🔴 Helm op, we gaan marketen! 🪖
Buiten het zomer- en kerstreces ben ik niet vaak 2 weken uit de lucht. Sorry, er viel weinig te melden en ook deze week is de oogst lekker overzichtelijk. Wel leuk!
Een warm welkom aan alle nieuwe abonnees. In deze editie van de Nielsbrief:
1. Dit lees je niet vaak.
2. Helm op, we gaan marketen! 🪖
3. Hier krijg ik geen genoeg van: hits tot op het bot uitgeplozen 🦴
4. Beef! 🥩
1. Hot take 🌶️
In het debat over geldstromen en ‘redelijkheid’ in de muziekindustrie meng ik me geregeld (onlangs nog over Ronnie Flex' deal). Vaak gaat het over contracten tussen artiesten en labels, hun management of boeker of wat muzikanten, componisten en rechthebbenden overhouden aan hun streams. En regelmatig worden al die partijen, contracten en geldstromen op één hoop gegooid. Dat vergroot de verwarring en het gevoel van onrecht, al is het ontwarren van die knoop deels ook het bestaansrecht van deze nieuwsbrief, mijn blog (2008-2013†) en De Machine… 😉
De discussie over wat ‘redelijke vergoedingen’ zijn, of muzikanten ‘recht’ hebben op een fatsoenlijk inkomen en wat ‘fatsoenlijk’ dan precies is, is al snel gepolariseerd: creatieve makers staan tegenover De Industrie, tech tegen muzikanten, spelers op het veld vs. mensen langs de lijn. En ja, daar sta ik soms ook tussen…
Wat je niet vaak leest is een maker die het onpopulaire standpunt verdedigt dat muzikanten de tering naar de nering moeten zetten, mee moeten in veranderde economische omstandigheden en hun focus wellicht kunnen verleggen naar andere delen van hun markt. Thijs de Vlieger van gerenommeerd Gronings drum ‘n’ bass-trio Noisia is niet bang, zaait wind en oogst storm in de comments op zijn Instagram als hij dat punt maakt (via Malou, slide 1 van 9):
En for the record: in deze discussie heb ik begrip voor verschillende standpunten. Natuurlijk gun ik iedere succesvolle muzikant een fatsoenlijk inkomen, betreur het als creatieve makers lijden onder een slechte deal, maar ik bepleit ook enige eigen verantwoordelijkheid bij het aangaan van een contract, je verdiepen in de industrie waarin je werkzaam bent en beseffen dat in sport & kunst inkomsten worden verdeeld volgens het piramidemodel. Dat is nooit anders geweest.
2. Marketing? Bah!
Afgelopen week nog zei een collega: “Eigenlijk ben jij meer marketeer dan eindredacteur.” Ik kan hem daar niet helemaal ongelijk in geven: mijn interesse in en liefde voor creatieve, geloofwaardige marketing schemert regelmatig door in veel dat ik doe of deel. Tegelijk smul ik ervan als doorgeslagen muziekmarketing tegen het licht wordt gehouden, zoals in dit artikel op DJ Mag dat de marketingmachine (pun intended) van Daft Punk na hun dood afscheid kritisch onder de loep neemt:
“Daft Punk have such a powerful look and such clear iconography that a sense of ‘remoteness’ in marketing (i.e. not having the humans too involved) is inevitable, but is also their greatest strength.”
Niet dood, nog veel succesvollere marketing: Taylor Swift. Absolute spin in het web achter Tay Tay’s aanhoudende wereldwijde succes is Tree Paine, haar PR-dame. De Wall Street Journal schetst – uiteraard zonder haar medewerking – een enigszins onthullend portret hoe Paine precies zo effectief te werk gaat (via Mark):
3. De podcasttip van deze week 🎧
Song Exploder en Switched On Pop ken je wellicht. Beide podcastseries nemen songs en genres tot in het kleinste detail door. Onze eigen Blauwe M&M’s onthult de meest juicy backstageverhalen (Atze, Timo, Bart & Max zijn bijna klaar met het derde seizoen; over een maand online), The Art of Longevity kwam hier ook wel ‘ns voorbij en vertelt mooie verhalen over ‘de lange adem’: hoe je met succes een langdurige carrière als muzikant in stand houdt. In dit rijtje past One Song, waarin Diallo Riddle en Blake ‘LUXXURY’ Robin per aflevering 1 song uitpluizen aan de hand van mooie details en feiten over song en makers, maar vooral de opname, compositie en productie toelichten aan de hand van de losse sporen van elke track. Smullen!
Aan Daft Punks ‘Get Lucky’ wijdt het duo twee afleveringen. Ik kwam bij One Song terecht via de aflevering over Radiohead’s 'Creep', genoot daarna vooral van onderstaande analyse. Ondergewaardeerd duo, met stapels onverslijtbare hits en deze maakte – samen met ‘The Killing Moon’ – mijn favoriete film nóg beter:
Welke film dat is? Luister de podcast, ze vertellen het aan het begin 😀
Nog een muzikale tip? Fat Dog gooit al 3 singles het gas erop, 'Running' is de jongste en misschien wel de leukste. Heerlijk lompe pop – met een punk attitude, hysterische synths, een scheut hoempa en gescandeerde teksten –, die niet zou hebben misstaan op het legendarische Stiff-label. Voor fans van ‘Europapa’ of als je zin hebt om iets stuk te maken. Album WOOF komt uit op mijn verjaardag, wat een bof!
Liever dansen dan moshen? De National Recording Registry (NRR, 2000) ‘aims to collect sound recordings that are “culturally, historically or aesthetically important” to the history and life of the United States.’ Deze blogger doet een dwingende voorzet om 5 monumentale dj-sets van even zoveel historische dj’s in 5 legendarische clubs op te nemen in de collectie. Opnieuw smullen, met sets van Tom Moulton (Summer Mix Tape 2 (1974)), Frankie Knuckles – Live at the Warehouse, Chicago (1979 - opname begint wat dof, wordt beter), Larry Levan – Live at the Paradise Garage (1979), Jeff Mills, Live at the Liquid Room, Tokyo (1995) en tenslotte Richie Hawtin, DE9: Closer to the Edit (2001):
Op Soundcloud staan ze alle5 onder elkaar:
4. Ze zijn eruit! 🤝🏼
Universal en TikTok zijn weer vriendjes. Lucian Grainge’ statement rept optimistisch over hogere vergoedingen en afspraken over AI, zowel over het ‘voeden’ met en vergoeden van Universal-muziek als over het tegengaan van non-descripte muzak die streamingdiensten verstopt. Toch meent Ome Bob dat Universal heeft moeten inbinden, verloren heeft, omdat de deal-terms niet bekend zijn gemaakt.
Wie er nog lang niet uit zijn? Kendrick, Drake, Future en J Cole, Ronnie, Djiggy, Kees, Anouk, Hef, Sticks e.v.a. Iedereen heeft beef met iedereen, hier en aan de overkant van de plas. Atze en Malou belichten de Universal/TikTok-deal, leggen uit wie wie voor rotte vis uitscheldt en laten de historie horen van de diss-track in hip hop:
Tot de volgende Nielsbrief!
Groet,
Niels