doet weer waar ze goed in is: uitstekend en volledig analyseren in hoeverre Spotify Grainge’ dringende wensen honoreert:
The introduction of a threshold of minimum annual streams before a track starts generating royalties on Spotify. This move is expected to de-monetize a portion of tracks that previously absorbed 0.5% of Spotify’s royalty pool – and benefit the other 99.5%;
Financial penalties for distributors of music – labels included – when flagrant artificial streaming fraud is detected on tracks they’ve uploaded to Spotify;
The introduction of a minimum length of play-time that each non-music ‘noise’ track must reach in order to generate royalties.
Het is een volgende stap in het volwassen worden van de streamingmarkt, laat zien dat het ideale model (voor zover dat bestaat) voor zowel artiesten, songschrijvers, labels/rechthebbenden als DSP’s nog volop in ontwikkeling is en wordt onderzocht. En welke partij daarbij het initiatief en dus de macht naar zich toetrekt…
3. Dé Nielsbrief-hit: nu nog fraaier vormgegeven 💫
Daar is-t-ie weer: het jaarlijks geüpdate overzicht op welke dragers & formaten muziek sinds 1973 wordt verkocht en wat dat opbrengt. Ik had hem gemist, Monique wees me er gelukkig op en omdat jullie er altijd zo blij mee zijn deel ik ‘m onmiddellijk. Dit jaar nog fraaier & kleurrijker opgemaakt dan anders:
Tot zover het verleden. En de toekomst? Dat leek heel even Hipgnosis, waar Merck Mercuriadis flinke zakken geld richting bekende songschrijvers & grote artiesten smijt en daarmee (delen van) hun rechten en songcatalogi opkocht. Ik berichtte er regelmatig over. Mercuriadis toeterde rond dat hij investeerders direct toegang gaf tot muzikaal IP (Intellectual Property), met die catalogi vol hits van gerenommeerde componisten een niet te negeren partij in de markt zou zijn en die macht wil gebruiken om de vergoedingen voor songwriters structureel te verbeteren. Tot slot was hij ervan overtuigd dat die catalogi, rechten en hits niet genoeg op waarde worden geschat, een veilige investering vormen en in de toekomst alleen maar meer waard worden. Met Mercuriades’ laatste punt blijf ik het eens*, maar het economisch tij (de rente) zit niet mee, er gaat bij Hipgnosis meer geld uit dan er binnen komt en aandeelhouders en investeerders worden nerveus.
* Bewezen succesvol repertoire (lees: HITS) waar het publiek geen genoeg van krijgt (denk: Top 2000) biedt de komende decennia nog talloze mogelijkheden om veel geld in het laatje te (blijven) brengen. Mogelijkheden die nog lang niet ten volle zijn benut. Denk aan gebruik in commercials, games, Netflix-series, films, stadions, verkiezingscampagnes etc. ‘s Werelds grootste streamingplatform (YouTube) draagt ook nog steeds een relatief schijntje aan rechten af. De oorspronkelijke makers van die hits geven niet altijd toestemming voor gebruik ervan, maar Bob en Bruce gaan de komende jaren dood, Bowie en Prince liggen al onder het gras en hun erfgenamen zijn doorgaans een stuk minder prudent. Alles is te koop.
De hier vaker met groot genoegen gedeelde Ted Gioia (‘The Honest Broker’) denkt daar overigens heel anders over: 12 Predictions on the Future of Song Investing. “Much of what I have to say is harsh. That’s unfortunate — it’s never fun issuing such hardass verdicts. But if I claim to be the Honest Broker, I really have to stick with truths, even when (as in this case) they’re painful truths.“ Opnieuw een uitstekende analyse, ook al verschillen we op punten van mening.
Merck en zijn investeerders hebben een heel clevere constructie rondom Hipgnosis en hun investeringen opgetuigd en het is spannend waar deze situatie uiteindelijk toe leidt. Voor wie die constructie, de geschiedenis, kansen, bedreigingen en mogelijke toekomstscenario’s tot achter de komma wil begrijpen, schreef Jimmy Stone deze extreem gedetailleerde en zeer uitgebreide analyse. Dit is voor de hardcore Nielsbrievers die alles willen snappen van gegoochel met rechten, geschuif met investeringen en alle lelijke kanten van de muziekindustrie, te lezen via Substack:
4. Toetje: een nieuw muzikaal gezelschapsspel 🎶
JQBX† sleepte mij en anderen door heel wat lockdowns. In online rooms mocht elke aanwezige om beurten een digitaal plaatje opzetten en kon iedereen die keuze up- of down-voten. Een online huisfeestje dus waar de AUX-kabel rond ging. In onze vaste room zaten veel ingevoerde liefhebbers die bij de niet al te strakke muzikale thema’s altijd een paar verrassende keuzes maakten. Veel moois ontdekt! Heerlijk voor onder het werken, maar JQBX was niet altijd stabiel, werd niet onderhouden en na de laatste lockdown werd de stekker er uitgetrokken 😢
Niet getreurd, hier is Music League! Dit lijkt een prima vervanger voor JQBX, met een enigszins vergelijkbare sociale opzet en daarmee een ideaal speeltje om rond de feestdagen met vrienden, familie, collega’s of anderen een paar dagen zoet te zijn. Het werkt als volgt: je maakt een zg. ‘league’ (room), nodigt deelnemers uit, waarna iedereen binnen een bepaald thema een song in de hoge hoed gooit. Thema’s zijn bijv. covers, songs van een bepaalde lengte, instrumentals etc. Van alle suggesties wordt een Spotify-playlist samengesteld en rondgestuurd, waarna iedereen kan luisteren en alle inzendingen kan beoordelen, bediscussiëren etc. Je kunt ook hier dus indruk maken met je uitmuntende smaak, muziekkennis delen, leert nieuwe muziek kennen én je vriendenkring. Fun!
Veel plezier ermee, tot de volgende Nielsbrief!
Groet,
Niels