π΄ Mijn oren zijn beter dan jouw computer! π¨πΌβπ»
Welkom aan de nieuwe abonnees die hier zijn dankzij een tip van Erwin Blom. Leuk dat je meeleest, dit staat er deze week in de Nielsbrief:
1. Wat is het beste Nederlandstalige popliedje aller tijden?
2. ππΌ Echte oren blijven winnen.
3. Een veelzeggende streamingpiramide.
4. Ik doe niet meer mee!
1. Dol op Nederlands(talig)e muziek, dol op lijstjes
We zitten in Groningen deze week: woensdag-, donderdag- en vrijdagavond bekijken we de beste nieuwe muziek uit Europa (zie deze 15 tips + alle gratis optredens), een dag later treedt in de Oosterpoort een staalkaart van de Nederlandse pop op (12 tips). Onze bevindingen lees je dagelijks op 3voor12, op zaterdagavond recenseren we elk optreden. Daarom volgende week geen Nielsbrief β sorry.
Januari staat bij diverse media in het teken van talent en veel nieuwe muziek: vorige week deelde ik al onze 12van3voor12, De Volkskrant zette vlak voor de jaarwisseling de 2024-talenten in diverse kunstdisciplines onder elkaar, waaronder muziek (we delen het enthousiasme voor Nusantara Beat). Daar voegt de krant afgelopen week een lekker uitgesproken Top 100 Nederlandstalige liedjes aan toe. De eerste 20 noteringen staan online, de rest wordt komende weken afgeteld naar #1:
Wat ik nu zo leuk vind aan dit lijstje (los van mijn liefde voor Nederlandstalige pop), waarom ik het na die eindeloze rij jaaroverzichten toch weer deel? Twee dingen: het is geen democratische verkiezing waar die draak van Boudewijn de Groot bovenaan eindigt, maar een lijst die is samengesteld door een beperkte groep zelfverklaarde βkennersβ, waardoor de keuzes persoonlijk en dus voer voor discussie zijn (het beste nummer van Doe Maar en βKL 204β staan véél te laag!). Alles beter dan de grote gemene deler en een hitlijst zonder verrassingen (Iβm talking to you, Top 2000). En twee: de Volkskrant gebruikt deze Top 100 als aanleiding om verschillende relevante onderwerpen rondom Nederlandse popmuziek in beschouwingen, reportages en interviews uit te werken, bijv. waarom Patricia Paay βJe Bent Niet Hipβ nooit meer wil zingen en hoe AndrΓ© Manuel met Typhoon Lowlands platspeelde. Leukste vind ik de shine die muzikale broedplaatsen en repetitieruimtes krijgen: Daar waar kleine bandjes groot worden, incl. bierprijzen en een omschrijving van het publiek:
Ook dol op betwistbare lijstjes die verrassen in plaats van je in coma doen belanden? In maart β22 vroegen we met 3voor12 vijftig Nederlandse muzikanten naar hun favoriete Nederlandstalige nummers, met als resultaat deze Top 50, Borsato-vrij, met een prachtige #1 en twee songs van Boudewijn de Groot die wΓ©l goed zijn:
2. Er gaat niets boven echte oren ππΌ
Dit vind ik geruststellend om te lezen: de impact van Spotifyβs playlists neemt snel af. Vermoedelijke oorzaak? Die lijsten worden meer en meer automatisch gegenereerd en samengesteld op basis van algoritmes. Begrijp me niet verkeerd: ik ontken de vooruitgang niet en ben niet per se tegen playlists of automatisering, maar net als met de hitlijstjes hierboven word ik graag positief verrast, ook op Spotify. Dat lijken menselijke oren nog steeds een beetje beter te kunnen dan computers en AI:
Employees at different major labels say theyβve seen streams coming from RapCaviar drop anywhere from 30% to 50%. Other music executives say theyβve observed a similar shift impacting the reach of songs from other big playlists with streams dropping off by over 50% in just a year. One label says their streams from a popular dance-oriented playlist called Dance Hits dropped by around 60% compared to the previous year. Streams from another one called Mint fell off by 40%.
Dan Smith, US general manager at Armada [= het label van Armin van Buuren] said his team has also seen streams from Mint decline significantly. [β¦] For Smith, a shift toward algorithmic distribution isnβt necessarily a bad thing. In the end, rather than the static list of featured songs, the new system might give more artists an opportunity for promotion. βThe way fans discovered new music was radio back in the day, then Spotify editorial playlists, then there were a few years where people only discovered new music through TikTok,β he said. βAll those things still work β¦ weβre all just trying different ways to make sure songs get to the right people.β
3. Ook weer een 'Gelukkig nieuwjaar!' van Sir Lucian
Vorig jaar trapte ik af met de nieuwjaarswensen van CEO Lucian Grainge aan al zijn medewerkers bij Universal Music. Een jaar later kunnen we vaststellen dat zijn straf geformuleerde eisen wensen richting streaming services zijn ingewilligd om fraude harder aan te pakken, streams βartiestvriendelijkerβ (β¦) en pas vanaf een bepaald minimum af te rekenen (zie onderstaande veelzeggende piramide) en daarbij ook onderscheid te maken tussen βechteβ artiesten en in bulk geproduceerde instrumentale muzak, regen- en walvisgeluiden. Sir Lucian kreeg in de loop van 2023 bijna alles wat hij wilde van Spotify en Deezer.
Zijn 2024-boodschap is minder veeleisend en schroeft vooral Universals eigen ambities op m.b.t. het beter aanspreken leegkloppen van zg. βsuperfansβ, actief beleid om een antwoord te hebben op de onvermijdelijke impact van AI, de verkoop van merchandise en andere fysieke producten naast digitale streams. Ik verwacht niet dat Graingeβ interne mail het jaar in de commerciΓ«le muziekindustrie zo duidelijk zal bepalen als in 2023, maar het blijft de boodschap van de baas van βs werelds grootste label en daarmee een niet te onderschatten signaal (afbeelding = link):
4. Ik doe niet meer meeβ¦
β¦ Maar gelukkig is De Machine in uitstekende handen bij Atze en Malou. Zij bespreken met de programmeurs van Doornroosje en EKKO in hoeverre het boeken van talent in hun zalen last ondervindt van de βblockbuster-tijdβ waarin we leven, met verschillende grote festivals die aan diezelfde artiesten trekken en acts die relatief snel doorgroeien naar formaatje Ziggo Dome. Armin van Buuren heeft De Hot Take van de Week en Malou vertelt waarom met het sluiten van De School (ze zet daar haar allerlaatste danspassen as we speak) de belangrijkste club van Nederland verdwijnt:
Dat was het weer. Tot de volgende Nielsbrief, over 2 weken!
Groet,
Niels
Elke lijst met mooiste Nederlandstalige liedjes ooit zonder minimaal een nummer van Frederique Spigt is bij voorbaat al niet serieus te nemen. Dus 3voor12 is af π
Hoi Niels, als je toch in Groningen bent, deze week, en tijd overhoudt voor niet-nederlandstalige muziek, pik dan Joker Out nog even mee. Niet Nederlandstalig, maar de gitarist is t wel :)
https://esns.nl/en/festival/artists/joker-out/
Performance Time
Wed 17 JAN - MAAS Main - 22:50-23:30
Thu 18 JAN - PLATOSONIC (Plato & CC) - 14:30-14:50
Groet!
Chantal