Spotify bezuinigt, Ticketmaster aangepakt ⚔️
Twee heel interessante posts in deze Nielsbrief: een verhelderende analyse van Spotify's aangekondigde bezuinigingen en smullen van een filmpje waarin een DIY-artiest Ticketmaster stevig aanpakt! 😋
1. Gestrekt been 🦵🏼
Zach Bryan is zo’n typisch Amerikaanse country-artiest die hier niet snel veel tickets zal verkopen of de radio haalt (hoewel, Danny Vera?), maar in eigen land een snel rijzende ster is. Met deze grappig bedoelde maar tegelijk informatieve, keiharde touraankondiging gaat hij er met gestrekt been in tegen Ticketmasters de facto monopolie in de US 🔥🔥, schimmige extra fees & doorverkopers. Deze man weet hoe je social media inzet en aan je fans bewijst voor een redelijke ticketprijs te strijden (duur: 2:43 min.):
En Zach is bloedserieus, z’n handschoenen zijn af: check hoe zijn recente live-album heet 😂 Het is een concept: Ticketmaster aanpakken als marketingstrategie, met je snel groeiende schare fans als hefboom. Zach lijkt de verloren strijd van Pearl Jam vs. Ticketmaster (1994) te willen vechten. Leve DIY!
Onvermoeibare industrieblogger Bob Lefsetz legt in deze blogpost uit hoe het Amerikaanse ticketsysteem werkt en wat Zach hier doet. Veel interessanter nog zijn wat mij betreft de reacties van lezers op Lefsetz’ blogpost. Lees de 5 punten van Steve Stewart (de op één na laatste reactie in deze opsomming van mails aan Lefsetz) en je snapt vrij precies hoe de Amerikaanse ticketmarkt werkt, waar de problemen en kansen liggen en wie waarvoor verantwoordelijk is (antwoord: de Artiest). Ik heb Stewart’s 5 punten ook los in deze tweets gezet: 1, 2.
Heb je dan nog steeds niet het idee dat de Amerikaanse ticketmarkt totaal verziekt is, lees onderstaande tweet (via Maarten). 😳 Pfff!
Allemaal geen zin of tijd om dit te lezen? Deze muzikant legt in 2:09 min. uit hoe de fusie tussen Ticketmaster en Live Nation uitpakt voor zijn band Lawrence:
2. Spotify’s ontslagen uitstekend geanalyseerd 📉
Ik zeg het maar: deze derde Nielsbrief op Substack is een stevige en goede. De vorige post leert je veel over de Amerikaanse ticketmarkt en die is op punten vergelijkbaar met de Europese (al heeft Ticketmaster/Live Nation hier niet zoveel radiostations en zalen/arena’s in bezit). Het belangrijkste om te onthouden: de artiest bepaalt uiteindelijk alles, hoe hard hij/zij Ticketmaster ook de schuld geeft.
Maar Zach Bryan’s aanval op Ticketmaster en Bob Lefsetz’ blogs zijn niet de enige must-reads vandaag. Spotify kondigde afgelopen week een fikse bezuiniging aan en ontslaat wereldwijd 6% van het personeel. Da’s kl*tenieuws voor ruim 500 mensen, maar voor de Nielsbrief is MBW’s analyse van het hoe en waarom heel interessant:
De take-away, maar lees vooral het hele stuk om te begrijpen wat hier gebeurt:
[Daniel] Ek’s loss-making company has played with fire on three key matters these past few years:
Spending a monstrous amount of money on staff, sales, and marketing [het gemiddelde jaarsalaris van een Spotify-werknemer is $153K… 🤯];
Spending a monstrous amount of money on Spotify’s podcasting strategy, despite podcasting burning through Spotify’s funds; and
Stubbornly refusing to increase the price of Spotify’s flagship subscription service in its biggest market [US] – not even once – over the past 12 years. Despite the fact that doing so would have likely made Spotify… a monstrous amount of revenue.
En zoals ik in de eerste Nielsbrief van dit jaar deelde is het goede voornemen van Universal voor 2023 om het businessmodel van streamers ‘ns flink onder de loep te nemen. Is de huidige afrekenbasis wel de beste en meest eerlijke voor artiesten en rechthebbenden? En zo nee, wat werkt beter? MBW onderzoekt 5 opties, met alle mogelijke voor- en nadelen.
3. Het EHPO-stokpaard van 2023? 🐴
Ik kan me zo voorstellen dat mijn enthousiasme, links & artikelen over TikTok en de invloed van dat platform op het (opnieuw) maken van hits je inmiddels de neus uitkomen (TikTok’s afdrachten liggen ondertussen onder vuur). Tijd voor een nieuw Nielsbrief-stokpaardje, en dat wordt – vrees ik – Artificial Intelligence (AI) en de invloed op muziek (maken), creativiteit in het algemeen en de muziekindustrie.
Erwin is nóg een nieuwsbrief gestart (waar haalt-ie de tijd vandaan?), ditmaal over AI in de praktijk. Ik ben lid. De tweet waarmee ik zijn nieuwe tijdverdrijf vond is meteen het delen waard: in 2:40 min. legt een deskundige duidelijk uit welke werkzaamheden AI gaat vervangen. En dat beperkt zich niet tot slechts dom lopende-bandwerk…:
4. Kies maar
Ik zei het al: deze Nielsbrief zit propvol. Leuke dingen bewaar ik voor het laatst en gooi ik voor het gemak op 1 hoop:
🅰️. We maakten een hele aflevering van De Machine vol leuke & leerzame ditjes & datjes die we hoorden, zagen en bijwoonden op Eurosonic Noorderslag. We spraken Boaz van Goldband over hun stappenplan, Stuctopia en hun Song van het Jaar, Pien Feith (boeker van van Friendly Fire) over reëele vergoedingen voor artiesten. En wanneer zag jij een echte échte toegift, geen ingestudeerd toneelstukje?
🅱️. Deze kwam ook via Erwin: de W van Stock, Aitken & Waterman wordt over zijn eigen carrière gequizt door de NME en stapelt zo de ene op de andere sappige anekdote. Smullen!
🔠, De laatste van vandaag. Over dooie mensen niks dan goeds. Afgelopen weekend overleed Tom Verlaine 😢 Televisions Marquee Moon is een onbetwist Meesterwerk met fantastische songs en briljant gitaarspel van Verlaine. Postpunk voor de ‘echte’ punk goed en wel begonnen was, absoluut luisteren als je dat nog nooit hebt gedaan.
Over een andere diep betreurde dode blogde deze meneer een schitterend overzichtsstuk met veel aandacht voor het productieproces van zijn laatste 3 verstilde meesterwerken: Mark Hollis’ soloalbum en de laatste 2 albums met zijn band Talk Talk, waar hij met steeds minder noten steeds meer vertelde. Van genoten, lees dat stuk. En luister Spirit of Eden, want het is er weer dé tijd van het jaar voor:
Tot de volgende Nielsbrief!
Groet,
Niels
Dan zit Wilbert daar boven :-)
Toch moet de je de ontslagen bij Spotify niet los zien van de ontslagen bij alle tech-bedrijven. Oftewel: breder dan muziek. Alleen Microsoft al 10.000.